rss      tw      fb
Keres

Bolgár György interjúi a Galamusban - 2013. március 1.

A jegybanki kilátásokról
Róna Péter közgazdász, az oxfordi Blackfriars College tanára, a Nemzeti Bank felügyelőbizottságának tagja

Bolgár György: - Matolcsy György természetesen a téma. Meglepődött?

Róna Péter: - Nem lepődtem meg. Azon meglepődtem, hogy a miniszterelnök fejében egyáltalán megfordult Matolcsy jelölése, és hogy ezt kivitelezte.

- Nem az van emögött, hogy egyszerűen a kormány akarja irányítani a Magyar Nemzeti Bankot és ehhez Matolcsy remek eszköz?

- Lehetséges, csak ez nem ilyen egyszerű. Ugye egy jegybank irányítása meglehetősen összetett feladat, amelyhez szükség van nagyon komoly pénzügyi, pénzpiaci, szakmai felkészültségre és tapasztalatra. Ismereteim szerint Matolcsy György ezekkel a tapasztalatokkal és ismeretekkel nem rendelkezik.

- Ez valószínűleg csak apróság, mert azóta fölszedhetett sok más tudást is, hogy a Közgazdaságtudományi Egyetemen ipar szakon végzett, nem pedig pénzügy szakon.

De ha összehasonlítjuk az Orbán-kormány előző kinevezettjével, Járai Zsigmonddal, akkor azért Járai mégiscsak konyított a pénzügyekhez. Nemcsak azért, mert miniszter volt, hanem bankvezető is korábban. Ez mind hiányzik Matolcsy pályafutásából.

- Igen, és Járai Zsigmond eltöltött egy bizonyos időt, azt hiszem, két évet Londonban, a londoni Cityben. Ilyen tapasztalata Matolcsynak nincs.

- Bár Londonban ő is volt, az EBRD-nél, igaz, hogy az nem hagyományos bank, ez az Európai Beruházási és Fejlesztési Bank.

- Igen, annak semmi köze ehhez a szakmai témához. Tehát neki ilyen ismeretei, tapasztalatai nincsenek. Tehát tudományos munkássága ezen a területen nincs, úgyhogy lehet, hogy a kormány abban bízik, hogy akkor alkalmazkodni fog a kormány elvárásaihoz. De én kétlem, hogy még a legjobb akarattal is képes lesz erre, hiszen az alkalmazkodás feltételez egy bizonyos mennyiségű szakmai ismeretet, hiszen szakmai ismeret nélkül nagyon nehéz lesz a kormány elképzeléseit kivitelezni.

- De lehetnek ott olyan alelnökök meg olyan tanácsadók, háttéremberek, akik megmondják, hogy mit kell Matolcsynak gondolnia, nem?

- Karvalics Ferenc, az egyik alelnök három hét múlva távozik, mert lejár a mandátuma, a másik alelnök, Király Júlia pedig nyár elején távozik, ha jól emlékszem, júniusban, tehát a Nemzeti Bankon belül a tapasztalatokkal rendelkező stáb meglehetős mértékben megapadt.

- De van itt egy fiatalember, egy helyettes államtitkár, aki megy Matolcsyval, Balogh Ádám, állítólag ő a remek adóötletek ötletadója, és igaz, hogy neki sincs talán ilyen konkrét monetáris tapasztalata, viszont a Price Waterhouse Cooper adóügynökségnél dolgozott.

- Nézze, nagyon komoly félreértés, a Magyar Nemzeti Bank nem adóhatóság, hanem jegybank, és ez egy más szakma, mint az adóhatósághoz szükséges szakmai ismeretek.

- Akkor nézzük, hogy mit lehet elrontani?

- Mindent!

- Ez elég riasztó! Kicsit konkrétabban?

- Akármit. Tehát most olyan helyzet van, hogy Magyarország pénzügyi szektora meglehetősen lebénult állapotban van. A pénzügyi szektor működése nagyon fontos rendszerstabilitási kérdés, és ha a rendszerstabilitást valamiféle intézkedés vagy kijelentés veszélybe hozza, annak komoly következményei lesznek. A monetáris politika kérdésében pedig az a veszély áll fent, hogy az egész egyneművé válik. Én a magam részéről kifejezetten üdvözöltem a kormány által kinevezett négy külső monetáris tanácstag eddigi tevékenységét, bár a legutolsó kamatcsökkentéssel már nem vagyok teljesen jóban.

- Viszont korábban Ön is kifogásolta, hogy túl magasan tartották az alapkamatot.

- Igen, nem helyesen tették, hogy hétről lejöttek erre az öt és fél, -egynegyedes szintre, de ugye az a gond, hogy valójában a jó monetáris döntések az eltérő szempontok ütközéséből, megvitatásából születnek. Ha mindenki ugyanazt a szempontot képviseli egy Monetáris Tanácsban, tehát egy bank kamatdöntő, monetáris politikadöntő testületén belül, annak nagyon nagy a veszélye, hogy szem elől vesztik azokat a tényezőket, amelyeket egy többszínű testület figyelembe venne.

- Nem tudom, hogy elkerülte-e a figyelmét, ez itt a nemzeti együttműködés rendszere, hát most majd a monetáris együttműködés rendszere is lesz, egy irányba fognak húzni.

