rss      tw      fb
Keres

Farkastorok


Mint tudjuk, Orbán Viktor 2013. május 25-én a debreceni Nagytemplomban bejelentette, hogy a kormány – közpénzből – tízmilliárd forintot ad a „debreceni református oktatási-nevelési intézményrendszer infrastrukturális fejlesztésére”. Az erről szóló dokumentumot is a templomban írták alá. A nagy eseményen Bölcskei Gusztáv idézte a Dzsungel könyvéből Mauglit, aki ezt mondta: „egy vérből vagyunk, te meg én”.  A miniszterelnök ehhez csatlakozva így folytatta a gondolatmenetet: „Ha a gyermekkori élményeim nem csalnak, akkor úgy folytatódik, hogy farkas vagyok. Ezt ha lefordítom a mai, modern kor nyelvére, akkor ez azt üzeni a számunkra, hogy az erősek összefognak, a gyengék pedig széthullnak.”

Orbánnak a templomban a farkasok jutottak eszébe, önmagára, sőt, mindnyájunkra vonatkoztatva. Az Európa számos helyén – országa nevében is – a kereszténység védelmében felszólaló miniszterelnök nyilvánvalóan nem tudja, hogy a farkasnak a Bibliában elég rossz a híre. Csak egy idézet a keresztény gyülekezetbe ádázul belopakodóra: „Mert én tudom, hogy az én eltávozásom után jőnek ti közétek gonosz farkasok, kik nem kedveznek a nyájnak.” (Apcsel 20,29)

A farkasok ártanak tehát a juhnyájnak, amely már az ószövetségi szimbolika szerint  Isten népe. Az Újszövetségben pedig magának Jézus Krisztusnak szimbóluma a bárány, mely magára veszi a világ bűneit. „Kínzatott, pedig alázatos volt, és száját nem nyitotta meg, mint a bárány, mely mészárszékre vitetik.” (Ézs 53,7)

A vallástalan Európa ellen a kereszténységet hangos és haragos szavakkal védő magyar miniszterelnököt a templomban saját természete tréfálta meg. A püspök szavaiból nem mindannyiunknak testvérvoltára asszociált a keresztségben, hanem a Dzsungel könyvének kedves hősével és farkastestvéreivel azonosulva mondta, amit mondott.

A huszadik század egyik legnagyobb hatású gondolkodója, Sigmund Freud az emberi személyiséget a tudatos és az ösztönös erők harctereként fogta fel. Mikor a tudatos én kontrollja alábbhagy, akkor ért félre, olvas félre valaki valamit úgy, ahogy azt a gátlástalan vágykiélésre törekvő ösztönös énje akarja. Ez az ösztönös én saját kontrollálatlan agresszióit kínos elszólásokban juttatja kifejezésre. Torkából a kultúra, civilizáció és a kereszténység által meg nem szelídített emberi lény farkasmorgása hallatszik.

(Huszár Ágnes)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!