rss      tw      fb
Keres

Soltész államtitkár a ciprusi válság és a nyugdíjvagyon kisajátítása közti összefüggésről




A hétfői parlamenti ülésnapon ismét elbeszélgetett egymással a KDNP képviselője és a KDNP államtitkára, ezúttal is egy álkérdés ürügyén, és ezúttal is politikai propagandacélzattal. Ez a gyakori parlamenti jelenség nem érdemelne figyelmet, ha két érdekessége nem lenne Soltész szociális és családügyért felelős államtitkár válaszának.
Az egyik az az „összefüggés”, amelyet legalábbis én eddig nem hallottam, hogy ugyanis a mostani ciprusi meg a „sok minden bankválság” bizonyítja, mennyire helyesen járt el a kétharmad meg a kormány, amikor kisajátítottak 3000 milliárd forintnyi, 3 millió állampolgár által a jövőre félretett magánnyugdíjpénztári vagyont. (Tudnivaló, hogy akik megmaradtak a magánnyugdíjpénztárakban, azok, bankválság ide vagy oda, jelentős hozamokat könyvelhettek el 2011-ben is, 2012-ben is. Az OTP-pénztár például a 2009. január 1-je és 2012 decembere közti időszakban, vagyis már bőven benne a pénzügyi világválságban, 66 százalékos, azaz évente több mint 13,5 százalékos hozamot ért el.) Két eset van tehát: a rossz és a még rosszabb. Soltész államtitkár vagy tudatosan hazudik, vagy tényleg így tudja.
Sajnos az utóbbi eset sem kizárt. Ha elolvassák az interpellációra adott válaszát, képet kaphatnak arról a kulturális színvonalról, amelyet ma egy államtitkártól megkövetelnek. Az puszta tévedés, hogy a „volt LMP–SZDSZ frakciók” „arcairól” beszél, így persze azt is félreérti, min mosolyog „gúnyosan” Schiffer képviselő. Az már sajnálatos, hogy nem tudja, hogyan kell megnevezni egy hivatalos beszédben a nőnemű állampolgárokat. Láthatóan zavarban van, hogy az „asszonyok” a helyes, netán a „hölgyek”, vagy maradhat a semleges „nők”-nél. Ami pedig az államtitkár nyelvhasználatát illeti, arról csak pirulva lehet beszélni. Nemcsak azért, mert nem szégyell „óbégatásról” beszélni a magyar országgyűlésben, hanem azért is, mert nem tud összerakni egy mondatot. Így születnek aztán a „döntést megtenni”, „felvetést megszüntetni”, kérdést „feléjük” feltenni, „lépést eltörölni”, „sok minden bankválság” vagy az „édesanyaság-szerep” típusú szóösszetételek.
A cigányokra oldalvágást tenni meg már szinte kötelező egy jobboldali parlamenti felszólalásban. Vagy tudunk más társadalmi csoportról is, amelyet úgy szoktak emlegetni ezekben a berkekben, hogy „segélyre rendezkedtek be”, és „másoktól várták a boldogulásukat”? (mzs)

Soltész államtitkár válasza Lanczendorfer Erzsébet KDNP-s képviselő kérdésére: rémhír-e, hogy megszüntetik a nők 40 éves munkaviszony utáni nyugdíjba vonulásának lehetőségét?

„Nézve a volt LMP-SZDSZ frakciónak az arcait, akik gúnyosan mosolyogtak az Ön felvetésén, azt gondolom, hogy semmi jóra nem számíthatnak akkor a nyugdíjas emberek, ha kormányra kerülnének. Semmi jóra nem számíthatnak, hiszen meg sem értik, fel sem fogják, milyen jelentősége van annak, amit a kormány hozott döntést, miszerint mindazok az asszonyok, mindazok a hölgyek, akik negyven évet dolgoztak, plusz az édeasanyaság szerepét is vállalták, ezért kaptak egy olyan lehetőséget, hogy korábban menjenek nyugdíjba.

Schiffer képviselő úr még most is gúnyosan mosolyog ezen, és nincs kétségem afelől, hogy a baloldalon kiabáló és óbégató szocialisták ugyanezt a lépést megtennék, azaz eltörölnék a nők negyvenéves nyugdíjaztatásának a lehetőségét.”
[…]
Muszáj volt megtenni az elmúlt évben azt a döntést, hogy megszüntessük a szocialistáknak azt a felvetését, hogy 2013-tól a nyugdíjak megadóztatásra kerüljenek. Ők erről 1997-ben döntöttek, mi tavaly ezt a lépést eltöröltük. Kíváncsi vagyok, és jó lenne feltenni feléjük is egy kérdést, hogy visszahoznák-e ezt a döntést, avagy sem. Ugyanúgy mindenképp fontos volt az a lépés, amit megtettünk a kötelező magánnyugdíjpénztáraknál, azt hiszem, a mostani időszak, a ciprusi bankválság és sok minden bankválság jelzi, hogy ha megtartottuk volna a kötelező magánnyugdíjpénztári rendszert, akkor bizony bajba, veszélybe kerültek volna azok a pénzek, amelyeket egyébként kötelezően vontak el egy bizonyos korosztálytól a szocialisták.
[…]
A tavalyi évben, 2012 végén 87 ezer nő, asszony számára állapították meg ezt a nyugdíjat. […] Azoknak fontos, akik tettek valamit az életükben, nem a segélyre rendezkedtek be, nem másoktól várták a boldogulásukat, hanem kora gyermekkoruk vagy fiatal koruktól óta, 12–18 éves koruk óta kőkeményen dolgoztak. És én ezt szeretném nekik megköszönni ezen az úton is. És bármennyire kiabálnak is ott a baloldalon a szocialisták, igenis meg fogjuk tartani ezt a támogatást.


Megjegyzés: az MSZP-s Harangozó Gábor hétfőn az országgyűlésben ismét a „következő, MSZP vezette kormány”-ról beszélt – miközben másról sem hallunk nap mint nap, mint az ellenzéki „összefogás” szükségességéről. És azt még egyetlen demokratikus partner sem fogadta el, hogy ez az „összefogás” az MSZP égisze alatt és egy majdani MSZP-kormány érdekében történjen. A mondat így hangzott:

„Mi minden nemzetközi fórumon azt kérjük, hogy ne vessenek be szankciókat legalább a 2014-es választásokig, mert a következő, MSZP vezette kormány mindent meg fog tenni a jogállamiság helyreállításáért.” (A tartalmi mondandóhoz lásd Bauer Tamás mai írását.)

(mzs)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!