rss      tw      fb
Keres

Bolgár György interjúi a Galamusban - 2010. augusztus 17.

Tétényi Éva, építész, Esztergom független polgármesterjelöltje


Bolgár György: - Érdekes jelenségnek vagyunk tanúi Esztergomban, hogy mi lesz az eredménye, az majd kiderül. Mindenesetre Ön egy olyan független jelölt egy komoly és jelentős magyarországi városban, akit az MSZP-től a Jobbikig minden ellenzéki párt támogat. Hogyan sikerült ezt elérnie?

Tétényi Éva: - Még azzal is kiegészíteném, hogy egy olyan polgári egyesület is támogat, amelynek a tagjai Fidesz-szimpatizánsok. Tehát úgy tűnik, hogy ez a nemzeti összefogás nemcsak papíron, hanem a valóságban is megvalósulhat.

- Kinek jutott Ön az eszébe? Vagy Önnek jutott eszébe, hogy a Fideszen kívül mindenkinek a támogatását megszerzi?

- Ez nem nekem jutott eszembe, bármennyire is büszke lennék erre, hogy ez így sikerült. Tényleg pártállástól teljesen függetlenül, több oldalról többen kerestek meg, hogy jó lenne egy olyan jelöltet találni, akiben mindenki meg tud egyezni. Miután úgy tűnt, hogy a lehetséges megoldások közül én jövök számításba, átgondoltam, hogy nekem ugyan ez egy szakmai karrier feladásával is járhat, de ezt a közösség érdekében fel tudom vállalni, és szerintem képes vagyok arra, hogy ezt meg is csináljam.

- Az első mondatai alapján azt kell mondanom, hogy jól beszél, azonban ez önmagában kevés. Mit csinált Ön eddig, volt akár helyi politikus is? Hogyan jutott bárkinek az eszébe Tétényi Éva? Egyáltalán ki az a Tétényi Éva, azon kívül, hogy építész, ahogy az internetről megtudható?

- A VI. kerület főépítésze voltam, és a világörökségi program, az Andrássy út kötődik a nevemhez. Ezt tulajdonképpen az elejétől a végéig én koordináltam, valamint a Pesti Broadway, a kulturális negyed létrehozásában működtem közre. Ezután két évig Győr-Moson-Sopron megye főépítésze voltam, és akkor egyfajta régiós kitekintésben több település ügyével foglalkoztam, valamint polgármestereknek segítettem bizonyos döntésekben. Most már több mint egy éve pedig az Európai Építészek Szövetségének a vezetőségi tagja vagyok.

- Így még kevésbé értem, hogy Tétényi Éva építész, a VI. kerület és Győr-Moson-Sopron megye után, mit keres Esztergomban?

- Esztergomi születésű vagyok, és a bejelentett állandó lakhelyem is itt van, itt születtem, minden kövét ismerem a városnak. Világörökségi programokat koordinálok már régebb óta a térségben, mégpedig az esztergomi, a visegrádi illetve a dunakanyari világörökségi programot. Emellett az édesanyám is itt él, tehát minden szállal ide kötődöm.

- És Ön mitől független?

- A politikától, ha lehet így mondani. Azt kell mondanom, hogy a politika a mindennapjainkat szinte tönkreteszi, barátságokat tör szét és családokat szakít ketté. Én hiszek abban, hogy ha az értelmiség felelősségvállalásáról napjainkban elég sok szó esik, akkor kell hogy legyenek olyan emberek, akik úgy gondolják, hogy a megszerzett tudásukat a közösség és a jövő érdekében megpróbálják együtt kamatoztatni.

- Azonban azért ehhez mégiscsak kell a politika. Ennek sokszor ugyan rossz csengése van, de politika nélkül nem megy semmire egy polgármesterjelölt sem, aztán később egy polgármester sem. Hiszen politikán keresztül kell érvényesíteni a normális, józan emberi érdekeket és ezen keresztül kell konfliktusokat vállalni. Tehát Ön függetlenként sem tudta volna magát függetleníteni a politikától, ezért nyilván kellett támogatókat szereznie. Hogyan fogott ehhez hozzá?

- Ebben igaza van, és ha így nézzük, miután a várospolitika mindegyünket érint, mi mindahányan politizálunk, ha tudomást akarunk venni róla, ha nem.

- Még építészként is, gondolom, ezt kellett tennie.

- Így van, ebben nagyon igaza van. Az, hogy a politika kikerülhetetlen dolog, az igaz. Azonban azért felhívnám a figyelmet arra, hogy nem egy olyanfajta politikai összefogásról van szó, hogy most egymásra borultak a pártok. Inkább itt most egy cél érdekében szövetkeztek, és ilyen szempontból, úgy gondolom, majdnem mindegy, milyen politikai irányzat képviselői. Én azt értékelem nagyon nagyra, hogy azt a közös célt megláttuk, ami miatt érdemes felvállalni, hogy együtt teszünk valamit a városért.

- Voltak Önnek bármilyen politikai kapcsolatai korábban Esztergomban?

- Ha politikai kapcsolatnak vesszük azt, hogy én magam is dolgoztam a polgármesteri hivatalban – mert azért ez az érzés, hogy a városért tenni kell, nem új eredetű –, akkor azt lehet mondani, hogy igen. Sőt, azért ez a főépítészség és a megyei főépítészség is azzal járt, hogy természetesen döntéshozók munkáját segítettem, tehát azt tudom mondani, hogy igen vannak.

- Az esztergomi jelzőt azért tettem a politikai kapcsolatok elé, mert mégsem Győr-Sopron megyében vagy Budapesten próbálja ki magát, hanem Esztergomban. Tehát ott kellett hogy rendelkezzék valamifajta személyes politikai kapcsolatokkal, hogy megszervezhesse magának a támogatást, ami nélkül nem sikerülhet az egész.

