rss      tw      fb
Keres

Bolgár György interjúi a Galamusban - 2013. január 2.

Mi változott január elsején?
Becz György, a budaörsi Illyés Gyula gimnázium tanára

Bolgár György: - Mi történt a mai nappal a budaörsi közoktatásban? Például az Önök gimnáziumában vagy az általános iskolákban mi változott? Egyáltalán Budaörs mit csinált az iskoláival?

Becz György: - Az igazság az, hogy a mai nappal még semmi, holnap fogunk szembesülni egy sor dologgal. Ugye szeptember óta folyik ezeknek a dolgoknak az előkészítése. Nagyon sok mindent nem látunk még, nem tudjuk, hogy az átszervezések, ezek a szervezeti átalakítások hogy fogják érinteni az intézményeket. Budaörsön az önkormányzat átvállalta az intézmények működtetését, és ahogy egy magyar viszonylatban relatíve gazdag városhoz illik is, a gazdasági működtetést a város vállalta.

- Ez elvileg azt jelenti, hogy pontosan ugyanolyan a helyzet, mint a múlt évben volt? Vagy ugyanolyannak kellene lennie? Megkapják az állami támogatást, mint eddig és semmi nem változik?

- Szó sincs erről. Az önkormányzat a működtetést vállalta fel, tehát igazából az eddigi gazdasági tevékenységet viszi az önkormányzat. A szervezeti és a tartalmi működés a járási kormányhivatalhoz fog tartozni. A tanterületi vezetőhöz egész pontosan.

- Csak a működés egy része maradt az önkormányzat kezében.

- Igen.

- És hogy ez pontosan hogy fog zajlani, azzal már tisztában vannak? Vagy még azzal sem?

- Elég komoly vita volt, nálunk is szerveződött volna egy ilyen külön intézmény. Mi Kis Kunónak hívjuk ezt a kis intézményfenntartó központot.

- Mert ugye a nagy, az Klebelsberg Kuno Intézményfenntartó Központ.

- Igen, hát elég egyszerű neve van és a működése sem egyszerű, mint tudjuk. A város vezetése és a képviselőtestület nagyobbik része úgy látta jónak, hogy a polgármesteri hivatal ezeket a feladatokat fel tudja vállalni, tehát nem kell egy újabb vízfejet alkotni itt külön Budaörsön, hanem a polgármesteri hivatal alkalmazottai és munkatársai fogják ezt nagyrészt bonyolítani. De például az igazgató – ez egy nagyon extrém eset ugye – nem lesz a főnöke a takarítónőnek vagy a karbantartónak, ad abszurdum nem adhat utasítást az iskolában működő műszaki vagy gazdasági dolgozóknak.

- Tehát ha valahol mondjuk kiöntik a szemetes vödröket a rendetlenkedő diákok, akkor nem mondhatja azt az igazgató a takarítónőnek, hogy Marika legyen kedves összetakarítani azon a folyosón?

- Ad abszurdum ez így nem fog megtörténni, de ilyenfajta összeférhetetlenségek vannak. Az igazgató kizárólag az iskola szakmai működtetéséért felel, de még szabadságot sem engedélyezhet a kollégáknak, azt is a járási oktatási hivatal vezetője teheti csak meg a jövőben.

- Ez most tényleg elég sokkolóan hat, hogy az iskola igazgatója nem beszélheti meg a tanáraival, hogy te most akkor ettől eddig szabadságra mész, most megcsinálhatod, mert olyan a helyzet a tantestületben, hogy tudják pótolni az óráidat, vagy most ne menj el szabadságra, mert senki nincs itt, éppen gyesen van az, aki helyettesíteni tudna és így tovább. Ki a fene tudná ezt eldönteni, ha nem az igazgató, vagy kivel kéne ezt megbeszélni? Ehhez képest elmegy majd a járási központba a kérelem?

- Drága Bolgár úr, én Önnel teljesen egyetértek, mert ez nálunk idáig így működött, és nagyon jól működött. Lehet, hogy írásban, lehet, hogy szóban kell engedélyt kérni. Ez az, amit még nem látunk át, hogy hogyan működik majd ez az egész rendszer. Mert mi például a nevét ismerjük már a járási oktatási központ vezetőjének, de nem tudjuk, hogy kivel dolgozik, ki lesz a mi közvetlen felettesünk, kihez kell fordulnunk, ha bármilyen problémánk van.

- Egyáltalán hol vannak helyileg, azt tudják?

- Azt tudjuk, mert egy rendkívül értelmes kormányzati döntés értelmében a harmincezres Budaörs helyett a tizenhatezres Budakeszi lett a járásközpont itt a környéken. Szóval nekünk Budakeszire kell majd elmenni ilyen ügyek intézése miatt.

- Mi volt ebben a mögöttes szándék? Nehogy véletlenül ez a szoclib fészek – ugye a polgármester még mindig Wittinghoff Tamás – legyen a járási központ?

