rss      tw      fb
Keres

Bolgár György interjúi a Galamusban - 2013. február 6.

Mit tehetnek a sok pénzzel megvalósított fideszes lejáratókampány ellen?
Szigetvári Viktor, a Haza és Haladás Egyesület alelnöke

Bolgár György: - Érdekes kezdeményezést tett Bajnai Gordon a Haza és Haladás elnöke és az Együtt 2014 Választói Mozgalom elnöke, mert tévévitára invitálta Orbán Viktort azzal kapcsolatban, hogy tegnap megint elárasztották, legalábbis Budapest utcáit, a Bajnai-Gyurcsány-ellenes plakátok, és mindenfélével megvádolták őket. Nem késett sokáig a válasz, kora délután a Fidesz közölte, hogy szó sem lehet róla. A Fidesz szerint Bajnai Gordonnak nem Magyarország miniszterelnökével kellene vitáznia, hanem a magyar emberekkel, velük van ugyanis vitája. Felolvasok egy mondatot, „Bajnai Gordon csökkenteni akarja a minimálbért, a magyar emberek azonban nem támogatják ezt, a családi adókedvezmény megszüntetésére készül, a magyar emberek viszont nem értenek ezzel egyet, csökkenteni akarja a nyugdíjakat, de a magyar emberek nem kérnek ebből. Bajnai Gordonnak tehát a magyar emberekkel van vitája.” Azért tanulhatnának tőlük. A magyar embereket egy mondatban ennél többször használni komoly kihívás volna. Szerintem küzdjenek egy kicsit, akkor talán lesz tévévita is. Nem?

Szigetvári Viktor:- Ha Orbán Viktor nem gyáva ahhoz, hogy Simicska Lajos pénzét civileknek kiszerződve hazug kampányban támadja Gyurcsány Ferencet és Bajnai Gordont, akkor nyilvánvalóan nem kell hogy gyáva legyen ahhoz, hogy vitatkozzon erről. Hiszen nekünk és az Együtt 2014-nek nincsenek olyan korlátlan és kimeríthetetlen anyagi erőforrásai, amelyekből holnap egy ellenkampányt indíthatnánk. Szerintem előrehozott kampánystartot látunk, a Fidesz veszélyt lát Bajnai Gordonban, az ellenzéki oldal legnépszerűbb politikusában, ezt joggal teszi. Ez nyilvánvalóan százötven-kétszázmillió forintba biztosan kerülhetett, értékét tekintve mindenképpen. Ha egy korai kampánystart megtörtént, akkor miért ne lehetne korai vita. Nem gondolom, hogy Bajnai Gordonnak lábhoz tett fegyverrel kellene tűrni, hogy plakátokon, hirdetéseken hazugságokat terjesszenek róla, ahogy egyébként ezt Gyurcsány Ferenccel kapcsolatban is teszi a civil összefogás a Fidesz nevében. Reagálni kell, és ha nincs más eszközünk, akkor csak vitával lehet megtenni. Orbán álljon ki az igazáért, védje meg ezeket a hazugságokat.

- Ez egy jó elképzelés, mert ugyan nyilvánvalóan erre számítottak, amit kaptak, hogy nem kiállni Bajnai Gordonnal, de legalább kénytelen visszautasítani. Ez, akárhogy magyarázzák, mégiscsak olyan képet mutathat róluk, akár még a Fidesz hívők egy részében is, hogy azért ha a főnök annyira biztos magában, ha miniszterelnök úr annyira tudja, hogy mi az igazság és merre kell menni, akkor akár le is iskolázhatná egy tévévitában ezt a Bajnai Gordont. De nem teszi.

- Nyilván benne volt a lehetőségek között, hogy ezt a választ adják. Mindig van bennem egy naiv optimizmus, hogy ki mer állni Orbán Viktor az igazáért – ami szerintem persze e tekintetben most éppen hazugság –, de nem teszi meg. Azt tartom nagyon fontosnak, hogy reagálnunk kell, válaszolnunk kell, hiszen a Fidesz volt az, aki a nettó minimálbért csökkentette vagy maximum szinten tartotta, reálértékét tekintve tizenhárom százalékkal elértéktelenítette, miközben drágábbá tette a munkáltatóknak. Mi pont azt javasoljuk, hogy olcsóbb legyen ez a foglalkoztatás, és az emberek zsebébe valamivel több kerüljön. De ha szabad még egy példát, éppen a fideszes önkormányzatok azok, amelyek sorra vezetik be az ingatlanadót, mert a központi kormányzat erre szorítja őket. Oktalan és jogtalan, hogy minket ezzel vádolnak. Bajnai Gordon ebben világosan fogalmazott: elvi probléma önmagában nincs egy ingatlan típusú vagyoni adóval, viszont az is nagyon fontos, hogy ameddig a devizahitel bombáját nem lehet Magyarországon fenntarthatóan csökkenteni, kivezetni – ez jó pár évig még eltart –, addig nincsen szükség ingatlanadóra. Ezt világosan elmondtuk. Ebben a DK más álláspontot képvisel, de beszéljenek róla ők. E tekintetben azt gondolom, hogy egy karaktergyilkosság áldozata Bajnai Gordon, és ki kell állni az igazáért. Orbán Viktornak és Simicska Lajosnak bármennyi pénze van erre.

