rss      tw      fb
Keres

Bolgár György interjúi a Galamusban - 2013. május 24. - – Egy fideszes bezáratott egy kiállítást a Ferencvárosban (Csárdi Antal, ferencvárosi LMP-s önkormányzati képviselő)

 

Egy fideszes bezáratott egy kiállítást a Ferencvárosban
Csárdi Antal, ferencvárosi LMP-s önkormányzati képviselő


Bolgár György: – Néhány nappal ezelőtt a ferencvárosi Pincegalériában rendeztek volna egy kiállítást, Dés Márton kiállítását, a Ferencvárosi Önkormányzat fideszes külsős tagja mondott volna köszöntőt, azonban állítólag ő volt az, aki betiltotta vagy betiltatta ezt a kiállítást, mert hogy ez Pünkösdkor zavaró, botrányos és erkölcstelen lett volna. A dolog elég nagy visszhangot kapott, hiszen mostanában azért kiállításokat nem szoktak betiltatni vagy betiltani, de én azt hallottam, hogy Ferencvárosban a művelődési, kulturális ügyek egyébként sem zavartalanul folynak. Ön mit tud erről, és van-e ennek az egész mostani botránynak valamilyen háttere, amibe beilleszthető mindez?

Csárdi Antal: - Azzal kezdeném, hogy nagyon szomorú vagyok, hogy ilyen megtörténhet, és még szomorúbb vagyok, hogy pont nálunk, Ferencvárosban. A Ferencvárosban évtizedekig méltán híres volt a kultúra helyzete, és hát a kultúra helyzete jelenleg, finoman fogalmazva, rendezetlen. A Ferencvárosi Művelődési Központ a 2010-es választások óta sokadik vezetőjét fogyasztja. Szerintem a történetben lényeges elem, hogy a jelenlegi vezető, Tóth Betti megbízott igazgatóként regnál csak.

– És miért, azért, mert nem volt pályázat, vagy nem tudtak választani a pályázaton senkit, vagy az előző igazgató menesztése óta nem volt rá idő, vagy mi lehet az oka ennek?

– Hát az utolsó vezetője a Ferencvárosi Művelődési Központnak szerintem kiváló szakember volt, őt olyan indoklással küldte el Ferencváros vezetése, többek közt, de egyet emelnék ki, hogy elvállalt egy televíziós műsorban egy szerepet, ahol egy negatív szerepet osztottak rá.

– Ja, ezt olvastam, igen. Egy fehérgalléros bűnöző szerepét osztották rá, és ő ezt elvállalta, pedig ezzel rossz fényt vet az általa betöltött művelődési központi igazgatói posztra, vagyis egy fikciós televíziós műsorban kiosztott szerepe vetülne rá az ő hivatali tevékenységére. Hát ez hihetetlen, ilyet még nem is hallottam!

– Igen, valóban ez volt az indoklás. Én bevallom töredelmesen, hogy döbbenten hallgattam és olvastam az indoklást. Ami érdekes volt, hogy az egész előterjesztés szövege a helyszínen lett kiosztva, ahova a volt igazgató úr eljött, és ő is csak úgy tudta megismerni az ellene felhozott vádakat, hogy kértem frakciószünetet, és ez alatt a szünet alatt ő elolvasta az előterjesztést. Szerintem ezek az esetek nagyon szépen mutatják, hogy a Ferencvárosban is – főleg úgy, hogy a kerületben van a Nemzeti Színház is – nagyon rossz irányba mennek a kultúrában a dolgok.

– Na de ilyen indoklást én még sehol máshol nem hallottam, se a Nemzeti Színházban, se máshol, hogy egy polgármester azzal menti föl a művelődési központ igazgatóját, hogy elvállalt egy olyan televíziós szerepet, amiben negatív figurát alakít, mert ez a szerep rossz hatással van az ő professzionális, tehát nem filmbeli, nem színészi tevékenységére, hanem a művelődési központi igazgatói tevékenységére, ilyen a világon nincsen! Ezt röhögés nélkül vagy rosszullét nélkül hallgatták végig a fideszes képviselők is ott a Ferencvárosi Önkormányzatban?

– Hát mi nézze, én a fideszes képviselők fejével nem tudok gondolkodni. Röhögni nekünk nem volt kedvünk, mert ugye...

– Hát Önöknek nem, de hát a fideszesek talán nevethettek volna rajta, hiszen tudták, hogy az egész csak rossz ürügy, valami más miatt akarják kirúgni az igazgatót. Vajon mi volt az a más?

– Bevallom töredelmesen, hogy biztosan, bizonyítható módon nem tudom megmondani. Ami kritika leírva volt még, hogy keveset kommunikált a városvezetéssel, meg hát elég homályos volt az egész indoklás. Én nem nagyon próbálnám meg ezt az előterjesztést megfejteni, hiszen az eredménye az, hogy sajnos elvesztettünk egy kiváló igazgatót! És ha már szóba került a Ferencvárosi Művelődési Központ volt igazgatója, akkor szeretném kiemelni, hogy neki semmi köze nem volt a Dés Márton-kiállítás bezárásához. Ugye nem sokan tudják, nem követik napi szinten, hogyan változnak a kulturális központok vezetői, de neki ehhez a bezáráshoz nem volt semmi köze. Ugyanakkor én látok benne egy nagyon érdekes momentumot...