- Csakhogy a pénzügyi világ nem ilyen, tehát erre nincs lehetőség. Hiába húz egy irányba, a pénzpiacok erre váratlan módon tudnak reagálni.

- Ahogy az ember Matolcsy különböző írásaiból, nyilatkozataiból kiveszi, nyilvánvalóan valami olyasmiben gondolkodik ő is, meg valószínűleg a miniszterelnök, Orbán Viktor is, hogy nagyobb pénzbőséget teremtsen, valamilyen módon ösztönözze a bankok hitelnyújtását, és ha kell, ehhez a Nemzeti Bank teremtsen valamilyen pénzt. Ha nem is kifejezetten pénznyomtatással, de valamilyen egyéb eszközzel. Milyen esélyek, lehetőségek, módszerek vannak erre, és mik ezeknek a veszélyei?

- Ugye itt azonnal jelentkezik a szakmai ismeretek hiánya, ugyanis a bankok egyrészt azért nem tudnak hitelezni, mert a hitel iránti kereslet meglehetősen gyenge, tehát van egy keresleti probléma, és másrészt pedig van egy olyan kínálati probléma, ami nem a pénzbőség, nem a likviditásbőség hiányából fakad, hanem abból, hogy a bankok mérlegszerkezetében van egy nagyon nagyméretű, nem teljesítő hitelportfolió, ami befagyasztja az ő hitelkihelyezési lehetőségeiket. Tehát amíg ezeket a mérlegeket a bankrendszeren belül nem hozzuk rendbe, bármiféle likviditási bővítés nemhogy nem hozza a kívánt eredményt, hanem nagyon komoly inflációs kockázatokkal jár.

- És akkor mi van, ha nő az infláció? Azonkívül, hogy ez kellemetlen a társadalomnak, de nem lehet, hogy éppen ez az egyik módja a jelenlegi nemzetközi és részben hazai pénzügyi válság megoldásának?

- A válság megoldására, tehát a magyar eladósodás csökkentésére az infláción keresztül már megvan a megfelelő magyar inflációs ráta, azon nem igazán lenne szerencsés különösebben bővíteni. Tavaly a magyar infláció 5,7 százalék volt, én nem tartom szükségesnek, hogy ezt növeljük.

- De láthatóan inkább le akarják vinni a rezsicsökkentéssel, ami árcsökkentést jelent, tehát lejjebb megy, hacsak közben valamit ki nem találnak persze, és akkor megint visszamehet öt százalék körülire.

- A rezsicsökkentésnek lehet hogy lesz egy kedvező hatása az inflációra, bár ez minimális lesz, de ha likviditásbővítésbe kezdenek, annak a negatív hatása messze meghaladja a rezsicsökkentésből várható kedvező hatásokat.

- Mit gondol, meddig tart a türelmi idő Matolcsyval szemben? Mert az, hogy megijedtek tőle a nemzetközi pénzpiacok, az első hírek fölröppenése után látható és érezhető volt, most viszont nagyjából azon a szinten ingadozik a forint, ahol az elmúlt napokban volt. Szinte mindenki biztosra vette, hogy Matolcsy jön, de ez a viszonylagos nyugalom meddig tarthat?

- Ez egy viszonylagos nyugalom, ugye a forint a svájci frankkal és a dollárral szemben azért jelentősen gyengült. Azért nem gyengült az euróval szemben, mert az euró saját maga is gyengült az olasz események tükrében, tehát mi együtt gyengültünk az euróval.

- Ezzel arra is akar utalni, hogy elég egy újabb nemzetközi válságjelenség, és abban a pillanatban a forintnak is megint romlik majd a helyzete?

- Igen.

- Ez az olasz kormányzati bizonytalanság például lehet olyan, ha nem sikerül kormányt alakítani?

- Igen, lehet.

- Most olvasom egyébként – ez bizonyos értelemben apróság, meg lehetett is tudni róla –, hogy az egyik legnagyobb vagy talán a legnagyobb spanyol bank tizennyolc vagy tizenkilenc milliárd eurós veszteséget volt kénytelen elkönyvelni tavaly, ami körülbelül akkora, mint amekkora hitelre szorult Magyarország 2008-ban az IMF-től. Vagyis irdatlan összeg. Ha még néhány ilyen hír jön, akkor megint elkezdenek remegni a pénzpiacok és a befektetők?

- Igen, tehát az európai bankrendszer még közel sincs megfelelően egészséges állapotban, itt ilyesmik megtörténhetnek, és ha megint elveszíti a piac a bizalmat a bankrendszer irányában, akkor megint visszatérünk egy viharosabb időszakba.

- Mit gondol – ez most tényleg csak egy részletkérdés, de személyes –, a Nemzeti Bank felügyelőbizottsági tagjait is kicserélik, vagy ebbe azért nem szólhatnak bele?

- Azt nem lehet.

- Mindent lehet, ezt tudjuk!

- Jó, a kétharmados törvényhozás ezt feltehetően meg tudja tenni azzal, hogy megváltoztatja a jegybanktörvényt, de amíg a jelenlegi törvény érvényben van, erre nincs lehetőség.


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!


Izsák Jenő karikatúrái