rss      tw      fb
Keres

Találkozás a nemzeti együttműködés rendszerének sikeres felépítése érdekében

Talán legjobb lesz a végével kezdeni. Hiba volt szerintem meghívni Orbán Viktort az LMP frakció ülésére. Azért volt hiba, mert Orbán Viktor, Szijjártó Péter szerint, „az emberek által az országgyűlési választáson megalapított nemzeti együttműködés rendszerének sikeres felépítése érdekében” fogadta el a meghívást. Ekkor kellett volna a vészcsengőnek megszólalni az LMP politikusainak a fejében. Itt nem párbeszéd lesz, hanem kooptálás. Orbán az alkalmat arra fogja használni, hogy magához édesgesse az LMP vezetőit. Leszerelje őket valamiképpen. És ez valamennyire sikerült is neki.

Különben is tudniuk kellett volna, hogy ezen a találkozón szó sem lesz párbeszédről, a másképpen gondolkodók meghallgatásáról, hanem sokkal inkább arról, hogy Orbán az LMP-frakciót próbálja meggyőzni saját igazáról. A találkozás maga hosszabbra sikerült a tervezettnél, leginkább azért, mert a kiszivárgott hírek szerint Orbán hosszú és vehemens előadást tartott politikai filozófiájáról. Teljesen eltökéltnek látszott terveit illetően, és olyan ember benyomását tette, aki meg van győződve igazáról. Majdnem megszállottnak tűnt. Egy ilyen embert nehéz meggyőzni arról, hogy az általa képviselt irányvonal talán mégsem tökéletes.

Arról meg már nem is érdemes sokat értekezni, hogy egy demokratikus rendszer nem „együttműködésén” alapszik, hanem különböző vélemények ütközések utáni kompromisszumokon. Ami pedig a jelenlegi „együttműködést” illeti, a Fidesz-KDNP politikusai nem is rejtik véka alá, hogy ez az új „rendszer” azt jelenti, a parlamenti többség azt csinál, amit akar. A gesztusok abból állnak, hogy Orbán Viktor „dolgozószobájában” – micsoda megtiszteltetés – fogadja Balogh Andrást, az MSZP elnökjelöltjét. Vagy hogy Bihari Mihályt, aki valamikor MSZP-s parlamenti képviselő volt, jelölik majd alkotmánybírónak. Vagy azt a Warvasowsky Tihamért teszik meg az Állami Számvevőszék alelnökévé, aki úgy hagyta ott az MSZP-t, hogy alig látták párttársai a nyomát.

Orbán valószínűleg nem is érti, hogy mi az LMP problémája. Hiszen az LMP politikusai újfajta politizálást, változást akartak, éppen úgy, mint ő maga és „a magyar választók 80 százaléka.” Tehát egy oldalon vannak ők! Egyetértésre lenne szükség. Hogyan is lehetséges az, hogy az LMP elég gyakran szavaz az MSZP-vel, amikor az MSZP az az egyetlen párt, amelyik „védeni akarja az elmúlt nyolc évet”? Orbán Viktor „azért [tudott] elmenni jó lelkiismerettel az LMP-hez, mert ha lehet más a politika, akkor lehet más Magyarország is.” Igen, vannak véleménykülönbségek, de „a változás érdekében bizonyos egy együttműködés lehetséges”. Tiszta beszéd.

És mi erre az LMP válasza? A találkozás után tartott sajtótájékoztatón Jávor Benedek és Schiffer András foglalta össze röviden az elhangzottakat. Jávor beszámolt arról, hogy „szóba került a jövő évi magyar EU-elnökség és a nők közéleti szerepvállalását segítő intézkedések rendszere.” Éles különbségek alakultak ki a gazdasági elképzelések kapcsán, mert az LMP szerint nem szabad lemondani a leszakadó társadalmi csoportok felemeléséről. Schiffer beszélt az 1989-es jogállami forradalom vívmányainak megvédéséről, és szerinte „ha meg akarják újítani a demokráciát, akkor fontos, hogy a független intézmények valóban függetlenek maradjanak.” Szép gondolat, csak az a baj, hogy éppen ezeknek a független intézményeknek a leépítésén munkálkodik az az Orbán Viktor, akiben, Schiffer szerint, „megvan a szándék egyfajta együttműködésre.” Nehéz pontosan tudni, hogy mit is jelent ez az „egyfajta együttműködés.”


Big fish, little fish – flickr/Stinkie-Pinkie

Hogy ez mit jelent az LMP esetében? Úgy látszik, megelégszenek morzsákkal. Schiffer „örömtelinek nevezte, hogy Orbán Viktor kijelentette, nem gondolkozik egy félelnöki prezidenciális rendszer kialakításában.” Kicsit megütköztek, hogy nem 2012-ben, hanem 2011-ben lesz új alkotmány, és „legalább megfontolandónak” tartják, hogy egy népszavazás erősítse meg az alkotmányt. Ami pedig a nemzeti együttműködésről szóló politikai nyilatkozat kifüggesztését illeti, Orbánnak sikerült megnyugtatni az LMP politikusokat, hogy jövő tavasszal, az új alkotmány preambuluma fogja majd felváltani a nyilatkozatot a falakon. Schiffer András elfogadta ezt a megoldást, miután végighallgatta Orbán értekezését a nyilatkozat fontosságáról és állítólagos céljáról. Noha eddig Orbán Viktor és kollégái arról beszéltek, hogy az embereknek meg kell ismerni az új rendszer politikai nyilatkozatát, és mivel sok ember fordul meg az állami intézményekben, itt a legjobb alkalom arra, hogy a magyar emberek megismerjék Orbán mélyre szántó gondolatait ennek az új rendszernek az alapfogalmairól.

Úgy látszik, hogy a kritikák súlya alatt Orbán megváltoztatta a nyilatkozat kifüggesztésének a célját. Így Orbán Viktor: „Továbbra sem nyugszom bele abba, hogy akárcsak egy olyan állami alkalmazott is legyen Magyarországon, aki azt gondolja, hogy lehet folytatni azt, mint ami az elmúlt nyolc évben Magyarországon történt.” Ezt a változást minden állami alkalmazottnak látnia kell: nincs lopás, nincs hatalmaskodás, nincs többé olyan, hogy az állampolgárt sem segítségre szoruló ügyfélnek tekintik, hanem alávetettnek. „Ragaszkodom ahhoz, hogy ezt – nap mint nap akár – minden magyar állami alkalmazott lássa.”

De ha a nyilatkozat valóban arra való, hogy figyelmeztesse a lopásra és hatalmaskodásra hajlamos magyar állami alkalmazottakat, akkor miképpen lehet ezt majd helyettesíteni az új alkotmány preambulumával? Mivel azért mégsem gondolom, hogy ebben a preambulumban azt olvassuk majd: „állami alkalmazott ne lopj és ne hatalmaskodjál.” Nemcsak a nyilatkozat értelmetlen mondatokból álló nonszensz, hanem úgy látszik, Orbán Viktor már maga sem tudja, mi az értelme és miért lenne hasznos és fontos ez az iromány. Végiggondolta mindezt Schiffer András, amikor jobbára beleegyezett az új alkotmány preambulumának a kifüggesztéséhez a nyilatkozat helyett?

Amint hallom, ősszel újra találkozik Orbán Viktor az LMP politikusaival. Remélem, hogy ez a második találkozó legalább annyira hasznos lesz, mint a tegnapi.


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!