- Hogy állnak ki ezek után az igazukért? Ezek szerint tévévita nem lesz, se ezen a héten, se a jövő héten, és én még azon is csodálkoznék, ha egyáltalán a 2014-es választási kampányban lenne. Orbán Viktor bármikor mondhatja azt, hogy ezekkel miért álljak ki, ráadásul kik ezek, semmi esélyük nincs. Ő kihívóként se állt ki az éppen kormányon lévőkkel, miniszterelnökként meg még kevésbé lesz köteles. Tehát akkor hogyan, hol fognak kiállni az igazukért, hogyan tudnak majd vitázni a kormányzattal és a kormányfővel?

- Ezt oldja meg a Fidesz, ez az ő felelősségük. 2010 előtt sem mondták el a programjukat a választóknak, Mesterházy Attilával sem volt hajlandó akkor vitatkozni Orbán Viktor, meg mással sem. Azt gondolom, hogy készülhetnek egy olyan kampányra, amelyben 2014 utánra sem ígérik meg azt, amit végül csinálni fognak. Nekünk az a dolgunk, hogy ebben őt üldözzük, kihívjuk, válaszra bírjuk. Egy dolog nagyon fontos – és láttunk Kósa alelnök úr szavaiban némi ellentmondást –, hogy ha valóban akkora problémája volna Bajnai Gordonnal a magyar népnek, akkor nem volna az ellenzéki oldal legnépszerűbb politikusa. Nem volna az, akit a Fidesz maga ismer el mint a legesélyesebb kihívóját a miniszterelnök-jelölti küzdelemben. Ha Bajnai Gordon nem ilyen politikus volna, nem ilyen megítélése volna és ezt nem látná Simicska Lajos, Habony Árpád vagy Orbán Viktor, akkor nyilván nem lenne tele újra a város és az ország hazug óriásplakátokkal.

- Ezt mindannyian látjuk és gondolom az ellenzéki oldal is, hogy Bajnai a fő célpont, és a módszer az ő tönkretételére, lejáratására az, hogy Gyurcsánnyal mossák össze. Együtt tették tönkre az országot. Gyurcsány a legkevésbé népszerű ellenzéki politikus, akkor Bajnait hozzá kell csapni, és ő is ugyanolyan lesz. Ő lesz a második Gyurcsány. Kíváncsi vagyok arra, hogy mik az Önök eszközei arra, hogy ezeket a hazug állításokat, ezeket a ténynek feltüntetett hazugságokat – hogy csökkentenék a minimálbért, hogy elvennék vagy csökkentenék a nyugdíjakat és így tovább – cáfolják, egy-két interjútól eltekintve. Az nem ugyanaz, mint egy előrehozott választási kampány. Ha Önöknek nincsenek eszközeik, alul fognak maradni.

– Van igaza az Ön realista szavainak, Bolgár úr. Az a helyzet, hogy nekünk nyilvánvalóan nincs most erre százötven millió forintunk, hiszen mi egy éppen bejegyzés alatt álló mozgalom voltunk decemberben, most bejegyeztek minket, pártot fogunk alapítani néhány héten belül, és elindulunk arra, hogy egyre több szövetségest gyűjtsünk, tíz és tízezer embert egy toborzó kampánnyal, aktivista gyűjtéssel, amelyben én nagyon optimista vagyok. Össze lehet rakni egy olyan kampányszervezetet, amely más pártok mellett – nem velük szemben az ellenzéki oldalon – kiegészíti az ellenzéki oldal későbbi, reményeim szerint összefogó kampányát. Kizártnak tartom, hogy a pénzzel fel lehetne venni ezt a versenyt. Talán emlékszik, decemberben, ebben a hazug kampányban emberek öngyilkosságát is vádként idézték fel, miközben abban az interjúban, amely a Hajdú-Bétről szólt, egy szerencsétlen asszonyt meg is idéztek, és ott kiderült az interjú szövegéből, hogy a férje szegény halálos beteg volt, ami önmagában persze borzasztó, mert egy ember elvesztése mindig borzasztó. De nyilván nem így használták fel ezt a tragédiát a kampány tervezői, az Orbán Viktor és Simicska Lajos által felbérelt civilek. Egy dolgot tudok, Bajnai Gordon akkor is a magyar emberekhez címezve, Facebook-üzenetekben elmondta a válaszait, világos, nyílt szavakkal elmondta, leírtuk, hogy mik a hazugságok. Azok a választók, akik ma bizonytalanok, akik le akarják váltani az Orbán-kormányt, nem elégedettek azzal, ahogy az ország sora megy éppen az elmúlt években, és nem feltétlenül akarnak egy egypárti MSZP-kormányt vissza ebben az országban, nem vevők ezekre az üzenetekre. Viszont ne becsüljük le, hiszen csökkent az Együtt támogatottsága, nyilvánvalóan ebben része volt a november-decemberi kampánynak. Talán nem tűnik nagyképűségnek, hogy amit én a magam szaktudásával látok, azt ki fogjuk használni. Ezért kezdeményeztük – nem lábhoz tett fegyverrel – ezt a vitát is, és fogjuk még sokszor kezdeményezni. Bajnai Gordon a legnépszerűbb ellenzéki politikus, vannak olyan választók az MSZP-ben, a bizonytalanok között, és vannak még kiábrándult fideszesek is, akik őt kedvelik. Nekik is tartozik azzal Bajnai Gordon és az Együtt 2014, hogy mindenütt, interjúkban –  ahogy én most Önnek és este a tévében és másutt – elmondjuk, nem tudjuk pénzben felvenni a versenyt a Fidesz gépezetével. Aktív, emberekre épülő kampányra készülünk. Nyilván nem lesz olyan pártszervezetünk egy félév alatt, mint egy tíz-húsz éve létező pártnak, ezzel tisztában vagyunk. Nagyon sok emberrel vagyunk kapcsolatban, még többel leszünk, és őszre egy olyan gépezetnek kell rendelkezésre állnia, amely egy közös ellenzéki kampányban fel tudja venni az ilyen hazugságokkal a harcot.