– Na de az lehet, hogy ő, mint korábbi FMK-vezető, kiállt amellett, hogy a különböző ferencvárosi művelődési intézményekben szabad szellemű vagy modern szellemű akár kiállítások, akár rendezvények, akár színdarabok legyenek, és esetleg nem a hagyományos családközpontú keresztény nem tudom, micsoda? Nem tudom mi az elvárt kultúrpolitika a Ferencvárosban, de lehet azt gondolni, hogy egy Fidesz-KDNP-vezetés valami ilyet szeretne a művelődésben is?

– Én azt tudom biztosan, hogy a Pincegalériának a több évtizedes hagyománya, hogy fiatal művészek mutathatják meg magukat. Többen innen indították a karrierjüket. De ez az eredménye, ha a politika megpróbál rátelepülni a kultúrára. Én nem tudom, hogy egyáltalán kormányzópárti oldalon meg tudnák-e fogalmazni, hogy milyen elvárásuk van a kultúrával kapcsolatban, azt biztosan tudom, hogy az elmúlt évtizedekben annak volt hagyománya, hogy különböző irányzatok, különböző stílusok jelenhettek meg, és ennek soha senki nem állított akadályt, egészen a mostani fideszes vezetésig.

– Ezen a bizonyos önkormányzati ülésen, ahol leváltották a művelődési központ igazgatóját, többek között ezzel a röhejes indokkal, voltak ellenzéki képviselők, akár Ön, akár szocialisták, akár nem tudom, még kik vannak, függetlenek, akik az egész miatt értetlenségüket vagy tiltakozásukat fejezték ki, és mondjuk önkényesnek minősítették a polgármesteri intézkedést?

– Nagy vonalakban az történt, hogy a kormánypárti szavazatokkal ment át a kezdeményezés. Szerintem egy józan gondolkodású ember ilyet nem fogad el, különös tekintettel az érvelés nevetséges mivoltára.

– És azóta például lehet látni olyan változást, hogy akkor mostantól kezdve Wass Albertet és Nyirő Józsefet mutatunk be vagy játszunk, vagy olvasunk fel? Látni valamilyen markáns fordulatot abban, hogy milyen a ferencvárosi kultúra, vagy lehet, hogy ez is másról szól, csak pozíciókról vagy pénzről, vagy ki tudja?

– Hát a vagy ki tudja. Hál Istennek eddig én nem tapasztaltam, hogy Nyirőt próbálnak mindenáron előadni a Ferencvárosban.

– De akkor mi volt ez a kiállítás-betiltás? Lehet, hogy egyetlenegy, ezek szerint külsős fideszes meglátta ezt a kiállítást, nem tetszett neki és felmordult, és szólt, hogy tessék bezárni?

– A személyes véleményemet tudom elmondani, más információ nem áll rendelkezésemre, minthogy, minthogy jelen pillanatban legjobb tudomásom szerint ki van írva a pályázat a vezetői pozícióra, és azt feltételezem, hogy a jelenlegi megbízott igazgató is meg fogja ezt pályázni. Abból gondolom ezt – és ez nem biztos, csak véleményem –, mert az előzőt is megpályázta. Tehát gyakorlatilag az történt, hogy túlkompenzált, a mindenek felett történő megfelelés jelenik meg ebben.

– Tehát csak ne legyen botrány, aztán éppen ebből lesz a botrány.

– Hát igen. Meg hát ugye ismerni kellene a Ferencváros hagyományait, hiszen évtizedes hagyomány az, amiről beszéltem, hogy fiatal művészek indítanak ebben a kerületben karriert.

– Hát igen. És a kulturális jövőjéről mit gondol? Egyáltalán pénz van, azt még adnak?

– Hát, én azt gondolom, pénzelvonás nem történt, ugyanakkor sajnos az első időszakban, ugye mondtam, hogy több vezetőt is elfogyasztott a Ferencvárosi Művelődési Központ, ott olyan pazarlás volt, ami értelemszerűen az eredmények rovására ment. Ott egy belső ellenőri vizsgálat is zajlott, ami szintén kurtán-furcsán zárult le! Tehát pénzt nem vontak el, csak fogalmazzunk úgy, hogy nem mindig jutottak célba ezek az összegek. Én azt gondolom, hogy ebben a kerületben mindenkinek fontos kell hogy legyen, hogy ezeket a kulturális és egyéb hagyományokat megőrizzük és továbbvigyük.

– Csak ezek szerint nem mindegy, hogy kivel akarják továbbvinni, és mintha ez húzódna meg a háttérben. Meglátjuk!

 

Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!