rss      tw      fb
Keres

Bolgár György interjúi a Galamusban - 2013. április 3.

Differenciált élelmiszer-áfacsökkenés: ma tőkehúst nem lehet számlával eladni
Gőgös Zoltán, az MSZP országgyűlési képviselője

Bolgár György: - Ön mezőgazdasági szakértő, volt földművelésügyi államtitkár. Ezért is kérdezem Önt, hogy mit akar az MSZP elérni azzal a javaslatával, hogy csökkentsék öt százalékra az alapvető élelmiszerek áfáját. Mi a ráció ebben?

Gőgös Zoltán: - Két dolog. Az egyik, hogy valamivel olcsóbb lenne az élet ezek miatt az élelmiszerek miatt, ami azért nem egy túl széles kör. A másik meg az, hogy olyan mértéket öltött a feketegazdaság, főleg a hús-, zöldség-, gyümölcságazatban, hogy a hivatalos szereplők tönkre fognak menni. Tehát ezek a húsiparmentő csomagok, amiket most a kormány csinált – ugye három céget próbál átsegíteni a nehézségeken – nem kellettek volna, ha nincsenek ilyen iszonyatos versenyhátrányban a feketegazdaság szereplőivel szemben. Úgyhogy ekkora áfát már érdemes elcsalni. És ugye a probléma az, hogy ezek a hivatalosan működő cégek igazából friss húst nem tudnak eladni, csak feldolgozott terméket, amiben meg nagyon sokáig áll a pénz. Tehát ez a likviditási probléma ebből adódik. Vagyis kettős dolgot oldana meg, az egyik kifehérítene nagyon sok mindent, és ez nyilván azt is jelenti, hogy bejönnének azok a bevételek, amik most nem jönnek be. Mert aki feketén dolgozhat, az feketén fizeti a bért is nyilván, meg nem fizet semmi egyéb hozzájárulást a közöshöz.

- Nézzük akkor a veszteségoldalt először, mert ugye az nyilvánvaló, hogy ha mondjuk huszonhét százalék áfáról lemennek ötre, akkor sok bevétel esik ki. Ám de sokféle számot is olvastam, hogy ez hetven milliárdtól kétszáznegyvenig terjedhet. Milyen alapon?

- Amit mi beadtunk javaslatot, az teljes körre nyolcvan milliárd forint. Ebből körülbelül hatvan milliárd forint a húsfélék, a tojás és a tej áfa-kiesése, a kenyér, zöldség, gyümölcs pedig másik húsz.

- A zöldség-gyümölcsbe nem a banánt értik, hanem a Magyarországon megtermelt gyümölcsöket?

- Nem. Hogy értsék a hallgatók, mi szám szerint adtuk be a javaslatot. Ez azt jelenti, hogy tételesen felsoroltuk, hogy mi az a termék, aminek öt százalék lenne az áfája. Ebben benne van az összes Magyarországon megtermelhető zöldség és gyümölcs, de nincsenek benne például a citrusfélék. Benne van összesen négy kenyérféleség, a félbarna, a fehér kenyér, meg a vizes kifli, vizes zsömle. Az összes többi, úgymond drágább lisztből készült termék nem. A tejeknél a tej lenne benne, a félkemény sajt klasszikusan ugye a trappistát jelenti, meg a túró. Benne lenne az étkezési tojás és a Magyarországon, illetve Európában előállítható halak, kivéve az angolna meg a pisztráng az édesvízi halak közül. És nyilván nem lenne benne a homár meg a lazac, meg ilyenek. Most először gondolkodtunk azon, hogy beadjuk a Fidesz 2008-as áfacsökkentő javaslatát, ők akkor húszról tízre akarták levenni a teljes élelmiszer és teljes mezőgazdasági kör áfáját. Ez nagyjából négyszáz milliárd lett volna. Ebben nem szelektáltak, tehát ott a homár, a lazac, minden benne volt. De azért gondoltuk, nem komolytalankodunk.

- De valószínűleg azért csinálták így, hogy ne is lehessen elfogadni meg megfontolni se.

- Igen, de azért most már többen mondják, hogy lehet szembesíteni az ellenzékben tett ígéretekkel a kormányt. Szerintem a mi javaslatunk elutasítása is elég izgalmas, mert azért tudom, hogy zajlanak ebben egyeztetések. És azt is tudom, hogy a Vidékfejlesztési Minisztérium pontosan ugyanazokat az érveket használja, amiket mi is használunk és használtunk akkor, amikor egy elég szűk körnek tizennyolc százalék lett az áfakulcsa, mert ez a válság legerősebb időszakában történt 2009. január 1-jével. Akkor lett egy kisebb, alacsonyabb áfakulcs, de ebben csak a tej meg a kenyérféleségek vannak jelenleg. Az összes többi, amit elmondtam, az mind huszonhét százalékban van.

