rss      tw      fb
Keres

Harminchárom éve nem volt ilyen fagyos március Moszkvában

MTI 2013. március 31., vasárnap 21:21

Az orosz fővárosban és környékén a szokásosnál 8-9 fokkal hidegebbet mértek az első tavaszi hónapban, és a korábbi években tapasztaltnál sokkal több hó hullott. A fagyoknak mind több hajléktalan esik áldozatául.

A meteorológiai szolgálat szerint 33 éve nem volt ilyen fagyos március a moszkvai régióban. A múlt héten mínusz 25 fokra süllyedt a hőmérséklet. Kedden pedig már 77 centiméter magasan állt a hó az orosz fővárosban. Az utóbbi két napban ismét hófúvás nehezítette a közlekedést és főként a hajléktalanok életét Moszkva környékén, a hétvégére viszont felmelegedett az idő.

Az orosz főváros hajléktalanjait támogató Csak segíts! alapítvány irányítója, Jelizaveta Glinka a Skynews brit televíziónak rámutatott: a tavasz első hónapjai a legveszélyesebbek a hajléktalanokra, mert télen melegebb helyekre húzódnak be ugyan, de márciusban és áprilisban már az utcán alszanak. Szerinte havonta 30 hajléktalan hal meg, és félő, ha elolvad a hó, több megfagyott ember holttestére bukkannak.

Oroszországban a nagy hidegek miatt a tél kezdete óta 307-en haltak meg az Interfax orosz hírügynökség legutóbbi, március 19-én közölt adatai szerint. Moszkvában 11-en fagytak meg, az egész országban pedig majdnem 7 ezer embert ápoltak fagyási sérülésekkel és kihűlés miatt.