rss      tw      fb
Keres

Bolgár György interjúi a Galamusban - 2013. március 20.

Mire készülnek a mobilszolgáltatói koncessziókkal?

Veres János, MSZP-s országgyűlési képviselő, volt pénzügyminiszter


Bolgár György: - Nem tudom, jó-e a megérzésem, de tegnap mintha rájöttem volna valamire. Kérem, segítsen végiggondolni, hogy helyesen gondolkozom-e. A kormányzat, illetve a Médiahatóság váratlanul meggyorsította a digitális átállást, és ezzel lehetővé vált, hogy a feleslegessé váló frekvenciákat az év végéig árveréseken értékesítsék. Azt, amit most használnak a földi sugárzású televíziók, le fogják kapcsolni, ugyanakkor ott maradnak a frekvenciák, eladhatók. Viszont, mint tegnap hallottam egy rádióműsorunkban, ezzel együtt lejárnak a tizenöt évre adott mobilszolgáltató koncessziók is. Vagyis a három nagy mobiltársaság is újra pályázhat azért, hogy jelen lehessen vagy továbbra is itt maradhasson ezen a piacon. Márpedig ha ez így van, akkor én ebből arra következtetek, hogy a kormányzat sok százmilliárd forint bevételre számíthat, és innentől kezdve lényegében azt csinál a költségvetéssel, amit akar. Mit szól ehhez?

Veres János: - Valóban van egy lehetőség abban, hogy Magyarország komoly bevételre tegyen szert különböző koncessziók értékesítéséből. Erre az elmúlt húsz évben is volt példa, a következő években is lesz. Van ugyanakkor egy kis probléma ezzel. Ha visszaemlékszünk, akkor ez a bizonyos nagyszerű hatóság, amely a hírközlésért felelős, az elmúlt évben az állami mobilszolgáltató tender kapcsán olyan hibákat követett el, aminek eredményeképpen a bíróság megállapította, hogy jogszerűtlen volt az eljárás, az ebből származó remélt költségvetési bevétel is meghiúsult az elmúlt hónapokban.

- Nem tudnak kiírni rendesen egy tendert, igen. Erre már láttunk példákat, de előbb-utóbb meg fogják tanulni.

- Az első megjegyzésem, hogy nem mindegy, hogy utóbb vagy előbb. A második, hogy azért sem mindegy, mert közpénzből tanulják meg. Harmadrészt ez nem egy olyan piac, amelyiken ne lennének más szereplők is ezzel párhuzamosan. Azaz, lehet, hogy lesz idejük megtanulni, de nem biztos, hogy a következő választások előtt lezárul ez a tanulási folyamat. Magyarul van lehetőség erre, csakhogy ezt nagyon profi módon és nagyon szakszerűen kéne előkészíteni annak érdekében, hogy valóságosan, a piaci viszonyoknak megfelelő bevétele származzon belőle az országnak. Jelenleg, a tavalyi tapasztalat alapján ezzel kapcsolatban vannak kétségeim. Egyébként valóságos tény, hogy ma még meg nem ítélhető nagyságú, típusú bevétele érkezhet ebből a magyar költségvetésnek a következő egy-két évben. Azt, hogy ezt megfelelőképpen fogják-e előkészíteni és az ebben rejlő lehetőséget teljes mértékben kihasználják-e, nem tudom. Tekintettel arra is, hogy itt azért olyan szereplőkre kell számítani, akik eddig inkább a kormány célkeresztjében voltak, semmint a kedvencei között. Hiszen az ilyen jellegű szolgáltatásokat általában olyan cégek tudják elvégezni, amelyek valamilyen módon nemzetközi hálózattal rendelkeznek. Ezek a cégek azért nem voltak – finoman fogalmazva – baráti viszonyban az Orbán-kormánnyal az elmúlt három év alapján. Ha csak arra gondolunk, hogy – részben ezen cégek kezdeményezésére is – az európai hatóságok megállapították, hogy Magyarország törvénysértést követett el, és ennek eredményeképpen nagyon komoly visszafizetési kötelezettsége lesz a helytelenül meghatározott és rosszul elfogadott távközlési különadó kapcsán.

- Nem becsülöm alá a kormányt, és el tudom képzelni, hogy rosszul kiírt tenderek után megint egy rosszat fognak kiírni, sok dilettáns lépés követte egymást az elmúlt két és fél évben, ez kétségtelen. De ha egyszer a miniszterelnök ki fogja adni a szigorú utasítást, hogy mindent meg kell tenni azért, hogy sok százmilliárd forintos bevétel üsse a markukat 2013 végén, hogy a költségvetést egyensúlyban lehessen tartani, és hogy elkezdhessék azokat a megígért osztogatásokat, amikkel megnyerhetik majd a választást, akkor az apparátus kezét-lábát fogja törni, és a legjobb hazai és nemzetközi jogi szakértőket is igénybe fogja venni, kerül, amibe kerül, hogy rendes árveréseket, tendereket hirdessen, aztán abból a lehető legnagyobb bevétel jöjjön be. Nem gondolja, hogy itt mindent meg fognak tenni azért, hogy a kormány mozgásterét hatalmas mértékben növelni tudják?

