rss      tw      fb
Keres

Bolgár György interjúi a Galamusban - 2013. május 16.

Nagy MSZP- és Botka-fölény Szegeden
Botka László, Szeged szocialista polgármestere

Bolgár György: - Nagyon érdekes felmérés jelent meg a Dél-Magyarország című napilapban. Nemcsak azért érdekes, mert az olvasható benne, hogy az MSZP és Ön is nyerne ma egy helyi választáson Szegeden, hanem azért érdekes különösen, mert nagyon magabiztos, erős szocialista többség alakulna ki a városban. Ráadásul a felmérés, amit az egyetem bölcsészkarának szociológiai tanszéke készített meglehetősen sok, több mint ezer szegedi megkérdezésével készült, vagyis egy ekkora városban, ennyi embert megkérdezni több mint reprezentatív. Ön milyen következtetést von le ebből az eredményből?

Botka László: - Valóban, az egyetem immáron tíz éve minden évben elkészíti ezt a közvélemény-kutatást, az országos közvélemény-kutatások szoktak ezer-kétezer fős mintát megszólítani, tehát egy százhetvenezres városban ez az ezerfős minta mindenképpen reprezentatív. Ráadásul nem telefonos közvélemény-kutatásról van szó, hanem személyes interjú keretében kérték az adatokat. Nem tűnik szerénytelenségnek, de minket különösebben nem lepett meg ez az eredmény, hiszen az elmúlt években azért folyamatosan jelezték a felmérések ezt, és ami ennél is fontosabb, a választások visszaigazolták, hogy a bizalom és a támogatás megvan Szegeden. Nem véletlenül Szeged volt az egyetlen megyei jogú város, ahol a Fidesz nem tudta megszerezni a polgármesteri pozíciót, mert harmadjára is engem választottak meg 2010 őszén a szegediek. Azt gondolom, ha valakinek valamilyen következtetést itt le kell vonnia, akkor az elsősorban a Fidesz. 2010 októberében egy különleges helyzet jött létre Szegeden, ugyanis egyik párt sem szerzett többséget a Közgyűlésben. 29 fős a Szegedi Közgyűlés, 15 fő lenne a többség, ehhez képest a Fidesznek 14 képviselője van, az MSZP-nek 13. Ezen kívül van egy jobbikos és egy LMP-s képviselő. Én már akkor, a választások után elmondtam, hogy ebből számomra egy dolog világos, hogy a szegediek együttműködésre köteleztek bennünket. Együttműködésre hívtam a Fideszt, fideszes képviselőknek ajánlottam alpolgármesteri pozíciókat, de ők ezt nagyon határozottan elutasították. Összeálltak az egy darab jobbikos képviselővel, és lényegében az elmúlt három évben egyetlenegy konkrét javaslatuk, tervük, ötletük nem volt arra vonatkozóan, hogyan lehetne Szegedet fejleszteni.

- Mindenesetre ha valakinek bármi kétsége volna az iránt, hogy a Fidesz és a Jobbik ténylegesen és konkrétan együttműködik, akkor itt van erre három év óta egy szegedi példa. Nem is akármilyen, hanem szegedi példa.

- Az egy dolog, hogy együttműködnek, de köztük egyfajta üzleti kapcsolat van, mert a város dolgaival nem foglalkoznak, három év alatt a kormánypárti, fideszes képviselők – és országgyűlési képviselők is ülnek egyébként a Közgyűlésben – egyetlenegy pályázati ötlettel, városért végzett lobbival sem segítették Szeged város fejlődését. Az üzleti lobbit meg úgy értem, hogy egyetlen lépésük volt, a választások után azonnal, indoklás nélkül kirúgták az összes önkormányzati cég vezetőjét, és helyette rokonokat, volt képviselőket, párttisztségviselőket ültettek a helyükre. Ennek következtében például a városi takarító cégünk élén egy történész ül, a temetkezési cégünk élén egy volt képviselő ügyvéd ül. És ezt egyértelműen látták a szegediek. Én többször elmondtam nekik, nyílt lapokkal játszva, hogy ennek rájuk vonatkozva nem lesz jó vége. De úgy látom, hogy most kell nekik a bizonyíték is.

- Az elmúlt napokban itt ülésezett Budapesten a Zsidó Világkongresszus és ezen felszólalt Orbán Viktor miniszterelnök is. Bár ott a beszédében nem mondta, de egy izraeli lapnak adott nyilatkozatában előzőleg igen, aztán a közmédia meg a jobboldali sajtó nagy lelkesedéssel jelentette is, hogy a Világkongresszus elnöke, Ronald Lauder a tanácskozás után elnézést kért a magyar miniszterelnöktől, amiért a közleményükben bírálták azt, hogy nem ejtett szót az erős szélsőjobboldali veszélyről és a Jobbikról a kongresszusi beszédében. Ámde később tudták meg, hogy az izraeli lapnak adott nyilatkozatában viszont kizárt mindenféle együttműködést a Jobbikkal, akár koalícióban, akár külső kisebbségi kormánynak adott jobbikos támogatást illetően, és ez Lauder számára meggyőző volt. Ezen az alapon Önnek nem jut eszébe esetleg a Parlamentben feltenni egy kérdést a miniszterelnöknek, hogy ha ennyire határozottan elutasítja az együttműködést, akkor talán szólítsa fel a helyi Fidesz szervezetet arra, hogy szakítsa meg a Jobbikkal a kooperációt?

