rss      tw      fb
Keres

Bolgár György interjúi a Galamusban - 2010. augusztus 18.

Rieb György, az FTC tegnap lemondott elnöke


Bolgár György: - Nem azért hívtam, hogy én is megkérdezzem Öntől századikként, vagy nem tudom én hányadikként, miért mondott le, hanem azért, mert tulajdonképpen nem értem. Azt nyilatkozta például a Népszabadságnak, hogy minden rendben van, a Ferencvárosnál nincs lejárt számla, nincs ügy, nincs semmi negatívum. Csak éppen a korona nincs feltéve akár az ön, akár az új tulajdonos tevékenységére. Nincs új stadion és nincs dicsőséges Ferencváros. Nem kellett volna megvárni?

Rieb György: - Megmondom őszintén, nem mértek egyet ezzel a felvetéssel, és mindjárt el is magyarázom, miért. Három év három hónapja, mikor én elnök lettem, tényleg a tönk szélén volt a Fradi, a megszűnés veszélye fennállt. 2,3 milliárd forintos tartozás, NB II-es játék és a kilátástalanság. Az egy külön dolog, hogy közben sikerült egy tendert közel nyolc-kilenc hónappal később, negyedszerre eredményesen befejezni, és ennek a pénzügyi eredménye is mérhető, hiszen rendeztük a sorokat. De most ugorjunk három év és három hónapot előre. Azóta a labdarúgás NBI első harmadában van a csapat, tavaly is ott végzett, idén még jobb helyen áll. Az angol befektető megadta azt a pénzügyi garanciát, ami a labdarúgásnál kiszámíthatóságot, kiegyensúlyozottságot ad. Elfogadta azt a kritikát, hogy ne angol szakvezetése legyen a labdarúgásnak, hanem ma már magyar. Egy kiváló mesteredzővel, Prukner Lászlóval és a csapatával. És folyamatosan mennek a dolgok.

– A Fradi ma pénzt hoz vagy pénzt visz a tulajdonosnak?

– Hát szerintem visz, és egy darabig vinni is fog. Hiszen reklámhordozó a Fradi, és tényleg erős marketinggel ezt fel lehetne építeni, de egyet ne felejtsünk el. És itt jön ugye, hogy Ön koronát említett, hát én nem vágyódok koronára, de kétségtelen, hogy a 2008 őszén bekövetkezett makrogazdasági változás, a világgazdasági krízis igenis kihatással van, nemcsak Magyarországon, Európában, de a világon mindenki megérzi és megérezte.

– Vagyis ez legalább két-hároméves késés vagy a tervek halasztása ezzel a következménnyel járt.

– Nézze, itt mindenféleképpen egyszerre több negatív dolog vagy több tényező összejátszott. Egy. Elkészült a stadion engedélyezési terve, amit meg is kaptunk, de jogerőre nem tudott emelkedni. Ugye az talán ismert a hallgatóság előtt is, hogy az ÁNTSZ a szomszédban megtámadta. Ez a kérdés a mai napig nincs rendezve, ez egy nyitott kérdés. Emellett kétségtelen, hogy egy ilyen beruházásnál minden vállalkozó banki hitellel dolgozik, hiszen úgy gondolja, hogy a banki hitel fölötti profitot fog realizálni, tehát a bankot kifizeti. Viszont a bankok beszűkültek, azok a lehetőségek, amik egy banknál egy ingatlanfinanszírozásnál, egy projektfinanszírozásnál korábban megvoltak, azok merőben megváltoztak. Új helyzet adódott, és ennek következtében beszűkült a piac. Én úgy gondolom, hogy ennek a több hatásnak az együttes eredője hozta azt, hogy tulajdonképpen tolódik a stadion megvalósítása.

– Pedig most aztán, függetlenül a világgazdasági válságtól – ami persze nagyon súlyos, meg az itteni hatásai is súlyosak voltak, meg még ma is azok – a labdarúgásban a kormányváltással egészen új helyzet jött létre, vagy legalábbis ennek a feltételei mintha megszületőben volnának.

