rss      tw      fb
Keres

Bolgár György interjúi a Galamusban - 2013. február 7.

Lehetetlen rezsiköltséget csökkenteni; az MSZP sem helyeselheti ezt
Mihályi Péter, közgazdász

Bolgár György: - Egészen meglepő intézkedéssorozatot ígért a Fidesz. Legutóbb a gyulai frakcióülés után jelentették be, hogy júliusban újabb rezsicsökkentési hullám lesz. Ez most a víz, csatorna, szennyvízelvezetés, szemétszállítás, kéményseprés díjait érinti. Tíz százalékos díjmérséklésről beszélnek, és azt is vizsgálják, hogy a villany-, gá-z és távhő-árakat lehet-e tovább csökkenteni. Látva az ország gazdasági állapotát, adatait és azt, hogy a múlt évben egészen biztosan nem kicsi csökkenés volt az össztermelésben, és erre az évre sem ígérnek semmi jót, felvetődik a kérdés, hogy miből finanszírozzák ezt?

Mihályi Péter: - Először visszakérdeznék. Miért mondta azt, hogy ez meglepő? Hiszen hónapok óta semmi másról nem beszél a Fidesz.

- Azért meglepő, mert az ember még mindig abban reménykedik, hogy van talán józan ész is. Azt hinnénk, ez úgy működik, hogy ha egyszer nincs miből, akkor nem fognak olyan dolgokat ígérni, sőt bevezetni, amelyeknek a közvetlen következményei lehetnek az egyes fogyasztók számára ebben a pillanatban jók, de a későbbi következmények nagyon rosszak. Nem biztos, hogy az ország ezt a megrázkódtatást is elviseli ebben az évben, hiszen beláthatatlanok lehetnek az ebből következő piaci fejlemények is.

- Én azt gondolom, hogy a Fidesz dupla vagy semmi játékot játszik, és nem először. Nyilvánvalóan választásra készülnek, feltehetően minél hamarabb, és abból indulnak ki, hogy két lehetőség van. Ha ezekkel a populista ígéretekkel ők megnyerik a választásokat, akkor majd a választások után ugyanaz fog történni, mint a tandíjjal: vissza fogják emelni az árakat a korábbi szintre, csak azt fogják mondani, hogy ez nem rezsinövelés, hanem valami újfajta kiegészítés, energiapótlék, adópótlék, bármi más.

- Mondjuk csak a működési költségek fedezése.

- Igen. Elég találékonyak az új elnevezések megalkotásában. Másik lehetőség, hogy elvesztik a választásokat – amire egyre több az esély –, és akkor kétségtelenül az új kormányt rettenetesen nehéz helyzetbe hozzák, mert az új kormánynak azzal kell kezdenie a működését, hogy visszaemeli az árakat. Akkor majd a Fidesz ezerrel fog üvölteni, hogy ők ezt bizony nem tették volna. Ez színtiszta rosszhiszeműség és politikai számítás. Szerintem ebben nincs semmilyen közgazdasági elemzésre alkalmas dolog.

- Annyiból talán mégis van, hogy megtörténhet, hogy ezek a bizonyos szolgáltató cégek nem bírják sokáig, és néhány hónap után felteszik a kezüket és azt mondják, hogy köszönjük szépen, nem csináljuk tovább, mert el kell bocsátani az alkalmazottainkat vagy be kell zárni a cégünket. Vagyis ennek azért lehetnek közvetlen gazdasági következményei rövid távon is.

- Én azt gondolom, hogy rövid távon nem lehetnek következményei. Nem valószínű egyébként, hogy ez az egész bekövetkezik. Nem valószínű, hogy a választásokig a Fidesz újabb vásárlásokat hajt végre, vagyis újabb cégeket államosít vissza. Szerintem ez egy kommunikációs játék. Azonban még ha meg is valósul ez a terv, az ország ettől nem omlik össze. Legfeljebb az fog történni, ami a Mol részvényekkel is történt, hogy újra el kell adni, és akkor majd veszteség lesz rajta, de nem omlik össze ettől az ország. Ha azt nézzük, hogy a magyar gazdaság túlnyomó része magántulajdonban van, akkor elmondhatjuk, hogy az államosítások, amelyek eddig bekövetkeztek, mennyiségüket tekintve nem számottevők. Az egyes cégek esetében meg egyes iparágakban ezek jelentős ügyek, de ettől még a magyar gazdaság továbbra is kapitalista piacgazdaság, úgyhogy nem szabad ezt túldimenzionálni.

