rss      tw      fb
Keres

Török lapjelentés: a kormány tárgyal Öcalannal

MTI 2012. december 31., hétfő 17:58

A török titkosszolgálat (MIT) hónapok óta bizalmas tárgyalásokat folytat az életfogytiglanra ítélt Abdullah Öcalannal a kurd felkelők lefegyverzéséről.

A MIT több igazgatója utoljára december 23-án négy órán keresztül tárgyalt a betiltott Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) vezérével egy nyilatkozatról, amely véget vethetne a csaknem három évtizedes véres török-kurd konfliktusnak, amely eddig 40 ezer emberéletet követelt - írta a Hürriyet című török napilap hétfői számában.

Az Öcalannal folytatott tárgyalások korábbi célja az volt, hogy elérjék: fejezzék be éhségsztrájkjukat a PKK több száz börtönben lévő aktivistái. A kurd rabok végül engedtek vezérük november 18-án kiadott felhívásának, és véget vetettek a 68 napos éhségsztrájknak.

Öcalan állítólag azt követeli, hogy enyhítsenek börtönkörülményein - 1999 óta egy márvány-tengeri börtönsziget egyetlen foglya - továbbá, hogy közvetlen kapcsolatra léphessen a PKK-val. A lap úgy tudja, hogy Öcalan addig nem találkozik ügyvédeivel vagy a legfontosabb, legális kurd párttal, amíg nem zárulnak le a központi hatalommal folytatott tárgyalások. A cél, hogy jövő év első hónapjaiban megszülessen a nyilatkozat, s akkor tavasszal megkezdődhetne a PKK fegyvereinek beszolgáltatása.

A PKK-t terrorista szervezetnek minősítette nemcsak Ankara, de az Európai Unió és az Egyesült Államok is.