rss      tw      fb
Keres

Bolgár György interjúi a Galamusban - 2010. augusztus 17.

Kovács László, MSZP-s országgyűlési képviselő telefonja


Kovács László
: - Jó napot kívánok, Kovács László vagyok.

Bolgár György: - Óh, Kovács úr. Komolyan? Betelefonált?

– Igen. Igen. De nem én hallottam, csak kaptam egy riasztást, hogy a Bolgár György műsorában elhangzott egy hír, nyilván helyi információra hivatkozva, hogy Esztergomban a Meggyes Tamás egyébként valóban botrányos szerepet játszó polgármester ellen az MSZP akár a Jobbikkal is összefogna, és gondoltam, azért nem árt, ha erre reagálok.

– Egész pontosan beszélgettem a független polgármesterjelölt asszonnyal, aki legalábbis azt mondta, de ezt olvasni is lehetett, hogy őt a Jobbiktól az MSZP-ig a helyi ellenzéki pártok mind támogatják.

– Igen. Hát én, ugye, nem rendelkezem erről semmilyen információval, holnap mindenképpen fel fogom hívni a helyieket, de mondjuk közös jelöltről nyilván szó sem lehet.

– Ő független jelölt. Független.

– Értem. Értem. Számomra a példa Franciaország, ahol a mérsékelt jobboldal, tehát most Nicolas Sarkozy pártja, korábban Jacques Chirac pártja, inkább hagyott elveszni néhány dél-franciaországi várost, de nem volt hajlandó összefogni Le Pen pártjával, ami hát körülbelül megfelel az itteni Jobbiknak. Én ugyanezt tartom normának a szocialisták számára is. Azért mondom, mindenképpen kell velük beszélni, hogy értelmezzük ezt a helyzetet. Jövő hét kedden ülésezik az elnökség, most nyári szünet után, ez ott mindenképpen téma lesz. Ha én mint alelnök ma kellene hogy véleményt mondjak, mondjuk a pártelnökség mai ülésén, akkor én – ha valóban ilyen helyzetről van szó, egy ilyen kvázi közös jelölt vagy közösen támogatott jelölt – mindenképpen azt mondanám, hogy javasoljuk az illető hölgynek, hogy amennyiben igényt tart az MSZP támogatására, jelentse ki, hogy nem tart igényt a Jobbik támogatására. Természetesen hogy aztán a szavazófülkékben ki hogy szavaz, az egy más dolog, azt senki sem tudja ellenőrizni. De az, hogy a Jobbik hivatalosan bejelenti a támogatást, és az MSZP is, ezt én így elfogadhatatlannak tartom. Tehát ebben az esetben a polgármesterjelölt asszonynak, aki független, ki kell jelenteni, hogy minden támogatást szívesen fogad, a Jobbik támogatására nem tart igényt. Én úgy gondolom, hogy ez a feltétel.

– Miután nem hallotta ezek szerint a műsorunkat, az elmúlt percekben beszélgettem Molnár Csabával, és neki is felvetettem ezt a műsorunkban elhangzott ügyet – bár nem alapvetően erről beszéltünk, hanem a kitüntetések átadásának elhalasztásáról. Már csak azért is, mert egy hallgató Önhöz hasonlóan a francia példákat hozta elő, és szerinte is megengedhetetlen, elvi alapon, hogy egy demokratikus párt szövetkezzék akármilyen helyi választáson is a szélsőségesekkel. Erre Molnár Csaba két dolgot mondott, ami szerintem figyelemreméltó, az egyik, hogy ha az ő személyes véleményét kérdezem, akkor ez szerinte is megengedhetetlen, ugyanakkor az MSZP-nek az volt az eddigi politikája, hogy a helyi önkormányzati választásokba nem szól úgy bele, mint a Fidesz, nem ad utasításokat, nem ad kötelező parancsokat, hogy ezzel szabad azzal meg nem. Mindazonáltal érdemes volna a tanulságokat levonni szerinte is.

– Én ezt a szabályt ismerem, valóban ez volt az elnökség álláspontja. De ez azért nem vég nélküli szabad mozgás a helyi szervezetek számára. Tehát én azt gondolom, mondom, ha nincs olyan körülmény, amit most egyikünk sem ismer, én holnap ezt tisztázni fogom és jövő héten az elnökségi ülésen ettől függően én mindenképpen részt kívánok venni a vitában és nem nagyon tudok olyan most még ismeretlen körülményt elképzelni, ami indokolttá teszi az összefogást a Jobbikkal.


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!

Izsák Jenő karikatúrái