rss      tw      fb
Keres

Bolgár György interjúi a Galamusban - 2013. február 22.

A jobboldal nőképe: Vetkőzz Ági, hol a baby doll – Vadai Ágnesnek ezt kiabálta be egy fideszes képviselő
Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció parlamenti képviselője

Bolgár György: - Két nappal ezelőtt kiderült Osztolykán Ágnes, LMP-s parlamenti képviselő blogjából, hogy amikor a parlamentben a napokban azt kérte kollégáitól, hogy esetleg vigye őt haza valaki, mert se autója nem volt, se pénz nem volt nála, úgyhogy még taxit se tudott hívni, akkor erre az egyik jobbikos képviselő, Zagyva György Gyula, egészen durva kijelentéssel reagált. Valami olyasmit mondott, hogy attól, hogy cigány vagy, még ledöfnélek. Ezt az illető később azzal próbálta korrigálni, hogy állította, ő azt mondta, hogy attól, hogy cigány vagy, még ledöfnének. Emiatt aztán vitába keveredett Vágó Gáborral, egy másik LMP-s képviselővel, akire rá akarta tolni a felelősséget, aztán tőle is bocsánatot kért. A lényeg igazából az, hogy hogyan történhet meg ilyesmi a magyar parlamentben, és ha ennek több tanúja is volt, akkor hogy létezik az, hogy ebből nem lett olyan irdatlan nagy botrány, ami már kisöpörte volna a parlamentből ezt a hangot?!

Vadai Ágnes: - Szerintem úgy – éppen ma posztoltam ki ezzel kapcsolatban valamit a Facebook-oldalamra –, hogy az Országgyűlésnek van egy egyre növekvő létszámú kormányzati és jobbikos képviselőkből álló tahó frakciója. Ez így van!

- De ez nem elég magyarázat! Magyarázatnak sem elég, és nem is elfogadható abból a szempontból, hogy akkor a többiek miért nem tesznek semmit?

- Önnek ebben teljesen igaza van. Meg kell kérdezni a kormánypárti képviselőket vagy éppen a jobbikos képviselőket vagy frakcióvezetőket, hogy ezeket az embereket, akik ilyen beszólásokat mondanak a képviselőtársaiknak, leginkább a hölgyeknek – vagy éppen olyan megjegyzéseket tesznek a nőkre, hogy nem verné őket a férjük, ha több gyereket szülnének –, a saját frakciójuk miért nem hajítja ki! Nagy kérdés, hogy a kormánypárti képviselők Varga képviselő urat anno, amikor ezt a mondatot mondta, miért nem hajították ki azonnal! Azért, mert úgy látszik, sikk ma ilyet mondani kormánypárti és jobbikos körökben.

- Én ezt nem tudom elképzelni. Pár perccel azután, hogy erről a hírről egyáltalán tudomást szereztem, éppen itt a műsorban beszélgettem Gulyás Gergely fideszes képviselővel, és megemlítettem neki, hogy ha a Fidesz magát mérsékelt demokratikus pártnak vallja, akkor egy ilyen parlamenti incidens után nem nyilvánítják-e ki azt, hogy ez tűrhetetlen és elfogadhatatlan. Erre ő azt mondta, ha bebizonyosodik, hogy ez igaz, akkor meg fogják ezt tenni.

- Nagyon sokszor bebizonyosodott már, hogy a kormánypárti képviselők miként és hogyan vélekednek a nőkről, és kiderült, hogy milyen megjegyzéseket tesznek, mégsem történt semmi. Azért nem történt semmi, mert a Fidesz politikájának szerves része az, hogy szerintük Magyarországon az a női szerep, hogy legyél otthon és főzzél. Például egy LMP-s képviselőtársamnak, hölgynek, azt mondta egy kormánypárti képviselő, hogy mit pofázol bele kisanyám. Nekem egy parlamenti vita során azt kiabálta be az egyik fideszes képviselő, hogy vetkőzz Ági, hol a baby doll. Ez azért van, és azért nem vetik ki ezeket a képviselőket a kormánypárti frakcióból, mert pontosan így gondolkodnak ők a nőkről. Pontosan így tekintenek a Magyarországon élő nőkre, szexuális tárgyakként, meg olyan emberekként, akiknek az a dolguk, hogy otthon neveljék a gyereket, főzzenek, mossanak, takarítsanak és kiszolgálják a férjüket vagy éppen az élettársukat.