- Nézze Bolgár úr, egy ilyen népszerű műsorban nem biztos, hogy én bólinthatok arra, amit Ön mondott. Mi azt gondoljuk, hogy sajnos van ilyen mögöttes tartalom, ugyanis a józan ész és az itt működő kormánypárti képviselők is amellett lobbiztak, hogy Budaörs legyen a járásközpont. Csenger-Zalán Zsolt, a terület országgyűlési képviselője testületi ülésen ígéretet tett, hogy mindent el fog követni. Ehhez képest Budakeszi lett a központ. Tehát minden ilyen ügyünkkel oda kell majd menni.

- A dolog akkor elvileg működhet, ha az ügyeket a budakeszi központ mondjuk visszaruházza a budaörsiekre, és azt mondja, hogy nem kell ilyenekkel hozzám jönnötök, adjátok ki a szabadságot, ahogy gondoljátok, aztán majd lepapírozzuk. Lehet, hogy ez a szokásos magyar módi lesz?

- Ha én a járási oktatási központ vezetője helyében lennék, akkor én még egy fél évig biztos hogy azt mondanám az igazgatónak, hogy intézkedjetek saját hatáskörötökben úgy, ahogy eddig. Ugyanis szerintem megbolondulnának, ha a hozzájuk tartozó összes oktatási intézmény hasonló jellegű problémáit kezelniük kellene.

- Mik az egyéb ügyek, amelyeket ez a járási központ végül is kezelni fog, és amit esetleg kezelnie is kell, mert nem lesz más, aki megtegye?

- Elsősorban a szakfelügyelői tevékenység, tehát újra bevezetik a szakfelügyelői posztokat, akiknek az lesz a feladatuk, hogy a tartalmi munkát ellenőrizzék az oktatási intézményekben.

- Fel is vették már a szakfelügyelőket? Vagy pályáztattak állásokra? Vagy hogy megy ez?

- Én nem tudok erről, és a saját tantárgyamban nem is találkoztam olyannal, aki tudná, hogy ki lenne az. Tehát még nem kaptunk erről információt.

- Eleve úgy kezdtük a beszélgetést, hogy majd holnaptól tudnak meg több dolgot, de miért holnaptól? Hát nem ma van az első munkanap?

- Igen, de holnap lesz az első tanítási nap, tehát mi elvileg még szabadságon vagyunk.

- Ja, értem.

- Azért mondtam, hogy valószínűleg holnap szembesülünk ezekkel a dolgokkal. Az is elképzelhető, hogy már a holnapi e-mailek között ott lesz az az értesítés, amelyben közlik velünk ezeket az információkat.

- Én mondjuk megnéztem az interneten, hogy a Klebelsberg Intézményfenntartó Központban kit lehet elérni, hát magát az intézményt sem lehet elérni, mert a honlap nem működik. Lehet, hogy a többi dolog is körülbelül így állt össze az év elejére?

- Elképzelhető. Én ugyan nem próbáltam még a budaörsi oktatási irányítóközpontot elérni. De ha a központ nem működik, akkor egy ilyen kicsi alegysége sem valószínű, hogy működik.

- Akkor nézzük a dolgot még egy praktikus szempontból. Lehet, hogy nincs honlap, lehet, hogy Budakeszin van ez a járási központ, lehet, hogy onnan kell majd engedélyt kérni akár a szabadságok kiadására is. De bárki, akit Önök ismertek eddig, akár a megyéből, akár a városból, akár Budakesziről, akár Budapestről vagy az Oktatási Minisztériumból – olyan már nincs, mindegy –, beszélt Önökkel arról, hogy nyugalom, ez így lesz, meg úgy lesz, x-hez forduljatok vagy z-hez, vagy ha valami problémátok van, hívjatok fel engem? Volt bármiféle személyes egyeztetés, hogy nyugalom, 2013 januárjától ez így lesz, akár láttok papírt róla, akár nem?

- Megmondom Önnek őszintén, hogy én ilyen központi hivatalos egyeztetésről nem tudok, a polgármester úr, aki felvállalta a helyi pedagógusok képviseletét is, tárgyalt a Klebelsberg Kuno Intézményfenntartó Központ vezetőjével, aki tanácsokat kért tőle, illetve a véleményére volt kíváncsi azzal kapcsolatban, hogyan működtethető, hogyan működik városi szinten egy ilyen intézményfenntartás, mint például a budaörsi. De én ezen kívül nem tudok konzultációról. Nálunk van egy rendkívül agilis kereszténydemokrata testületi képviselő, ő azt mondta, hogy nyugodjunk meg, minden rendben lesz, az államtitkárság képben van és kezelni fogja a problémát, és az átmenet zavartalan lesz. Mondta ő egy nagyobb fórum előtt itt a gimnáziumban. Mi ezt nagyon komoly kételyekkel fogadtuk akkor is.Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!