rss      tw      fb
Keres

Bolgár György interjúi a Galamusban - 2013. március 6.Bolgár György kérdései 2013. március 6
-ai műsorban


Mai műsorunkban megbeszéljük, hogy az Orbán kormánynak megint sikerült felbőszítenie egész Európát. Az Európa Tanács főtitkára felszólította a kormányt, hogy halassza el a jövő hétfőre tervezett alkotmánymódosítást és tegye lehetővé, hogy a tervezetet megvizsgálhassa a szervezet szakértői testülete az úgynevezett Velencei Bizottság. A főtitkár a kérést azzal indokolta, hogy aggályosnak tartja a módosítások összeegyeztethetőségét a jogállamiság elvével. A felszólítás egészen rendkívüli, és alig néhány héttel azután hangzott el, hogy az Európa Tanács főtitkára elégedett nyilatkozott Orbánék eddigi visszalépéseiről a médiatörvény vagy az igazságszolgáltatás átalakítása ügyében. Most vajon rájött, hogy őt is átverték?

Ezzel összefüggő témánk, hogy a tekintélyes brit lap a Financial Times vezércikkben figyelmeztetett arra, hogy az Európai Uniónak nem szabad eltűrnie Orbán Viktor támadásait az uniós alapértékek ellen, és használnia kell legerősebb fegyvereit is. Például a szavazati jog megvonását vagy akár pénzügyi szankciókat. A lap szerint ma az unióban nagyobb a politikai egyetértés abban, hogy Orbán támadásai a demokratikus normák ellen nem tolerálhatók, mint 2000-ben, amikor Ausztriát bojkottálta az unió Haider szabadság pártjának koalícióba való bevonása miatt. Közeleg a vég?

Beszéljük meg aztán, hogy Karácsony Gergely a Párbeszéd Magyarországért országgyűlési képviselője hivatali visszaélés miatt feljelentést tett, amiért a médiahatóság mindeddig nem volt hajlandó végleges frekvencia engedélyt adni a Klubrádiónak. Vajon ő eredményt ér-e el ezzel a feljelentéssel.

Mit szólnak ezenkívül ahhoz, hogy a soproni fideszes önkormányzat díszoklevélben köszöni meg a miniszterelnöknek és a kormánynak, hogy az állam átvállalja a város adósságainak hetvenegy százalékát? A szocialista ellenzék javaslatát viszont, hogy emeljenek lovasszobrot is Orbánnak, elvetették.

Mi a véleményük továbbá arról, hogy újabb devizahiteles mentőcsomagon gondolkodik a kormány, bár a piacok attól tartanak, hogy ettől gyengülni fog a forint. Nem vak ez a kormány, csak bátor?

És végül beszéljük meg, hogy a Kálvin téren lesz március 15-én a Milla demonstrációja. Hogy a programban mi szerepel, azt még nem tudjuk.


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!