rss      tw      fb
Keres

Bolgár György interjúi a Galamusban - 2013. március 8.

A pártok fontosak, de ne jöjjenek, különösen Gyurcsány ne
Misetics Bálint, a Fidesz-székház előtti tiltakozó akció egyik résztvevője

Misetics Bálint: – Nem, nem előtte volt, hanem a Fidesz-székházban, csak hát...

Bolgár György:Behatoltak?

– Igen, igen, többen bent voltunk a székházban

– A kerítésen belül voltak alapvetően, nem?

– Igen, mintegy hetvenen a kerítésen belül, és egy ilyen húsz ember a, a székház ajtaján belül.

– És mit csináltak húszan a székház ajtaján belül?

– Hát azt skandáltuk, hogy alkotmányt, demokráciát és jogállamot!

– De kinek kiabáltak ott a házon belül?

– Hát egyrészt a Fidesz-székház alkalmazottainak, másrészről pedig például Kocsis Máténak, illetve Selmeczi Gabriellának, és amikor megkínáltak minket kávéval vagy aprósüteménnyel, akkor erre is azt válaszoltuk, hogy köszönjük, inkább a jogállamot szeretnénk!

– Miért mentek be, tudták, hogy ez birtokháborítás, nem?

– Azt gondoljuk, hogy egy minőségileg új helyzet van ma Magyarországon. Tehát miközben én magam biztosan azt gondolom, hogy a legtöbb résztvevője a tegnapi tiltakozásnak 2010. előtt is ellenzékben volt, ma tényleg egy minőségileg új helyzet van, amelyben már az alkotmányosságnak, a jogállamiságnak és a társadalmi szolidaritásnak a legalapvetőbb követelményei sem érvényesülnek. Ezért aztán a kormánnyal szembeni ellenállásunkat lelkiismereti kérdésnek tekintjük, sőt lelkiismereti kötelességnek tekintjük, és ezért éltünk a polgári engedetlenség eszközével.

– De ez hatásosabb módszer, mint mondjuk a Fidesz-székház kerítésénél tartani egy tiltakozó tüntetést? Akkor is odamentek volna a tévések meg újságírók, meg valószínűleg az ellentüntetők is, nem?

– Hát az a tapasztalat, hogy a polgári engedetlenség sokkal nagyobb médiafigyelmet tud felkelteni, és arra is sokkal inkább alkalmas, hogy a társadalom lelkiismeretét és figyelmét felkeltse. Egyébként az nyilvánvaló az eddigiek alapján, hogy az Orbán-rezsimről mindenféle külső kritika lepereg, hogy csak a saját hangjukat hallják, és ezért én azt gondolom, hogy az egész ellenzéknek el kellene gondolkodnia azon, hogyan tud ennél hatásosabb eszközökhöz folyamodni. Hát ugye a Fidesz azt gondolja, hogy ha kétharmaduk van a parlamentben, és ezért ők hozzák a törvényeket, átírhatják kedvük szerint az alaptörvényt, illetve a saját embereiket ültethetik lényegében minden állami intézménybe, Ezért lényegében ők irányítják az országot. De ez nem igaz, tehát nem ők tanítanak az iskolában, nem ők vezetik a buszokat, a mozdonyokat, nem ők dolgoznak a gyárakban, és ha azok az emberek, akik mindezt megteszik, tehát most nagyon leegyszerűsítve: a magyar nép megtagadná az együttműködését ettől a kormánytól, például egy általános sztrájk keretei között, akkor egész egyszerűen ennek a töredékét sem lehetne a magyar nép torkán lenyomni. És szerintem erre elérkezett az idő!

– Ilyen illúzióik vannak? Hát tegnap is csak néhány tucatnyian vagy mondjuk maximum százan lehettek ott, és bár holnapra terveznek délutánra egy tüntetést, majd kérem is, hogy mondja el, hogy mikorra és pontosan hol, de hát látjuk, hogy a legnagyobb ellenzéki megmozdulások is legföljebb csak közelítik a békemenet nagyságát. Hol van itt az idő az általános sztrájkra? A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete is maximum egy gördülősztrájkot mer elindítani, hol az egyik iskolában, hol a másikban, még általános pedagógussztrájk sem lesz!

– Igen, és ez nagyon szomorú egyébként, s külön is kérném a másik pedagógus szakszervezetet, a Pedagógusok Szakszervezetét, hogy csatlakozzon a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének a sztrájkjához. Ez nagyon fontos lenne, nemcsak a pedagógusok, illetve a közoktatás, hanem az egész magyar társadalom jövője szempontjából. Mi azonkívül, hogy megtesszük, amit a lelkiismeretünk követel, illetve minden lehetséges fórumon elmondjuk, hogy veszélyben van a magyar demokrácia, a jogállamiság, és ezért ilyen eszközöket is alkalmaznunk kell a tiltakozásunkra, illetve például ennek a jogfosztó alaptörvény-módosításnak a megakadályozására, mi ennél többet, azt hiszem, nem tudunk tenni-

– Mi közük a Bajnai-féle párthoz, azonkívül, hogy Önök állítólag a „Bajnai-gárda”?