– Abszolút. Abszolút jól látja.

– Mikor ha nem most?

– Abszolút egyetértek, és én kimondottam örültem ennek az új törvénynek, amit a látványsportok támogatására megszavazott a parlament. De hát ott még várni kell a hatályba lépéssel, és szerintem ennek mérhető eredménye csak jövőre lesz, mind az öt látványsportban. Remélhetőleg ezt a Ferencváros is élvezni fogja. Hiszen pont az a cél, hogy előbbre vigyük a sportot, és mind az öt látványsportban sikeresebbek legyünk. Én úgy gondolom, hogy ez még nem egy elkésett valami, tehát nem vagyunk lekésve semmiről, jó irányba megy a sportok pozitív felemelése. De az nem egyik napról a másikra fog bekövetkezni, ezt türelmesen ki kell várni. Viszont hadd menjek vissza egy kicsit. Tehát a tornaklub ugye szintén borzasztó rossz körülmények között volt, rendeztük a sorokat és átalakítottuk az elmúlt három évben a holding rendszerét. Ez az azt jelenti, hogy minden kft nek – minden szakosztály egy kft – ötvenkét százalékban a tornaklub a tulajdonosa. A könyvelést, jogi tanácsadást mi adtuk, a szakvezetést-ügyvezetést a szakosztályok, de vétójogunk van, ha nem jól vezeti a szakmai vezetés az adott szakosztály kft-jét, akkor visszahívhatjuk az ügyvezetőt. Volt is erre példa, a kézilabdában visszahívtuk az ügyvezetőt, új kezekben van azóta a női kézilabda, rendeződtek a sorok, és jól működik ez a rendszer.

– Több pénzzel működik ez a rendszer a szakosztályokban, mint három éve?

– Talán ebben az évben elérjük a korábbi csúcsévet. Kevesebb pénzzel is lehet jól működni, nekünk ez a véleményünk, ennek a lényege, hogy függetlenítettük a szakosztályokat egymástól. Ha valamelyiknek gondja van, nem rántja magával a másikat. Teljesen transzparens és tiszta, látható minden.

– Tudni lehet hogy a kézilabda mennyit ér, tudni lehet, hogy a vízilabda mennyit ér és így tovább.

– Pontosan. A kézilabda, a jéghoki, a kosárlabda. Ugye új szakosztályokat hoztunk létre, női kosárlabda, visszajöttünk az NBI A osztályába. Most indul a férfi kosárlabda, curling szakosztályunk van, férfi kézilabda van. Szóval én úgy gondolom, hogy a tornaklub teljesen rendben van, több száz millió forintunk van a számlánkon. Kiszámítható és jó a tornaklub. De a labdarúgás is, ha az eredményeket nézzük, hogy NBII-ből NBI-be kerültünk, hogy kiszámítható a játékosok költségvetése a labdarúgásban, ami korábban mindig hektikusan mozgott, nem volt mindig megalapozva a kiadási oldal a bevételivel nem volt pariban, ez teljesen egyensúlyban van. Kétségtelen, hogy én is jobb játékot szeretnék látni, és kétségtelen, hogy szeretném látni a stadiont minél előbb. Én úgy gondolom, ha a korábban említett körülményeket figyelembe vesszük, mármint a negatív hatásokat, akkor el lehet fogadni azt, hogy csúszik ez a stadionépítés.

– De mindabból, amit elmondott, megint csak oda kell jutnom, legalábbis elvileg, hogy Ön komoly eredményeket ért el minden jel szerint.

– Köszönöm.

– De az igazán látványosak még váratnak magukra, vagy a világgazdasági válság miatt, vagy egyéb okok miatt kell még két-három év, hogy meg legyen a stadion, hogy a Ferencváros bejusson a Bajnokok Ligájába, és így tovább. És akkor Rieb György elnök, ex-elnök, azt mondhatta volna, hogy na, abszolút teljes a siker, a szurkolók a vállukra emelték volna Önöket, és így tovább. Ehelyett valahogy meglepő mindenesetre, hogy a közepén kiszáll. Még ha azt mondták volna Önnek, hogy a svájci Young Boys elnöke lesz, ugye éppen tegnap verték meg a Tottenhamet, akkor azt mondom, hogy jó. Svájc meg a svájci labdarúgás egy kicsit előbb áll, mint mi. De nem, valamilyen más üzleti kihívás elé néz. Szóval nem értem miért hagyja abba?