- Néhány hete itt a rádióban hallottam egy szakszervezeti vezetőt, azt hiszem a Békés Megyei Vízművektől, aki elpanaszolta, hogy a cégét ezek a vezetékadók nagyon megviselték. Ugye a víz vezetéken keresztül jut el a fogyasztóhoz, és méterenként 125 forintos adót vetettek ki rájuk is. Ezzel elszállt a cég nyeresége, és ha most még 10 százalékos rezsiköltség-csökkentés is lesz, márpedig most bejelentették, hogy júliustól lesz, akkor nemhogy a nyereség vész el, hanem el kell bocsátani munkaerőt, le kell állítani a karbantartást és így tovább. Valószínűleg nem ők az egyetlen ilyen közműszolgáltató. Egyik a másik után mondja azt, hogy vagy bezárok, vagy elbocsátok, vagy leállítom a javítást, a karbantartást. Tehát lehet, hogy néhány hónapon belül érződnek majd a súlyos következmények. Lehet, hogy a rezsiköltség, amit fizetünk a választásokig, valóban alacsony marad, de az alatt az egy év alatt is bekövetkezhetnek olyan fejlemények, amelyeket még az átlagember is észrevesz.

- Igen, amit a munkaerőpiaci helyzetről mondott az valószínűleg be fog következni. Pár ezer ember elbocsátása valószínűleg be fog következni. A statisztikában ki is lehet majd mutatni, hogy milyen iparágakban dolgoztak ezek az emberek. Ez egy reális veszély. Ennek a jelentőségét a kormány láthatóan nem tartja fontosnak.

- Valószínűleg úgy gondolja, hogy ez kisebb veszély, és ennek kisebb hatása lesz, mint annak, hogy mindenki kézhez veszi a kisebb számláját.

- Azért én a napi hírekből kiemelnék egy fontos dolgot, amiről talán beszélhetnénk pár szót. Az MSZP, illetve Mesterházy Attila kiadott egy nyilatkozatot ezzel az üggyel kapcsolatban. Szerintem ez egy nagyon meggondolatlan nyilatkozat volt. Több forrás is jelentette, hogy azt mondták, az MSZP és a párt parlamenti frakciója támogatja a Fidesz-KDNP rezsicsökkentésre vonatkozó intézkedéseit, de…, és felsoroltak sok dolgot. Én azt gondolom, hogy az ilyen típusú nyilatkozatok nagyon sokat ártanak, elsősorban az MSZP-nek, de az országnak is és a tisztánlátásnak is.

- De mit lehet mondani? Értem a közgazdasági megfontolást, meg az őszinte beszédre vonatkozó megfontolást, de mit tehet egy ellenzéki erő, amikor azt látja, hogy a kormány abszolút gátlás nélkül bevezeti ezt a rezsicsökkentést, nem törődve azzal, hogy ez fenntarthatatlan, mert egyszerűen csak meg akarja nyerni a választókat és a választásokat. Viszont ez egy népszerű intézkedés. Ha azt látja az ember, hogy pár ezer forinttal kevesebbet költ a lakásának a fenntartására, és azt látja ráadásul, hogy ez csak a kormánytól függ, akkor persze azt mondja, hogy éljen a kormány, mert ezt is elintézte. Mit mondhatna erre az ellenzék?

- Én azt gondolom, hogy az ellenzéknek felelősségteljesen kell viselkednie. Éppen azért, mert esélye van arra, hogy kormányra kerüljön, és nem teheti meg, hogy az ellenkezőjét mondja majd még egyszer annak, mint amit most mond. Emlékezzünk vissza, néhány évvel korábban, 2002-ben, az akkori szocialista kormány egy csomó felelőtlen döntést hozott. Az akkori ellenzék megszavazta őket, és akkor is nagyon sokan mondták, mondtuk, hogy az akkori ellenzék felelőtlenül járt el. Én nem hiszem, hogy a baloldali szavazók vagy a liberális szavazók attól fognak a majdani választásokon lelkesebben szavazni, hogy Mesterházy Attila megtámogatta egy mondatával a kormány rezsicsökkentését. Hiába teszi hozzá a hosszú mondat végén, hogy de mi tulajdonképpen arra gondolunk, hogy az energiatakarékossággal kell majd csökkenteni a rezsiszámlákat. A mondatnak ezt a másik részét már senki nem hallja meg. Csak azt hallják, hogy lám, az MSZP is azt mondja, hogy a kormánynak van igaza. Akkor milyen alapon bírálja az MSZP a kormányt, ha lényegében igaza van? Szóval nem is értem, hogy lehet ilyen felelőtlenül viselkedni.

- Nem tudok erre választ adni. Én csak azt látom, hogy nagy a dilemma, és a kormány csőbe húzza az ellenzéket.

- Nem szabad belemenni a csőbe! Gondolja meg, ha az átlagos tévénéző, rádióhallgató azt hallja a kormánytól, hogy a rezsicsökkentés a megoldás, utána azt hallja az ellenzéktől, hogy ez tulajdonképpen rendben van, akkor mi fog a fejében rögzülni? Az, hogy ez egy helyes döntés.