– Semmi közünk nincs hozzá. Azért is tartom különösen fölháborítónak ezt, mert politikailag én magam is kilométerekre balrább állok Bajnai Gordontól, és azt gondolom, hogy legtöbben a tegnapi résztvevők közül így vannak ezzel, és egyikünk sem vesz részt sem a Haza és Haladás Alapítványban, sem az Együtt-2014 munkájában. Tehát ez egy nyilvánvalóan alaptalan vád a Fidesz részéről! Csak annyi lábjegyzetként, hogy az viszont az egész magyar társadalomról mond el valamit, hogy amikor valami igazán csúnya hazugságot akarnak kitalálni az ellenzékről, akkor mondjuk nem avval vádolják őket, jelen esetben minket, hogy mondjuk mi drogosok vagyunk, vagy...

– Majd jönni fog ez is, ne féljen!

– ...vagy kommunisták, vagy...

– Ez is jönni fog!

– ...vagy pedofílok, hanem azzal, hogy, hogy párttagok vagyunk. Ez a legrosszabb fajta lenézése a képviseleti demokráciának és a képviseleti demokrácia egyik legfontosabb intézményének, a pártoknak. Hogy ha nagyon-nagyon csúnyát akar mondani a Fidesz az ellenzékre és a civil megmozdulásokra is, akkor ez jut eszükbe. És ez valami nagyon fontos dolgot mond el az egész magyar társadalomról, tudniillik szerintem annak a belátásnak a hiányát, amit Bibó István fogalmazott meg, hogy ha illetéktelen emberek kezébe kerülnek a közügyek, akkor annak a legalapvetőbb oka a tisztességes emberek közügyektől való távolmaradása!

– Ugyanakkor tegnap Önök hajtották el a Demokratikus Koalíciót, amelyik oda akart menni. Miért?

– Így is van, azért, mert miközben mi nem utasítjuk el egyébként, vagy én magam nem gondolom, hogy helyes elutasítani a pártokat úgy általában, azt nem szeretnénk, hogy a mi tiltakozásunkból más pártok velünk nem egyeztetett módon a saját politikai tőkéjüket kovácsolják! És egyébként – teszem hozzá – ez egy eljárásrendi kérdés is. Tartalmilag pedig azt gondolom, hogy Vadai Ágnes vagy Gyurcsány Ferenc nem hiteles védelmezői a jogállamnak, és ezért csak többet ártottak volna az ügynek, mint mi!

– Na, de ezzel rögtön jelzik azt, hogy a demokratikus ellenzék együttműködése szinte lehetetlen, Önöknek Gyurcsánnyal szemben van kifogásuk, a másik társaságnak majd Önökkel szemben lesz, és, és akármennyire elégedetlenek mindannyian az Orbán-rezsim demokráciát szétverő kormányzásával, így nem fognak tudni egyezségre jutni és közösen fellépni!

– Én evvel nem értek egyet. Nekem a személyes álláspontom egyébként is az, hogy akár a politikai ellenfeleinkkel is együtt kell működnünk az Orbán-rezsim mielőbbi leváltása érdekében, illetve a pártok nagyon sokféleképpen tudnak segíteni minket. Én például azt tudom, hogy volt több olyan ellenzéki párt is, amelyik toborzott vagy segített, tehát szólt a saját szimpatizánsainak, hogy lesz egy szolidaritási tüntetés az elfoglalt Fidesz-székház előtt, és azt gondolom, hogy voltak is sokan egyébként mind a DK, az MSZP, az LMP, a Párbeszéd Magyarországért szimpatizánsai és tagjai közül a tömegben. Ez szerintem szép és fontos dolog! Az, hogy vezető politikusok, képviselők megpróbálják az általunk felkeltett figyelmet saját magukra fordítani, én azt gondolom, hogy ez nem etikus, különösen akkor, ha nem egyeztetnek velünk erről előzetesen. Ezt nem tartom korrektnek!

– Holnap menjenek a pártok vagy a pártok támogatói erre a tervezett alkotmánymódosítás elleni tüntetésre?

– Abszolút, mindenkit várunk szeretettel. Én azt gondolom, hogy ez tényleg egy olyan történeti pillanat, amikor nem az számít, hogy egyébként kinek mi a pártszimpátiája, hanem az, hogy közösen meg tudjuk akadályozni ezt a jogfosztó alaptörvény-módosítást! A szervezőknek az a kérése – jelentős részben azért, mert számos olyan szervezet is csatlakozott ehhez a megmozduláshoz, például a jogvédő szervezetek, amelyek szigorúak azzal kapcsolatban, hogy fönntartsák a pártfüggetlenségüket –, hogy akik jönnek, a pártpreferenciájuktól függetlenül ne pártjelvényekkel érkezzenek a tüntetésre. Tehát ez a kérés fogalmazódott meg, de én azt gondolom, hogy ez egy korrekt elvárás.

– Hova menjenek, hányra?

– Holnap három órakor a Parlamentnél, az Alkotmány utcában lesz a tüntetés, tehát szombat három óra, Alkotmány utca, oda várunk mindenkit szeretettel, nagyon fontos, hogy minél többen legyünk!

– Mielőtt Alaptörvény utcára keresztelnék át!

– Hát pontosan vagy Orbán Viktor utcára!


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!


Izsák Jenő karikatúrái