- Mekkora lehet a húsiparban ezeknek a feketén piacra kerülő áruknak az aránya vagy mennyisége vagy volumene?

- Én úgy gondolom, hogy ez százmilliárdos tétel. Tehát a tőkehúst gyakorlatilag nem lehet számlával eladni Magyarországon.

- Komolyan mondja?

- Ez halál komoly. Ebben semmi túlzás nincs.

- De akkor hogy működnek a nagy húsipari üzemek, ha nem számlára kapják?

- Hát úgy, hogy feldolgozott árut adnak el. Ezen a piacon nem tudnak versenyezni. Úgy működnek, hogy eladják, van egy közvetítő, aki megveszi tőlük és az megfordítja, aztán mondjuk két szlovák kereskedőn keresztül visszajön. De ez már az élő sertésnél indul, meg a hasított félsertésnél.

- Szóval mondjuk a nagy magyar élelmiszerláncok, amelyek tőkehúst árulnak, végül is áfával kell hogy árulják.

- Így van. Azok biztos, hogy olyan húst árulnak, ahol az áfa valahol kiesik a rendszerből. A zöldség-gyümölcsnél is valami hasonló van, százmilliárd ott is lehet, mert ott olyan kétszáz milliárd a teljes megtermelt zöldség-gyümölcs bevétel értéke és ezt a felére mondják. De ezt mi megtapasztaltuk, amikor volt a fagy, és próbáltunk korábbi évekről számlát kérni igazolásként, hogy kinek mennyi a kára, hát nem nagyon sikerült megmondani.

- És ha öt százalékra vinnék le ezeknek az áfáját, akkor a kísértés nem nagy, na de mondjuk a számlázás meg az egyéb papírmunka meg a bevallás, szóval van ezzel nyűg. Nem gondolnák akkor is sokan úgy, hogy egyszerűbb eladni számla nélkül, mégiscsak gyorsabb az, meg még öt százalék haszon is van rajta?

- Szerintem itt a kísértés a nagy haszon miatt van. Tehát én azt gondolom, hogy egy tíz százalék alatti mértéknél már nincs min osztozni. Ugye a huszonhétnél, ha azt megfelezik is, akkor is nagyobb lehet, mint a normál kereskedelmi ár, vagy a termelői ár is, mert tizenhárom százalék körüli haszon. Ez a nagy baj.

- Magyarán azt mondja, hogy olyan kétszáz milliárd forintnyi értékben be lehetne hozni a normálisan elkönyvelt, számlázott, adózott bevételt.

- Annyit nem, mert ugye az öt százalék mellett annyi nem jönne be. Ezért van a kiesés. Ugye az a kétszáz milliárdos kiesés a huszonhét százalékos áfa mellett van. Erre mondtam én azt, hogy nyolcvan milliárdból lehetne ezt megúszni direkt kiadásban, és azt meg csak tényleg saccolni lehet, hogy a fehérítés az egyéb bevételi ágon mennyi lenne. Tehát nem az áfa-ágon, hanem gondoljon bele, az iparűzési adó is a bevétel alapján van például a helyi önkormányzatoknál. Ha ez feketén van, az után nincs iparűzési adó sem. Tehát ez nyilván egy sokkal bonyolultabb ügy, és ezt komolyabban kellene venni. Ki van számolva természetesen, nem magunktól találtuk ki. Ezt soha nem is titkoltuk, ezt a különböző érintett termékekre terméktanácsok számolták ki. Mi az ő számaikat használjuk, de nem vettük át vakon az ő papírjukat, egy-két dolgot vettünk is ki belőle, meg tettünk is bele. Főleg inkább szociális okokból. Mi azt is vizsgáltuk nyilván, hogy mi az a fogyasztói kosár, amivel tudnánk talán egy kicsit a szegényebbeken segíteni. És azért azt is szeretném mondani, hogy most mindenki azt mondja, hogy rátapadtunk erre a rezsi-ügyre. Ez messze nem így van, mert ez sokkal korábbi téma, és az első ezzel kapcsolatos javaslatunk nagyjából kétéves. Akkor volt az első olyan módosítási javaslat. Annak meg, hogy miért akarjuk megerősíteni mondjuk aláírással ezt a kedvezményezést, egyszerű oka van, nem vették napirendre a parlamentben. Ha napirendre vették volna, akkor nekünk nem jutott volna eszünkbe, hogy aláírást gyűjtsünk. Így viszont már nehezebb elutasítani, mert nyilván ezt most újra benyújtottuk egy másik csomagban. Tehát mi próbálkozunk ezzel menet közben, és időközben gyűlnek az aláírások nyilván. Kíváncsi leszek, hogy ebben a hónapban vagy a múlt hónapban a hideg az majd hogyan jelentkezik a rezsiben. Meg ki mit érez majd a tíz százalékból, mert szerintem semmit.