- Igen, gondolom, hogy mindent meg fognak tenni. Számomra ez nem kérdés, és nem kétséges. Meggyőződésem szerint ezért fontos az, hogy ennek a piacnak az összes körülményét figyelembe véve hirdessenek meg ilyen jellegű tendereket Magyarországon. Azért fogalmazok ilyen óvatosan, mert itt van néhány olyan piaci szereplő, akinek az üzleti érdekét jól fel kell ahhoz tudni mérni, hogy mikor mire írnak ki pályázatot. Nem akarok most mélyen belemenni, mert ez a műsor nem alkalmas arra, hogy ezt értelmezzük, de ha csak arra gondolok, hogy a T-Mobile, mint szolgáltató, rendkívül erőteljes háttérrel rendelkező, Európában is jegyzett cég – a Vodafone ugyanilyen – Magyarországon jelen van. Érdemes megvizsgálni azt, hogy ezen társaságoknak mikor, milyen üzleti érdekük hogyan határozható meg, ugyanis egy megfelelő feltételekkel és megfelelő időben kiírt pályázat érdemben több bevételt tud hozni a költségvetésnek, mint egy nem megfelelő időben és nem megfelelő feltételekkel kiírt pályázat. Nyugodtan mondhatom, hogy az elérhető költségvetési bevételben akár kétszeres, háromszoros különbség is lehetséges ebben az esetben.

- No, de ha az a kétszer vagy háromszor akkora elérhető bevétel csak 2014 közepén jönne be, amikor esetleg egy másik kormány van hatalmon, akkor az az Orbán-kormánynak már nem ér semmit. A fele akkora pedig még mindig több százmilliárd forintos lehet, és örüljön a Telecom, a Telenor, a Vodafone, meg akik itt vannak, hogy egyáltalán továbbra is labdába rúghatnak magyar pályán.

- Természetesen ebben igaza van, ezért mondom azt, hogy nekünk mint ellenzéknek nyilván arra kell felhívni a figyelmet, hogy ezen jogokat ne herdálja el a kormány. Egy bevétel mikor érkezik be című kérdés az elsődleges fontosságú ebben az esetben, és nem pedig az, hogy mennyi az ország maximálisan elérhető bevétele. Ez egy olyan fontos kérdés, amely nyilván politikai vitákat is generálhat. Nem tudom megmondani, hogy ezt a kellő körültekintést vajon a mostani kormány gyakorolja-e vagy sem, én azt tudom mondani, hogy volt arra példa az elmúlt években, hogy ha jól előkészítenek egy ilyen jellegű pályázatot, akkor egészen más eredmény érhető el. Most csak arra utalok, hogy annak idején a korábban elnyert koncessziós jogok meghosszabbítása – amely a szerződésből következett is – nagyon komoly költségvetési bevételt hozott. De van még más példa is az elmúlt húsz évből. Ezért azt gondolom, hogy érdemes ezt a részét is vizsgálni. Azt nem akarom elvitatni, hogy ez egy jelentős költségvetési többletbevétel elérésének a lehetőségét rejti magában, ugyanakkor messze nem mindegy, hogy ez egyes számjeggyel kezdődő milliárd forintot vagy tíz-, százmilliárdokat hoz Magyarországnak.

- Azt mivel magyarázza, hogy a Fidesz eddig nem adta semmiféle jelét annak, hogy ilyen pénzre számít, hogy akár a költségvetés egyensúlya érdekében, akár különböző pluszkiadások érdekében eme frekvenciatender bevételeit majd át fogja csoportosítani arra, amire szeretné? Lehet, hogy ezt az utolsó pillanatban, szinte titokban akarják megcsinálni, hogy előhúzzák a nyuszit a cilinderből?

- Ha nem akarok senkit sem rosszmájúsággal vagy rosszindulattal vádolni és óvatosan fogalmazok, akkor azt mondom, hogy a költségvetés szempontjából teljesen érthető, hogy nem írták be, hiszen az óvatosság jegyében ilyen bizonytalan bevételt beírni a költségvetésbe nem is szabad. Ha nem beszélnek róla, akkor meg azt mondom, hogy nincs a dolog eléggé előkészítve, és ők sem látják, hogy meg tudnák valósítani a költségvetési éven belül ezt a tendert és az ebből származó bevételt. Ha pedig a kissé rosszindulatú vagy rosszmájú megközelítést alkalmazom, akkor azt mondom, hogy könnyen lehet, hogy valakik, valamelyik baráti ügyvédi irodában már dolgoznak azon, hogy akkor milyen feltételekkel, kivel és hogyan fognak megállapodni. Én azért vagyok ebben rendkívül óvatos, mert minden olyan információ, amely a nyilvánosság előtt elhangzik, az az üzleti érdeket valamilyen mértékben befolyásolja is. Csak remélni tudom, hogy aki ezzel foglalkozik, az tisztában van azzal, hogy Magyarországnak mi az érdeke és a magyar érdekeket szolgálva készíti elő kellő körültekintéssel, megfelelő szakmaisággal ezt a lehetőséget.

