rss      tw      fb
Keres

Bolgár György interjúi a Galamusban - 2013. február 15.

Molinót függesztettek ki a Kossuth térre
Simándi Szelim politológus, a Milla tagja

Bolgár György: - Ön volt az, aki a Parlamentnél néhány nappal ezelőtt megpróbált kitűzni egy molinót?

Simándi Szelim: - Igen, én voltam, illetve a barátaimmal, más Milla-aktivistákkal együtt próbáltuk kitenni.

- Megvan a bűnös, fel van jelentve! De nem, megtalálták Önt azonnal, ellentétben a Civil Összefogás Fórummal, mert olyan észrevétlenül került ki az éhségmenetes tüntetők orra elé, hogy „üdvözöljük a szoci hataloméhségmenet résztvevőit”,  hogy azt se tudta senki, hogyan rakták oda, és azt se, hogy ki rakta oda, csak napokkal később került ki. Bezzeg amikor Ön felmászott az oszlopra, rögtön ott termett az illetékes! Hogy történt?

- Azt azért nem mondanám, hogy észrevétlenül sikerült felrakni azt a molinót, hiszen a képeken jól látszik, hogy amikor a Civil Összefogás molinóját fölhelyezték, az Országgyűlési Őrség és a rendőrség is ott állt, pontosan látták, hogy mi történik.

- Na, de nem vették észre!

- Ugyanúgy látták azt is, ahogy mi megpróbáljuk kirakni. A különbség az volt, hogy a békemenet molinójával szemben nem léptek fel, velünk szemben pedig igen.

- Hogyan léptek fel? Bár én láttam az erről készült videót is, de valószínűleg a hallgatóink többsége nem. Ön szépen felmászott az oszlopra és kezében a molinóval elkezdte volna kifeszíteni, ámde megjelent egy úr, aki civil volt, nem egyenruhás és leparancsolta?

- Nagyjából így történt, igaz, megjelent egy úr, aki azt állította magáról, hogy ő a házőrség egyik munkatársa.

- A biztonsági szolgálat vezetője vagy valami ilyesmit mondott, nem?

- Hogy ő felel az Országház biztonságáért, és felszólított minket, hogy azonnal hagyjuk abba ezt a tevékenységet.

- Van-e közterület-foglalási engedélye, valami ilyesmit kérdezett?

- Igen, ezt is kérdezte, mi, megkérdeztük, hogy ő milyen jogszabály alapján jár el, és tájékoztattuk, hogy nem szükséges közterület-foglalási engedély ahhoz, hogy kirakjuk ezt a molinót, hiszen ez egy spontán flashmob megmozdulás annak érdekében, hogy a politikai véleményünket elmondjuk.

- Igen, történt valami röviddel azelőtt, hogy Önök ezt kirakták volna és erre egyfajta érzelmi reakcióként Önök válaszoltak, tehát ilyen módon még tüntetéseket sem kötelező bejelenteni előre, ha bizonyítani lehet, hogy annyira felháborodott egy csoport, egy tömeg azon, ami éppen történt, hogy kiment az utcára és például kirakott egy molinót. Mi lett volna a molinóra írva?

- A molinóra azt írtuk fel, hogy „Az ország Házon kívül van!” Ezzel arra szerettük volna felhívni a figyelmet, hogy az Országházban több mint húsz éve ott ülő politikai elitnek fogalma nincsen arról, hogy mi zajlik jelenleg Magyarországon, hogy milyen kiszolgáltatottságban élnek ma a magyar emberek.

- Szellemesnek szellemes, de az Országgyűlés biztonsági szolgálata éber volt és lecsapott Önökre. Mi a következménye annak, hogy megpróbálták kirakni ezt a feliratot?

- Semmi következménye nincsen ennek, nem szabad, hogy ennek következménye legyen, hiszen egyszerűen a politikai jogainkkal éltünk, erre mindenkinek lehetősége van és lehetősége kell hogy legyen egy európai országban.

- No, de azért megfenyegették Önöket azzal, hogy lesz itt még akár díjfizetési kötelezettség is, nem?

- Valóban kaptunk egy e-mailt az Országgyűlés Hivatalától, amiben arra szólítanak fel minket, hogy százhétezer forint bírságot fizessünk meg. Ennek az az érdekessége, hogy ezek után tájékoztatták a sajtót arról, hogy a békemenetet is felszólították, őket arra, hogy negyvennégyezer forint bírságot fizessenek meg. Nagyon kíváncsiak lennénk, hogy milyen alapon számították ki ezt a bírságot és hogyan lehetséges az, hogy az ugyanakkora méretű molinóink tekintetében, amiket ugyanúgy, bejelentés nélkül helyeztünk ki, mégis mi okozza a különbözetet a vélt bírság tekintetében?

- Lehet, hogy ott baráti árat számoltak, nem?

- Az könnyen lehet, sőt valószínű, hiszen jól tudjuk, hogy a békemenet nagyon szoros, érzékeny viszonyt ápol a jelenleg a hatalmat gyakorló Fidesszel.

- Törvénytisztelő állampolgárként rohannak befizetni a büntetést?

- Abszolút törvénytisztelő állampolgárok vagyunk, viszont ez a büntetés nem létezik, hiszen nincsen jogszabályi alapja. Azzal tartjuk be a jogszabályokat, ha nem fizetjük be, pont azzal sértenénk,  ha erre befizetnénk bármit is.