- Nekem lehet bármilyen rossz véleményem – amit gyakran nem is titkolok – a Fideszről és a politikájától, de azért azt mégsem vagyok hajlandó elhinni, hogy ebben a frakcióban nincsenek olyan politikusok, férfiak és nők egyaránt, akik azt mondják, hogy ez tűrhetetlen. Biztos vannak, akik úgy gondolják, hogy ez se nem konzervatív, se nem keresztény, se nem humánus, se nem tisztességes, és ha ilyen megtörtént, akkor ennek véget kell vetni azonnal, a legszigorúbb eszközökkel. Nem lehet közöttük ilyesmiben szövetségeseket találni?

- Hogyan találnánk szövetségest, mikor olyanokat mondanak a családon belüli erőszakról szóló vitában, mint amit Varga képviselő úr is mondott, és nemcsak ő, hanem egy KDNP-s képviselőtársa is, és ők ma is ott ülnek a parlamentben. Hiába tesszük szóvá, azok a képviselő urak, akik ilyen beszólásokkal illetnek bennünket, ma is ott ülnek a kormánypárti frakcióban. Hiába mondja Ön azt, hogy ez egy mérsékelt konzervatív párt! Nem, ez egy feudális, hímsoviniszta párt és kormány, ami csak azzal van elfoglalva, hogy tárgynak tekintse a nőket, és megmondja, hogy mi a dolguk! Én nem akarok egy olyan országban élni, ahol nekem bármelyik miniszterelnök megmondja, hogy nekem nőként hogyan kell viselkednem! Majd én azt eldöntöm! Ha valaki gyereket akar szülni, akkor gyereket fog szülni, ha valaki ezt nem akarja, akkor nem fog. És nem tekintheti a kormány másodosztályú állampolgárnak a nőket! Márpedig jelenleg azt kell tapasztalnunk, hogy ez van! A kormánypárti képviselők között is biztos vannak nagyon sokan, akik március 8-án, nőnapon, visznek virágot a családtagjaiknak, a nőkollégáiknak, de én azt szeretném, hogy virág helyett legyenek kedvesek, és legyenek udvariasak, és nemcsak Zagyva György Gyulát, hanem az összes olyan képviselőt, akik ezeket a tahó, primitív megjegyzéseket teszik – és nemcsak ránk, hanem a magyar nőkre –, golyózzák ki a saját frakciójukból! Ehhez azonban nincs elég bátorságuk!

- Azt, hogy a Fidesz egy feudális felépítésű és sok szempontból feudális gondolkodású párt, el lehet fogadni, erre sok bizonyíték van. Azonban Ön azt mondja, hogy lehetnek ott tisztességes, konzervatív, normális, európai gondolkodású képviselők, de ezeknek a szava, gondolkodásmódja, véleménye nem lehet meghatározó még egy ilyen kirívó esetben sem, mert a feudális gondolkodásmód törvényszerűen elnyomja őket?

- Ha többségben lennének az ilyen gondolkodásúak, akkor az a képviselő, aki nekem azt kiabálta, hogy vetkőzz Ági, és az a képviselő, aki azt mondta, hogy nem lenne családon belüli erőszak, ha a nők szülnének, már nemhogy a Fidesz-frakcióban nem ülnének bent, hanem a magyar parlamentben sem ülnének bent, mert azt mondaná a saját frakciójuk, hogy elég volt.

- Ebben igaza van!

- Azt kéne mondaniuk, hogy ezt nem tűrik, mert ha a saját képviselőtársaikkal így beszélnek, akkor el lehet képzelni, hogyan beszélnek azokkal, akik nem bent ülnek a parlamentben. Ez a fajta magatartás elfogadhatatlan, mert nem számít, hogy valaki férfi vagy nő, hanem az számít, hogy jót akar-e! Azt gondolom, hogy 2010 óta világosan kirajzolódik ennek a kormánynak a nem létező nőpolitikája, ami csak és kizárólag azt akarja megmondani, hogy hogyan kell élni egy magyar nőnek. Én pedig nem vagyok hajlandó elfogadni – és ezzel nem vagyok egyedül az országban, mert nagyon sokan vagyunk így nők és szerencsére férfiak is –, hogy egy kormány meg akarja mondani, hogy mikor vagy te tisztességes, jó nő!