- A magyar érdekek tiszteletben tartása akár utólag egy eredményesnek nyilvánított tender után is érvényesíthető, jogilag például?

- Szerintem nem. A piac feltételeit vagy körülményeit megfelelőképpen fel kell tárni egy ilyen kiírást megelőzően. Ahhoz is szükséges a piac nagyon alapos felmérése, ami csak a magunk szemüvegén keresztül nézve, nagyon felületes módon ítélhető meg. Ilyenkor meg kell vizsgálni azt, hogy az adott szakmában jelenlévő szereplők a környező országokban vagy másutt körülbelül milyen piaci feltételekre számíthatnak a következő időszakban. A tenderkiírás időszakában van-e vagy nincs számukra anyagi terhet jelentő olyan kötelezettség, amelyet ismerni lehet. Ezek tőzsdei cégek általában, tehát ilyen értelemben nyilvánosak az adatok. Csak utána kell járni és elég nagy munkát kell kifejteni annak érdekében, hogy a beszerezhető információkat valaki összerázza. Ezt követően kell meghatározni azt, hogy milyen időpontban és milyen feltételekkel, esetleg milyen korlátozásokkal ír ki egy ilyen tendert Magyarország.

- A kérdést úgy értettem, hogy ha kiderülne vagy nyilvánvalóvá válna, hogy elkótyavetyélik a frekvenciákat, és sokkal alacsonyabb áron, egyéb érdekek miatt adják oda minél gyorsabban azoknak, akik jelentkeznek vagy megállapodnak velük, akkor utólag van-e lehetőség bármilyen jogi reparációra. Világossá válhat-e ez jogi értelemben is?

- Jogi értelemben elképzelhető, hogy világossá válhat, de ha szabályosan lebonyolított tender győzteseinél akarjuk ezt preparálni, ott biztos hogy nem lehet. Megítélésem szerint a reparálás maximum csak annyi lehet, hogy a magyar érdekeket nem megfelelően végrehajtó vagy szolgáló közhivatalnokokat lehetne számon kérni ebben az esetben. De ha már a tendert egyszer kihirdették, a nyertes a szerződést aláírja, kifizetik, ezt követően erős kétségeim vannak, hogy a szabályos jogi körülményeket figyelembe véve ezt követően bárki tudna velük szemben bármit is érvényesíteni.

- Magyarán, az Orbán-kormánynak szabad keze van.

- Szerintem ebben a kérdésben igen. Nyilvánvaló, hogy ha elrontanak valamit, és utóbb ez kiderül, és egy másik kormány ezt megvizsgálja, akkor az ebben résztvevő személyek számon kérésére van lehetőség, de arra viszont nem látok lehetőséget, hogy a másik szerződő fél, aki a kormánnyal esetleg Magyarország számára nem előnyös feltételekkel szerződött, az bármilyen módon felelősségre vonható legyen egy ilyen esetben. Viszont, ha ez megfelelt, akkor ő köszöni szépen, aláírta, kifizette és csinálja, amit csinál ezt követően az üzleti tevékenységében. Szóval ez egy olyan dolog, amelyben a jogbizonytalanságot nem lehet fenntartani. Ezért azt gondolom, hogy a szerződő felek számára ilyen jellegű probléma nem fog felmerülni és nem merülhet fel. Aki a magyar érdekeket képviseli, annak számolnia kell azzal, hogy nyilvánvalóan minden ilyen kérdés, amikor az információk nyilvánosságra kerülnek, megvizsgálható mindenki által. Nem látom azt, hogy bármilyen módon, a parlamenti ellenzék is akár, ezt tudná korlátozni érdemben, tekintettel arra, hogy itt olyan információk vannak a feleknél, amelyek valószínűleg a parlamenti eszközök alkalmazásával sem tudhatók még meg. Tehát az ellenzék hiába kérdez, hiába interpellál.

- Akkor fogják megtudni, amikor az újságolvasó és a rádióhallgató.

- Amikor megtörtént. Utólag szerzünk információt. Már csak azért sem fognak erről tájékoztatást adni, mert nyilvánvalóan ebben az esetben üzleti érdeket sértene egy bármilyen korábban nyilvánosságra hozott információ.


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!


Izsák Jenő karikatúrái