- Az nem derült ki számomra a videóból, hogy végül is miért engedtek a rábeszélésnek. Mi lett volna, ha Ön visszamászik, és mégiscsak kifeszíti ezt a molinót? Megfenyegették Önt azzal, hogy előállítják vagy megjelentek ott fegyveres, egyenruhás emberek is és azt mondták, hogy ejnye-ejnye, vissza ne merjen menni? Vagy azt mondták, hogy ha itt a biztonsági szolgálat vezetője azt mondta, hogy nem szabad, akkor rendben van, nem szabad?

- Nem, ez az úriember, aki magát a biztonsági szolgálat vezetőjének nevezte, hívta a rendőrséget, akik sokkal felkészültebbek voltak, és teljesen nyilvánvaló volt, hogy tisztában vannak a jogszabályokkal, onnantól kezdve nem akadályozták a molinó kirakását.

- Magyarán akkor mégiscsak megcsinálhatták, amit eredetileg akartak?

- Megcsináltuk. Ezután az Országgyűlés szólított fel minket arra, hogy azonnal szedjük le a molinót vagy ha mi nem szedjük le, akkor ők teszik meg.

- És akkor inkább úgy döntöttek, hogy leszedik saját maguk?

- Nem, időközben aznap öt óráig bejelentettük ezt a flashmobot utólag, és természetesen, a jogszabályoknak megfelelően, öt órakor mi szedtük le ezt a molinót.

- Mennyi ideig volt kinn akkor?

- Három órát nagyjából, kettő körül kezdtük felrakni, ezt akadályozta a házőrség, úgyhogy nagyjából fél három körül raktuk ki.

- Akkor győzött a jogállam!

- Ezt nem mondanám, hiszen az intézkedés, amit a házőrség tett, nem volt jogállamhoz méltó. Bár azt állítja az Országgyűlés, hogy nem volt intézkedés, kíváncsian várjuk, hogy kiderüljön, hogy ki volt akkor az a férfi, aki Országgyűlési Őrség feliratú jelvénnyel, a házőrség tagjaként bemutatkozva ezt megpróbálta megakadályozni. Ez önmagában jogszabálysértő, hiszen ha ő valóban a házőrség állományában áll, akkor a Parlamentet körülvevő kordonon kívül nem is intézkedhetne.

- Hogyhogy nem intézkedhetne, még magánlakásba is bemehet a házőrség! Csak vigyázzon!

- Magánlakásba igen, egészen pontosan úgy szól az országgyűlési törvény, hogy közterületnek nem minősülő területen intézkedhet, illetve az Országgyűlésen belül a kordonon belül intézkedhet. Tehát közterületen nem intézkedhet, de még ha intézkedhetne is, számos olyan alapvető hibát követett el ez az úr, ami abszolút törvénytelen. A törvény szerint ha ez valóban intézkedés volt, akkor elsőként köteles lett volna a nevét és az azonosítószámát elmondani, közölnie kellett volna, hogy ez egy intézkedés, és hogy mi az intézkedés célja, azonban ő semmi ilyet nem tett meg. Egészen szörnyű belegondolni, hogy ha ő valóban a házőrség alkalmazottja volt, akkor vajon milyen felkészültsége lehet a házőrség tagjainak, ha ilyen alapvető dolgokkal nincsenek tisztában.

- Akkor ezek szerint a rendőrség tisztában volt, és ez lehetővé tette, hogy végül is kifüggeszthessék ezt a molinót és megtarthassák ezt a hirtelen támadt tiltakozó kisgyűlést, a flashmobot. A dolognak egyetlenegy kockázata van, ez a százhétezer forint, lehet, hogy ennyibe fog kerülni Önöknek?

- Ez teljesen jogszabályellenes, nem is hiszem, hogy ez bírságkiszabásnak minősülne. Egy e-mailt kaptunk, amelyben felszólítanak minket arra, hogy ezt egy számlaszámra fizessük meg. Én is küldhetek e-mailt akárkinek, hogy fizessen meg egy számlaszámra százhétezer forintot, de ennek nincsen alapja.

- Próbálja ki, hátha támogatni fogják a Millát az Országgyűlésből. Egyet mondjon meg még – ha már egy millással beszélek –, hogy részt vesz ebben a pártalapítási szervezkedésben, ami most zajlik a Milla-Szolidaritás-Haza és Haladás háza táján?

- Mármint hogy személyesen?

- Személyesen gondoltam, igen, miután ilyen aktív.

- Sokan részt veszünk, sokat beszélgetünk erről a témáról, mindannyian eléggé aktívak vagyunk, mindenki elmondja a véleményét, úgy, ahogy ez egy demokratikusan működő közösségekben történik.

- Mennyire erős a Milla? Arra nagyon jó, nagyon alkalmas volt, nagyon erősnek látszott, hogy több óriási tüntetést megszervezzen. Pártalapításhoz vannak elegen?

- A Milla valóban képes volt arra, hogy becsatornázza azt az elégedetlenséget, amire a pártok nem voltak képesek. Az, hogy ezt egy pártba hogyan tudja becsatornázni, egy következő kérdés, mi mindenféleképpen úgy szeretnénk létrehozni pártot, hogy a Milla kapacitásából, a Milla-élményből, amit sok százezren tapasztalhattak az elmúlt években, minél több megmaradjon.

- Erre kíváncsi vagyok és sok sikert kívánok!Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!


Izsák Jenő karikatúrái