rss      tw      fb
Keres

FT-vezércikk: Szavazatijog-megvonást, pénzügyi szankciókat Orbán ellen – A Fidesz válasza: hajmeresztő torzítás
A Financial Times című brit lap Orbán a demokratikus értékeket fenyegeti címmel közölt vezércikket kedden, amelyre szerdán Kocsis Máté reagált.


FT: Európának figyelmeztetnie kell Magyarországot, hogy a szavazati jogát kockáztatja

Európa tavaly sikeresen meghátrálásra kényszerítette Orbán Viktort, Magyarország bajkeverő miniszterelnökét az új alkotmány néhány olyan vonatkozásában, amely komolyan veszélyeztette volna az igazságszolgáltatás függetlenségét a vallási és a sajtószabadságot. A héten a magyar parlament, amelyet Orbán pártja, a Fidesz dominál, azzal fenyegetett, hogy az alkotmány módosításával újraéleszt olyan korlátozásokat, amelyek sértik az európai értékeket. Ha ez bekövetkezik, Brüsszel válaszának gyorsnak és erőteljesnek kell lennie.

Orbán azt állítja, hogy az intézkedéseket nem az ő kormánya hozza. A legtöbb reformját azonban egyéni képviselői indítványként terjesztették elő, amelyek lehetővé teszik, hogy a törvényjavaslatok gyorsított eljárásban fogadják el. Ez gyenge álcázás egy olyan kormány számára, amely fokozódó mértékben tekintélyelvűvé, valamint a fékekkel és ellensúlyokkal szemben egyre intoleránsabbá vált.

Brüsszelnek pontos részletekben fel kell majd tárnia, hogy az alkotmánymódosítás holt sérti Magyarország uniós tagságát. Mihelyt azonban ezt kimutatta, helyesen tenné, ha figyelmeztetné Orbánt, hogy az európai értékek védelmében kész bevetni a fegyvertárában rendelkezésére álló leghatalmasabb eszközt. Tavaly az EU tartózkodott attól, hogy úgynevezett nukleáris fegyveréhez nyúljon, és megvonja Magyarországtól a szavazati jogot. Még frissek az emlékek arról, hogy 13 éve kudarcot vallott a tiltakozás az ellen, hogy Ausztriában egy szélsőjobboldali pártot bevontak a kormányba. Most azonban nagyobb a politikai konszenzus arról, hogy Orbán támadásait a demokratikus normák ellen nem szabad tolerálni.

Az EU néhány újabb közép- és kelet-európai tagja attól tart, hogy ő következhet a megdorgáltak sorában amiatt, ahogyan a posztszovjet hatalmi harcokat kezeli. Ám a különbség az, hogy Magyarország a jelek szerint visszalép azokhoz az ígéreteihez képest, amelyeket tavaly egyértelműen tett. Mindenkinek az az érdeke, hogy fenntartsa az európai értékeket, amelyek mellett elkötelezte magát.

A szavazati jog megvonása csapást mérne Orbán hazai imázsára, vagyis arra, hogy ő az az erős vezető, aki állítja, hogy hallatni tudja Magyarország hangját. De pénzügyi szankciókat is helyes lenne fontolóra venni. Magyarország 2007 és 2014 között 25,7 milliárd eurót kap az EU kohéziós alapjából. A következő hét évre szóló támogatási összege növelhető lenne. Orbánnak, aki a gazdaság mély recessziójával és a külföldi befektetések hanyatlásával kénytelen szembenézni, szüksége van a pénzre. Brüsszelnek nem szabad vonakodnia attól, hogy például a strukturális támogatások megvonásával fenyegessen, amennyiben Orbán nem szólítja fel a pártját, hogy ejtse az EU-tagságot sértő bármiféle alkotmánymódosítást. Ha a magyar miniszterelnök ragaszkodik az európai értékek megcsúfolásához, nem várhatja el Európa támogatását.

(hj)

***

Fidesz: komoly félreértés van a külföldi sajtóban az alaptörvény módosításával kapcsolatban

A Fidesz kommunikációs igazgatója szerint ismét komoly félreértés van a külföldi sajtóban a magyar törvényhozással kapcsolatban, de a Fidesz és a kormány szívesen áll a rendelkezésükre a valódi helyzet tisztázására. Erről Kocsis Máté beszélt szerdán Budapesten újságírók előtt, a Financial Times cikkére reagálva.

Kocsis Máté közölte: „Határozottan, tisztességesen meg fogjuk magunkat védeni ebben az ügyben is.” Szerinte a külföldi sajtóban megjelent „hajmeresztő vélemények” torzítják a valós magyar helyzetet. Az alaptörvény módosítása a „szándéka szerint egy jó alaptörvény-módosítás”, és minden passzusában megfelel az Alkotmánybíróság korábbi ítéleteinek.


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!