rss      tw      fb
Keres

Indiában orosz helikopter-összeszerelő üzem létesül

MTI 2012. december 26., szerda 20:28

Orosz helikopterek indiai összeszereléséről írt alá megállapodást indiai partnerével az Oroszországi Helikopterek nevű cég Vlagyimir Putyin elnök Újdelhiben tett hivatalos látogatása idején - jelentette szerdán a Ria Novosztyi orosz hírügynökség.

Roman Kirillov, az orosz Oboronprom leányvállalatának szóvivője tájékoztatott arról, hogy az Elcom Systems Private Limited céggel közös vállalatot hoznak létre, amelyben a tervek szerint áramfejlesztőket is gyárthatnak majd a helikopterekhez.

A Ria Novosztyi arról is beszámolt az RTI információs szolgálatra hivatkozva, hogy az indiai haditengerészet arra kérte orosz partnerét, cseréljen le néhány egységet az Újdelhinek több mint 900 millió dolláros lízingszerződés alapján tízéves használatra átadott Nyerpa atom-tengeralattjárón. Az Indiában Csakrának átkeresztelt fegyverzet operatív készültségét érintik a problémák - közölte egy név nélkül nyilatkozó indiai haditengerészeti forrás.

Oroszország januárban átadta Indiának a szeverodvinszki üzemben felújított Szinduraksak nevű, Paltus osztályba tartozó 877-es projektszámú dízel-elektromos meghajtású tengeralattjárót.

Az indiai haditengerészet két orosz fregattot is kapott ebben az évben: egy Tag és egy 11356-Tarkas típusút. Ezeket a hadihajókat BraMosz szuperszonikus rakétákkal tervezik felszerelni.

December 10-én Moszkva az első három Mig-29UPG, negyedik generációs, korszerűsített elfogó-vadászgépet is leszállította Indiának.

Vlagyimir Putyin orosz államfőnek a hét elején tett indiai látogatása alatt a két ország képviselői többmilliárd dolláros fegyverüzletről írtak alá szerződést. Indiában 42 darab Szu-30-as vadászrepülőgépet szerelnek majd össze orosz alkatrészekből egy 1,6 milliárd dolláros szerződés értelmében. Moszkva pedig 1,3 milliárd dollár értékben 71 darab Mi-17-es katonai helikoptert is szállít Indiának.

A dél-ázsiai ország továbbra is elsőszámú vásárlója az orosz fegyvereknek. A stockholmi nemzetközi békekutató intézet, a SIPRI adatai szerint Újdelhi fegyverimportjának 80 százaléka 2007 és 2011 között Oroszországból származott.

Újdelhi és Moszkva között azonban komoly feszültséget keltett az India által 2000-ben megvásárolt Gorskov admirális orosz repülőgép-anyahajó felújítása. Oroszországnak már négy évvel ezelőtt át kellett volna adnia a hajót az indiai haditengerészet számára, de a Gazeta.ru orosz elemző portál értesülései szerint ez legfeljebb a jövő év végén történhet meg.