rss      tw      fb
Keres

Bolgár György interjúi a Galamusban - 2013. március 14.

Visszaadják a Táncsics-díjakat
Németh Péter, a Népszava főszerkesztője

Bolgár György: - Egy-másfél órával ezelőtt megjelent az MTI-ben, hogy lemondasz a Táncsics-díjadról. Miért?

Németh Péter: - Hát nem tudom, ezek után különösebben kell-e magyaráznom, néhány példát hallhattunk tőled.

– Mondok még akkor jó? „Mi, sumérok, szkíták, etruszkok, kelták, hunok vagyis a magyarok megszenvedtük választásunkat, de fennmaradtunk és fennmaradunk, mert a bolygó emberi civilizációjának letéteményesei, a gondviselés akaratának hordozói vagyunk. Ezért gyűlölnek bennünket oly sokan irigyeink, megszállóink, akik valójában megszállottan keresik az elixírt, hogyan válhatnak magyarrá, hogyan osztozhatnak titkainkban, választottságunk előnyeiben. Ezért akarják elrabolni földünket, vizünket, levegőnket.”

– Nézd Gyuri, én azt gondolom, hogy ez önmagában nem baj, ha egy ilyen szöveg van. Ez csak…

– Az nem baj, hát illetve Táncsics-díjas szöveg ez már.

– Legfeljebb orvosért kiált. Ezt tudom mondani erre. Azt azonban, hogy ezt a magyar kormány kitünteti Táncsics-díjjal, hogy nekem ugyanazt a díjat kell magaménak tudnom, amit egy ilyen, a szövege szerint elmeháborodott kijelentések után megkaphat valaki, azt én visszautasítom. De ez a része is még hagyján. Mert ha valakinek vannak klinikai problémái, az megint más. De az, hogy amiket mond, hogy három részre szakadt az ország, hogy azt sugallja, hogy zsidókra, cigányokra és magyarokra szakadt ez az ország, hogy olyan kijelentéseket tesz, amelyek – nem szívesen népszerűsítem a szövegeit, de hát fent van a YouTube-on, meg lehet nézni, hogy „Anti-szemét vagyok”, és nyilván egymás térdét paskolják mindazokkal, akikkel az Echo TV-ben és ott azon a környéken egyet tudnak érteni. Hogy milyen szellemesen találták ezt ki, és hogyan tudnak zsidózni úgy, mintha nem is zsidóznának. Akkor én nem fogadhatok el, tehát nem tarthatok meg egy ilyen díjat, ha ezt a mai magyar kormányzat alkalmasnak tartja Táncsics-díjra.

– Egyetértek veled, és bejött hozzám Rangos Katalin, szerintem neki is van mondanivalója.

Rangos Katalin: - Azért jöttem be, mert hogy az imént hallgattam az adásban azt, hogy Domány Andrást nem vállalták be a kuratóriumba, tehát nem engedték be a Táncsics-díj kuratóriumába, és hogy Farkas Zoltán lett volna a jelölt az idén, aki szintén nem...

– Nem kap Táncsics-díjat.

– Nem kap Táncsics-díjat. Önmagában Szaniszló Ferenc közelmúltbeli munkásságáról nekem nem volt információm, mert nem voltam a követője. De most kénytelen voltam végigolvasni mindazt a produkciót, amire hivatkozva például Németh Péter visszaadja a Táncsics-díját. És nagyon sajnálom, de én is kénytelen vagyok, noha nagyon szerettem ezt a díjat, de ezek között a körülmények között… Én a Táncsics-díj kuratóriumának a tagja voltam néhány éven keresztül, azt hiszem, tavaly utoljára, és volt egy konszenzusos rendje a kitüntetés odaítélésnek. És ezek szerint az idénre teljes mértékben felborult. És azt hiszem, hogy ez a csomag így együtt nem teszi lehetővé azt, hogy megtartsam ezt a díjat.

Németh Péter: - Igen. Hát az a baj Kati, hogy persze, lehetnek olyan díjazottak, akiket nem szeretünk. Még olyanok is, akiket nem tisztelünk. De nem lehetnek díjazottak olyanok, akik antiszemiták, nem lehetnek olyanok, akik elmebetegek. Nem lehetnek olyanok, akik klinikai esetek. Szóval nem legitimálhatja ez a kormányzat azt, hogy ebben az országban nyugodtan tessék zsidózni, ki lesznek tüntetve.

– A klinikai esetet azért finomítanám, mert ez nem a mi dolgunk, nem mi döntjük ezt el.

– Én ezt általában mondtam, nem konkrétan.

– Igen, jó, én meg konkrétan azt mondom, hogy ha viszont valaki komolyan televízióműsorban arról ír, hogy mi vagyunk az emberi civilizáció letéteményesei, a gondviselés akaratának hordozói, hogy ki akarnak bennünket túrni a saját földünkről azok, akik minden tudást tőlünk akarnak tulajdonképpen ellopni és megszerezni, szóval ez nem Táncsics-díjas. Úgyhogy akkor én lennék a harmadik, aki visszaküldi ezt a Táncsics-díjat, úgy, ahogy van, Balog Zoltán miniszternek. Igaz, hogy nem tőle kaptam, de ő fogja visszakapni.


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!


Izsák Jenő karikatúrái