- Éppen ezért kéne megpróbálni valamilyen alkalmi szövetségest találni a kormányoldalról. Nem tudom elképzelni, hogy ha megpróbálnának a nyilvánosság előtt vagy a parlamentben, vagy valahol fölállni, és azt mondanák, hogy kérjük azokat a barátainkat a jobboldalról, akik tűrhetetlennek tartják ezt a hangot, álljanak mellénk, akkor mindenki nemet mondana! Lehetséges persze, hiszen láttunk már erre példát. Én úgy érzem, hogy ezekre az új és egyre durvább kijelentésekre – a legutóbbi nem is csak szexista, hanem rasszista is volt – kellene valamilyen újfajta választ találni, hogy ez ne tűnhessen el megint a feledés homályába.

- Igen. Azt gondolom, azonkívül, hogy a kormányzati frakciók ebben egy nagyon világos és határozott álláspontot képviselnek, a konzervatív értelmiség, az újságírók, a konzervatív körök és mondjuk az egyházak is világossá teszik az álláspontjukat ezekben az ügyekben. Én százszor elmondhatom a Demokratikus Koalíció képviselőjeként – és el is fogom százszor és ezerszer mondani –, hogy ezt a feudális, hímsoviniszta magatartást nem lehet elfogadni és ez ellen küzdeni kell, de annak lesz igazi ereje, amikor föláll egy igazi keresztény-konzervatív értelmiségi, és azt mondja, hogy drága barátaim, vessétek ki magatok közül a férges almát, vessétek ki magatok közül az olyan embereket, akik így beszélnek az embertársaikkal!

- Nem lehet a parlamenten belül valamilyen hivatalos eljárást kezdeményezni egy ilyen durva kijelentés kivizsgálására, és esetleg valamilyen következményeket is hozzárendelni?

- Nyilván lehet. Osztolykán képviselőasszony ebben az ügyben léphet, csak ezt hivatalból nem fogja nyilván Kövér László vizsgálni.

- Akkor legalább azért kell megtenni, hogy abba a kényszerhelyzetbe kerüljön a házelnök, hogy azt mondja, nem csinálok semmit.

- A képviselőasszony nyilván be tudja akár a házelnöknél is jelenteni, hogy ilyenfajta atrocitás érte őt, de szerintem ez hosszú távon nem megoldás, ez nem fogja meghozni a kívánt eredményt. Az lenne eredményes, ha az ilyen képviselők egyáltalán be sem kerülhetnének a parlamentbe, ha meg bekerültek, és ilyen mondatokat mondanak, akkor őket saját közösségük vesse ki a Magyar Országgyűlésből!

- Ez igaz, de ehhez az kell, hogy minél nagyobb botrány kerekedjen az ilyen ügyekből, hogy megértse az egész társadalom, az egész közélet, hogy ez tűrhetetlen! Ilyet nem fogadhat el egy európai ország közvéleménye!

- Igen, de ehhez azt gondolom, hogy példát is kell mutatni. Az országgyűlési képviselőket – mondjuk nem mondanám, hogy a legmegbecsültebb szakma – mégiscsak figyelik Magyarország polgárai. Figyelik az emberek, hogy mit beszélnek ott a parlamentben, és ha azt hallják, hogy ez egy elfogadott, bevett magatartás, akkor majd a mindennapi életben is egyre többször lehet ezt tapasztalni. Nagyon sokan írták nekem a Facebook-oldalamon, hogy sajnos nagyon sokszor a mindennapi életben is lehet ezt tapasztalni. Ha a magyar politikai elit nem érti meg, hogy ezt a fajta magatartást ki kell takarítani az Országgyűlésből, akkor azt fogja tapasztalni, hogy a hölgyeket és azokat, akik nem férnek bele ebbe a keresztény-konzervatív világba, majd az utcán éri atrocitás. Szerintem ez elfogadhatatlan! Én biztos vagyok benne, hogy a fideszes képviselők között is van normális gondolkodású ember, és nekik kellene fölállni, lehetőség szerint főleg a férfiaknak.Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!