- Ezt többször megtettük, de mondok egy aktuálisabbat. E hét kedden Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Balczó Zoltán, a Jobbik alelnöke közösen beszélt egy Fidesz-Jobbik által szervezett rendezvényen, egy trianoni országzászlót avattak egyébként Szegeden. Ők ketten voltak, egymást követve a szónokai ennek a rendezvénynek, és a jelenlévő egy-kétszáz fős közönség egyik fele Jobbik-aktivista volt, jobbikos zászlóval, a másik fele pedig Fidesz-aktivista. Tehát mi azért a gyakorlatban látjuk, hogy ami összetartozik, az összenő. Úgyhogy azt gondolom, ebben a szegedi közvélemény-kutatásban azért ez is megmutatkozott, sok ezer olyan szegedi, akik egyébként még 2010-ben a Fideszre szavazott, most egyértelműen az MSZP-re tenné a voksát.

- A közvélemény-kutatásra visszatérve: egyrészt valóban meghökkentően magas az MSZP támogatottsága, az országos eredményekhez képest 48,8 százalék, a Fideszé 34, az Együtt 2014-é viszont meglepően kicsi 5,8. De még ez is több, mint a Jobbiké, a másik két demokratikus ellenzéki párt közül az LMP-é 1,7 százalék, a DK-é 1,4 százalék. Összességében mindenesetre a demokratikus pártok – az MSZP óriási fölényével – lényegében hatvanszázalékos többséghez jutnának, már ha így automatikusan összeadjuk a szavazatarányokat. Ez azért eléggé meglepő, az Ön számára nem, de az országos képet figyelve nagyon az. Mi az, ami más Szegeden, az Ön tapasztalatai alapján, mint az országban?

- Gondolom, tényleg értik, hogy azért nem vagyunk meglepve, mert ezt évek óta látjuk. 2010 októberében, amikor az MSZP a mélyponton volt, 16 százalék volt a támogatottsága, a Fidesz pedig rekordot döntött 60 százalék fölötti támogatással, én 54 százalékot kaptam a szegediektől.

- Most pedig 71,6 százalék elégedett a munkájával, pedig ez romlani szokott általában. Túl sokáig ott van az élen, akkor szoktak kezdeni kifáradni a választók. Az is lehet, hogy a polgármester is fáradt, de ezek szerint Ön nem.

- Azt gondolom, hogy Szegeden a választók azt láthatták az elmúlt nyolc esztendőben, hogy a város folyamatosan fejlődik. Számomra ezeknél fontosabb az, hogy arra a kérdésre, fejlődött-e Szeged, 85 százalék azt mondta, hogy igen. Tehát van egyfajta összefogás, együttműködés, ha tetszik, egy nagyon erős lokálpatrióta érzés a városban, és mi ezt egyébként tudatosan építettük ki. A mi városvezetői hozzáállásunk és helyi politikánk arra épült, hogy egy város akkor működik jól, ha minden polgára otthon érzi magát benne, és ennek megfelelően gesztusokkal is és egyébként a mindennapos munkánkban egyértelművé tettük, hogy nem az számít, hogy kinek mi a világnézete, vallása, főleg a pártállása, hanem az, hogy a városért, a közösségért tud-e valamit tenni. Ezt a szegediek megszokták az elmúlt évtizedben, és most azzal szembesültek, hogy jött egy Fidesz-Jobbik – ahogy itt a városi szlengben mondják – mutyi szövetség, és ez nemhogy segítené a várost, hanem ott akadályozza a működést, ahol csak tudja.

- Még egy dolgot kérdeznék, hogy még mindig erőltessem ezt az ország kontra Szeged különbséget vagy ennek okait próbáljam Önnel együtt feltárni. Nincsenek olyan konkrét tapasztalatai, amelyek átadhatók volnának a többi városban dolgozó szocialista képviselőknek, politikusoknak, aktivistáknak? Mit kell ahhoz tenni, hogy meg tudják nyerni a lakosság támogatását? Jól vezetni a várost, rendben van, ez nem adatik meg manapság sok szocialista politikusnak, ez kétségtelen. De másfelől meg ellenzékből könnyebb bírálni a sok esetben tehetetlen vagy rossz, vagy ki tudja, milyen fideszes vezetést. Szóval nincsenek konkrét ötletei arra, hogy mitől lehet elnyerni a lakosság támogatását?

- Remélem, hogy vannak, én az MSZP választmányi elnöke is vagyok, tehát az országos politikában is próbálom valamilyen módon segíteni azt, hogy sikeres legyen a Szocialista Párt és az egész baloldali demokratikus közösség. A legfontosabb talán az, hogy a közös értékeket és ami fontosabb, a közös célokat kell megtalálni egy közösségben, nem a megosztásra kell törekedni. A magyar emberek alapvetően békét szeretnének, főleg a városukban, a településükön és nagyra értékelik azt, ha valakin azt látják, hogy nem politikai érdeket, pártérdeket képvisel, hanem valóban azért dolgozik, hogy a város fejlődjön. Ehhez mindenképpen egy visszafogott és főleg nyitott stílusra van szükség. Szerintem a baloldal győzelme is nagymértékben ezen fog múlni, hogy el tudjuk-e hitetni és valóban komolyan meg tudjuk-e valósítani azt, hogy szakítani kell azzal az orbáni világgal, amely ezt az országot élhetetlenné tette, mert lövészárkokat húzott magyar és magyar között. Véleményem szerint a magyar emberek döntő többsége erre vágyik, és ebben nem hiszem hogy nagy különbség lenne a Szegeden és a más településen élők között.


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!


Izsák Jenő karikatúrái