- Azt gondolhatják, hogy ez csak kormányzati elhatározás kérdése, és vissza a szocializmusba, akkor meghatározták az árakat is, úgy volt jó.

- Én most nem is mennék ilyen messzire, egészen a szocializmusig. Mindenesetre, amire a kormány és az ellenzék azt mondja, hogy rendben van, azt az emberek többsége úgy fogja elfogadni, mint azt, hogy kettő meg kettő négy. A kormány is azt mondja, hogy kettő meg kettő az négy, az ellenzék is azt mondja, hát akkor rendben van. Tehát ez teljesen hiteltelenné teszi az ellenzék álláspontját, és nemcsak az MSZP-ét, hanem minden más ellenzéki erő álláspontját is.

- Már ha ugyanezt mondják. Nem biztos, hogy ugyanezt mondják.

– Nem egészen. Nem, biztos hogy sokan nem ugyanezt mondják, csak a dolog átterjed. Pillanatnyilag a közvéleménykutatások szerint az MSZP a legerősebb formációja az ellenzéknek. És én azt gondolom, hogy ilyen nyilatkozatokkal saját magának árt az MSZP.

- Van-e vagy lehetne-e reális módja annak, hogy egy majdani baloldali vagy balliberális, vagy balközép kormány is csökkentse a rezsiket, amelyek valóban nagyon magasak? Nem is igazságos, szociálisan sem, meg egyébként sem, hogy ennyire megterhelik a magyar családok döntő többségét. Tehát nem lehetséges egy közgazdaságilag és egyébként is elfogadható módszere annak, hogy a rezsiköltségek csökkenjenek, de mégsem olyan módon, hogy az egyrészt fenntarthatatlan legyen, másrészt tönkretegye a vállalatokat. Valamilyen más módszerrel nem lehetne ezt az eredményt vagy hasonló eredményt elérni?

- Ha őszinte akarok lenni, akkor az a válasz, hogy nem. Ilyen megoldás nincs.

- De itt van például a villamosenergia-árak tendenciaszerű csökkenése Európában. Miért nem terjed ez át a magyar villanyszámlákra?

- Azért, mert közben a forint folyamatosan gyengül, ezenkívül infláció van. Pontosan azt akarom mondani, hogy az árak emelkedtek.

- Akkor mégis lehet segíteni ezen, egy kiszámíthatóbb, nem inflációs gazdaságpolitikával.

- Igen, csak ha meg elindul a gazdaság növekedése, amit nagyon szeretnénk, akkor az energiafogyasztás nőni fog, tehát a rezsiköltségek nőni fognak. Ezt őszintén be kell vallani és meg kell mondani. A hosszú mondatnak a második felében az MSZP is arról beszél, hogy viszont lehet takarékoskodni. Elsősorban a családoknak és a háztartásoknak kell erre irányuló beruházásokat végrehajtani, már ahol lehet. Ehhez pedig lehet bizonyos támogatást adni. Azonban ezzel is azt lehet csak elérni, hogy nem fognak olyan gyorsan nőni a rezsiköltségek. Azt ígérni, hogy csökkenni fognak, felelőtlenség, mert nem fognak. Ismétlem, elsősorban azért nem fognak, mert remélhetőleg nőni fog a gazdaság, és akkor az emberek jobban fognak fűteni és több lakásba fognak légkondicionálót beszerelni. Ehhez – mint ahogy a viccben is mondják – több pénzt kell keresni, a gazdaságot kell növelni, gyorsabban kell fejlődni. Szóval ehhez nagyon sok mindent kell csinálni. Mindenesetre a rezsiköltségek növekedését nem lehet megállítani. Ilyet nem szabad ígérni, mert ez betarthatatlan.

- Ha a Fidesz győzne, és megpróbálná fenntartani ezt az alacsonyabb rezsiköltség-politikát, annak mi lenne két-három éven belül a következménye?

- Ha 2014-ben is a Fidesz-kormány nyerne, akkor valószínűleg nagyon sok Magyarországon működő külföldi cég becsomagolna és elmenne. Függetlenül a gazdasági helyzettől.

- Azonban a helyükbe lépő magyarok se tudnának megélni.

- Természetesen nem. Az történne, amit az előbb mondtam, hogy miután a magyar kormány valamilyen módon átvenné ezeket a cégeket, kénytelen lenne előbb-utóbb valamilyen formában emelni az árakat. Ezt a Fidesz tényleg szemrebbenés nélkül megcsinálta a tandíjjal: ugyanezt csinálnák minden mással. Szinte mérget lehet rá venni, hogy valahogy felemelnék az árakat, de azt mondanák, hogy ez nem ugyanaz, ez egy másik költség.Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!


Izsák Jenő karikatúrái