- Az nem lehetséges – ha már előrehozott választási kampányt emlegetett itt a beszélgetésben –, hogy nemcsak a kampány lett előrehozva, egy és negyedévesre megcsinálva, hanem maga a választás is előre lehet hozva? Még nem lehetetlen egy késő tavaszi vagy kora őszi választás, amikor még Önök lábra sem tudnak állni vagy éppen csak összerakják a pártot és elkezdik szervezni magukat. Bajnai lejáratva, pártszervezete még nincs, az ellenzék nem tudott összefogni, a legjobb pillanat.

- A Fidesztől ez is kitelik, hiszen eddig is ezer és ezer fekvőrendőrt fektetett a választási eljárási ógyekkel mindannyiunk elé. Tegyük hozzá, önmagában az a politikai kihívás, amelynek a megoldásán mindannyian dolgozunk – december óta Mesterházy Attila, november óta Bajnai Gordon –, hogy összefogás kell ahhoz, hogy közös választási siker legyen, mert egypárti győzelem ne legyen, akár Együtt 2014 legyen, akár MSZP, egypárti formában szerintem ez nem is szolgálná a magyar nemzet érdekét. Ebben a helyzetben nem nagyon tudok mást mondani. A regisztráció eltörlése után nyitva áll az út akár egy előrehozott választásra is, hiszen ha lenne regisztráció – szerencsére nem lesz –, akkor nem lehetne előrehozott választást lebonyolítani vagy csak nagyon-nagyon törvénysértő módon. Ha ez a helyzet előállna, az legalább annyira fel fogja gyorsítani az ellenzéki oldalon ezeket az összefogási folyamatokat. Ha ehhez a hídhoz véletlenül elérünk, akkor szerintem meg lehet oldani. A miniszterelnök kezében ez benne van. Egy dolgot hiányolok: az elmúlt hetekben, hónapokban, a Fidesz arról beszél, hogy Bajnai Gordon milyen, miért amolyan Gyurcsány Ferenc, hogy mi miket nem akarunk megcsinálni. Arról nem beszél, hogy mit ért el ebben az országban, nem látunk Fidesz-kampányt arról, hogyan nő a gazdaság. Nem látjuk, hogyan nőttek a fejlesztési támogatások kifizetései. Nyilván azért nem látjuk, mert nincsenek ilyen eredmények. Szerintem szánalmas az, hogy bő egy évvel a választások előtt egy kormányzó párt saját pénzén arra kényszerül, hogy a legnépszerűbb ellenzéki politikust és hivatali elődjét járassa le, ahelyett, hogy arról beszélne, hogy mit akar 2014 után vagy arról, hogy éppen mit ért el ezekben az években. Ez a Fideszről árulkodik. Szemben néhány elemzővel, aki az elmúlt néhány órában azt mondta, hogy itt nem kellett volna erre reagálni, határozottan hiszek abban, hogy nem lehet lábhoz tett fegyverrel állni. Bajnai Gordon népszerű politikus, és az a dolga, hogy megőrizze ezt a népszerűséget és egyre több emberhez jusson el. Ennek része az, hogy a gyáva Orbán Viktort addig kényszerítse vitára, amíg előbb-utóbb ki kell majd állnia. Más eszközünk egyébként sincsen. Azt gondolom, hogy erre az emberek majd figyelni is fognak, ha ez végre egyszer létrejön.Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!


Izsák Jenő karikatúrái