rss      tw      fb
Keres

Zarándokokat szállító buszokat robbantottak fel Pakisztánban, sokan meghaltak

MTI 2012. december 30., vasárnap 8:48

Legalább 19 síita zarándok meghalt és 25 megsebesült az őket szállító buszkonvoj elleni robbantásos merényletben vasárnap reggel a délnyugat-pakisztáni Beludzsisztán tartományban - közölték helyi kormányilletékesek.

A zarándokok három buszon utaztak. Kvetta városától mintegy 30 kilométerre délre, Másztung körzetében pokolgép robbant fel mellettük. A támadók egy motorkerékpárra erősítették a robbanószerkezetet, és távvezérléssel robbantották fel, amikor a buszok odaértek. Az egyik szinte teljesen megsemmisült és kiégett, egy másikban is károk keletkeztek, a harmadik busz viszont ép maradt.

A pakisztáni média első híradásai négy halottról szóltak. Arról tájékoztattak, hogy a zarándokok Iránból tértek vissza Kvettába. Későbbi hírek szerint, éppen ellenkezőleg, a Pakisztán középső részén fekvő Multán várósából utaztak Iránba, amikor pokolgépes támadás érte őket. Egyes hírek szerint nem motorkerékpáron, hanem egy személygépkocsin elrejtett pokolgép lépett működésbe, s az autó belerohant az egyik buszba.

A buszokon körülbelül 180 síita zarándok utazott. A sérültek többségét egy másztungi kórházba vitték, míg azokat, akik súlyos állapotban vannak, Kvettába szállították. Sokan közülük súlyos égési sérüléseket szenvedtek.

Aszif Ali Zardari pakisztáni elnök közleményében határozottan elítélte a támadást.