- Ha egyszer fűteni kellett egész márciusban, akkor akármilyen rezsicsökkentés van, sokkal többet kell fizetni.

- Tehát máson is kell elgondolkodni, ennek ez a lényege. Enni mindenkinek kell.

- Még mindig visszatérve az áfacsökkentési javaslatukhoz, azt mondja, hogy a magyar mezőgazdaság és élelmiszerpiac valamennyi jelentős szereplője, a nagy cégektől kezdve a terméktanácsokig, és magáig a szakminisztériumig, amelyik mégiscsak a kormány minisztériuma, amellett volna, hogy vigyék le az alapvető élelmiszerek áfáját, mert ez segítené a legális, normális, szabályszerű gazdálkodást?

- Így van. Ezt egyébként el is mondják. Tehát ez nagyon sok helyen meg is jelent a terméktanácsok közleményében, a minisztérium is állandóan jelzi, hogy ők ezt erőltetik, tárgyalnak. Hozzáteszem, hogy annak idején azért a Pénzügyminisztériumról mi is mindig le szoktunk ám pattanni hasonló ügyekben. Kivétel volt ez a tizennyolc százalékos történet. Viszont én azt gondolom, hogy ott meg a kereskedőknek van igaza, hogy pár százalékos áfacsökkentést nem nagyon érdemes csinálni.

- Igen. Az valóban eltűnik kézen-közön. De huszonkét százalék az sok.

- El nem tudom képzelni, hogy egy huszonkét százalékos áfamértéket bárki is lenyeljen.

- Így van. Az túl feltűnő lenne.

- Azt nagyon hamar meglátni, hogy melyik az a kereskedő, amelyik ezt lenyelte.

- Igen. Szóval azt mondja, hogy összességében olyan nyolcvanmilliárdos költségvetési bevételkiesést számoltak ki.

- Ha erre a félévre nézem, akkor nagyjából negyven.

- Ha mégis lenne parlamenti vita és megkérdezné Önöktől a Fidesz-kormány – bár az Önök véleményére nem kíváncsi, úgyhogy nem fog semmit kérdezni –, hogy miből fedeznék ezt a nyolcvanmilliárdos kiesést, hiszen tudják Önök is, hogy a költségvetési hiányt tartanunk kell, mit mondanának rá?

- Ha azt nézzük, hogy milyen pontosan számolnak itt néhányan, hogy a három százalék 2,1 lett, az sokkal nagyobb tétel.

- Maguk sem tudták, hogy milyen remekül takarékoskodnak. Ugye?

- Ez így van. Tehát szerintem majdnem hogy a hibahatára a költségvetésnek.

- Szóval Önök azt mondják, hogy ha szigorúan tartják magukat az előre eltervezettekhez, akkor ez belefér.

- A tartalékban bőven benne van.

- De akkor két legyet ütnek egy csapásra, a Fidesz javára. Mert lehet, hogy az Önök javaslata volna, de az már biztos úgy menne át a parlamenten, hogy valamelyik Fidesz képviselő tenne egy javaslatot, el is feledkeznének az MSZP-ről, azt mondanák, hogy a mi Fidesz-kormányunk most egy fantasztikus újabb csomaggal örvendezteti meg a magyar népet, az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentésével. És onnantól kezdve az is Orbán Viktor sikere volna. Erre nem gondoltak?

- Én azt gondolom, hogy az a szegény emberek sikere lenne, meg a nagy agráriumé, meg az élelmiszeriparé. Hogy aztán ezt ki aratja le, az nyilván nem mindegy a politikusoknak, de valahol a végeredmény szempontjából szerintem annak semmi jelentősége nincsen.

- Magyarán, ha ennyire végiggondolták, és még azt is belekalkulálták, hogy esetleg a Fidesz aratja le a sikert és még azt sem bánják, akkor azt mondom, hogy Ön sok érvet mondott most, amivel akár egyet is lehet érteni.

- Nem lehet mindig népszerűségi mutatókkal meg hasonló politikusi dizájnnal dolgozni. Van, amikor az észre kell hallgatni, és ez többek között egy olyan történet.


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!