- Inkább azt mondanám, hogy egyszerűen csak esztergomi kapcsolataim vannak. Miután a család tősgyökeres, és én is itt éltem, tanultam, ezért a legfőbb támogatóim tulajdonképpen az ismerősök, osztálytársak és azok az ismeretlen támogatók, akik - bármilyen hihetetlen - az internetes blogom útján jelentkeztek. Tehát az én saját csapatomban kizárólag olyan emberek vesznek részt, akik teljesen önszántukból és saját elhatározásukból jelentkeztek. Vagyis nem a pártok támogatására építek, hanem azokra az önkéntesekre, akik ezt felvállalják.

- Azt olvastam, hogy elsőként a Jobbik állt Ön mellé a pártok közül, ez igaz?

- Ha a sorrendiséget vesszük, akkor igen, ők kapcsoltak először.

- És hogyan tudnak megbékélni ezek a pártok Ön mögött vagy mellett, vagy akár Ön ezekkel a pártokkal? Hiszen, ha a Jobbikra és az MSZP-re gondolunk, azért nagyon máshogy vélekednek sok dologról, vagy a Jobbik és az LMP is, vagy az MDF, akik szintén ott vannak Ön mögött. Szóval a Jobbik és a másik három párt összefogása elég szokatlan, nyilván aggályokat is felvet. Önben nem vetődött fel semmi?

- Azért nem vetődött fel semmi, mert még egyszer mondom, a Fidesz-szimpatizánsok egy bizonyos szárnya is támogat. Tehát én úgy érzem, hogy itt a cél a fontos.

- Tehát már másról van itt szó, és máshogy kell elképzelni a dolgokat, mint mondjuk az országos politikában?

- Így van. Nagyon jól mondja, ez egy teljesen más dolog. Ez most szerintem rólunk, esztergomiakról szól.

- Akkor azt mondja meg nekem, hogy mi az, ami Esztergomról szól? Miért fog össze mindenki Meggyes Tamás ellen? Mi az a sok probléma, amit Önök szerint ő okoz Esztergomban és Esztergomnak? Mi az, ami miatt egy ilyen nagyon széleskörű és szokatlan összefogás is létrejöhet?

- Úgy érzem, hogy az emberek alternatívát látnak bennem. Tehát én semmiképpen sem ellenségként aposztrofálnám a jelenlegi polgármestert, hiszen nagyon sokat tett a városért. Szerintem egy alternatívát, egy elsősorban a kormányzási módszereiben más vezetőt látnak bennem.

- Milyen lenne az Ön kormányzási módszere, összevetve Meggyesével?

- Én az enyémről tudok beszélni, aztán mindenki vesse össze a kettőt. Én azt láttam és tanultam a nagyvilágban, hogy a közösség meghallgatása nélkül nem lehet sikeresen várost fejleszteni, programokat megvalósítani. Tehát az én alapelvem az, hogy az itt élő embereket meg kell hallgatni, együtt kell egy célban megegyezni, és utána mindenki a saját helyén teszi a dolgát. Ettől lesz sikeres egy város, egy közösség.

- Ez alapvetően egy demokratikus elképzelésnek hangzik. Ez azt is jelenti, hogy a mostani városvezetés nem ennyire demokratikusan gondolkodik és cselekszik?

- Azt mindenki maga döntse el, hogy a mostani városvezetés hogyan cselekszik. Szerintem a demokráciát senki nem kérdőjelezi meg a mai Magyarországon. Úgy látom, hogy itt inkább személyes különbségekről van szó. Ő férfi, én nő vagyok, neki is más a stílusa, és nekem is. Én azt szeretném, ha alternatíva lennék, és az emberek eldönthetnék, hogy mit szeretnének.

- Nem mondják azt az Ön mögött álló pártok vagy politikusok, hogy keményebben Éva, nyugodtan mondd meg Meggyesről, hogy milyen, mert igenis nagyon antidemokratikus intézkedéseket léptetett életbe? Hiszen gyakran nem hagyta az ellenzékieket szóhoz jutni, és hallottuk az elmúlt években azokat a sorozatos lépéseket, amelyekkel megpróbálta bírálóit elhallgattatni. Szóval nem kap ilyenfajta bíztatást vagy nem érez ezzel kapcsolatban nyomást?

- Amikor én elvállaltam, hogy polgármesterjelöltként indulok, alapfeltétel volt, hogy elfogadják az én programomat és stílusomat. Miután én csak egy tiszta és pozitív kampányt vagyok hajlandó folytatni, ezért ezekre a kérdésekre nem kívánok válaszolni. Az én személyes tapasztalatom más, bár nagyon sokat mesélnek nekem az emberek. Azonban mivel ezekre bizonyítékok nincsenek, én csak azt tudom mondani, hogy egy más típusú jövőt kívánok a városnak.

- De önmagában az, hogy elindul - mégpedig közös, független jelöltként -, mégiscsak azt jelzi, hogy erőteljes a kritikája a jelenlegi városvezetéssel szemben. Mégpedig annyira, hogy szeretné a jelenlegi vezetést felváltani saját magával.

- Én azt mondom, amit eddig is mondtam, hogy egy más típusú várost kívánnék. Egy olyat, ahol az emberek egy kicsit ilyen polgáribb létben tudnának élni, sok zölddel, egy környezetbarát városban. Mást nem tudok mondani.

- Kevesebb konfliktussal is talán?

- Remélhetőleg igen, bár egy közösségi tervezés azért mindig konfliktusokkal jár. Azonban az emberek valószínűleg örülni fognak annak, hogy megkérdezik őket és meghallgatják a véleményüket.


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!

Izsák Jenő karikatúrái