rss      tw      fb
Keres

Kupleráj a parlamentben

A KDNP-sek tegnap a parlamentben "értékelték" a leköszönő kormány politikáját. Szerintük a leköszönő MSZP-sek minden választópolgár életéből elvettek egy évtizedet. Hargitai János, a KDNP frakcióvezető-helyettese közölte, hogy a szocialisták korruptak voltak, ugyanakkor "mindent alárendeltek annak, hogy a hatalomban maradjanak, soha nem látott koncepciótlan kormányzás jellemzi a kabinet működését".

Ez önmagában ellentmondás, hiszen a hatalomban maradni is egyfajta koncepció (hatalomra törni, meg egy másik: hogy milyen hatékonyságot érhet el, azt láthattuk a párszövetség elmúlt nyolcéves működésében). Hargitai elemzi a magyar gazdasági helyzetet is, és a még mindig zajló világgazdasági válságtól függetlenül mindent a kormányzat nyakába varr. Szerinte "ma rendetlenség és kupleráj van az országban (sic), Magyarország versenyképtelenné és sikertelenné vált."

A mondat annak ellenére hangzott el, hogy egyre másra jelennek meg a magyarok (ha tetszik, ha nem: főként a regnáló kormány) teljesítményét méltató független külföldi elemzések.

Ám a fejemet nemcsak erre kaptam fel. Már a kupleráj szónál elkerekedett a szemem. Nekünk annak idején, hittanórán még a fenéért is körmös járt. A kereszténydemokrata frakcióvezető-helyettes úr eszerint vagy nem járt hittanra, vagy nincs tisztában alapvető vallási és illemtani normákkal. Vagy lemaradtam valamiről, és a kupleráj szó ma már annyira szerves tartozéka a parlamentben használt nyelvezetnek, hogy keresztény értékeket valló prominens képviselők is a saját politikai szótáruk részének tekintik.

Ha így van, akkor hatékonyan imádkozott a keresztény frakció: Mindennapi ékes szavainkat add meg nékünk, Uram!

(Kelemen László)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!