– Alapvetően szögezzünk le egy dolgot. A Ferencvárosi Torna Club tizennyolc szakosztállyal rendelkezik, ebből tizenhét szakosztályban majoritásban van a tornaklub, ötvenkét százalékkal. Egy szakosztályunkban, a labdarúgásban, öt százaléka van. Arra nekünk olyan ráhatásunk, olyan kontrollunk, mint a többi szakosztályra, nincsen.

– Lehet, hogy ez a dolog lényege?

– Pontosan. Tehát ezt külön kell választani. A labdarúgó zrt., az labdarúgó zrt. A tornaklub és a szakosztályai, az pedig a tornaklub és a szakosztályai. De a labdarúgás is szakosztályunk, hiszen öt százalékkal tulajdonosok vagyunk, és megsúgom így halkan, azért mindig meghallgatták a véleményünket, a véleményemet. Tudtunk befolyásolni dolgokat. De istenigazából az eldöntendő kérdésekben azért, ha figyelembe vették is a kérésünket vagy tanácsunkat, az angol tulajdonos hozta és hozza meg a döntéseket.

– Akkor mégiscsak sikerült Önből kiszednem, hogy ezek szerint talán több beleszólást szeretett volna a labdarúgószakosztály ügyeibe, a labdarúgóklub ügyeibe.

– Nézze. Megint menjünk vissza három év három hónap, de menjünk vissza tényleg erre az időpontra. Abban a pillanatban, amikor én elnök lettem, 2,3 milliárd forintos tartozás volt. A tender 6,5-7 milliárd forint volt, amit ki kellett fizetni. Ezek után, ha bárki kifizeti ezt a 6,5-7 milliárdot, ahol száz százalék üzletrészesedés volt felkínálva eladásra a labdarúgó zrt.-ből, én egy jó eredménynek tartom, hogy öt százalékkal ott maradtunk, és a szakosztályunk sem egy önálló független sportszervezet, hanem a Ferencvárosi Torna Club égisze alatt működik, noha egy teljesen önálló gazdasági szervezet, ahol nem vagyunk majoritásban, de még huszonöt százalékunk sincs, sőt még aranyrészvényünk sincs, hogy bizonyos dolgokban döntést hozhassunk, illetve féket tehessünk be. De az aranyrészvénynek bizonyos dolgait megtartottuk, beemeltük a szerződésbe, tehát nem lehet elvinni az Üllői út 129-ből a Fradit, nem lehet a színét, az emblémáját megváltoztatni. És egy jó pár ilyen jogi meghatározás megmaradt. De teszem fel a kérdést, ha Ön 6,5-7 milliárdot beletesz, elfogad Ön valakit, a partvonalon belülre bevesz valakit, hogy beleszóljon a dolgaiba?

– Ha okosakat mond.

– Hát azért mondom, hogy meghallgattak, mert talán mi is mondtunk okosakat, de alapvetően döntés az ő kezükben van. A tornaklub az az elnökség, és az elnöknek a fennhatása alatt volt és van is, és úgy gondolom, hogy az teljesen rendben van. Ahogy a labdarúgó zrt. is, csak ezt a kettőt mindig mindenki valahogy összemossa. Pedig ez két teljesen külön dologról beszélünk.
– Akkor egy kicsit jobban értem a helyzetet is meg az Ön motívumait is.


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!


– Az esztergomi független polgármesterjelölt támogatásáról

Nyíri Attila, az MSZP esztergomi elnöke

Bolgár György: – Tegnapi műsorunkban már foglalkoztunk azzal, hogy Esztergomban az ellenzéki pártok egy független polgármester jelöltet támogatnak a jelenlegi fideszes polgármesterrel, Meggyes Tamással szemben. És ezt az összefogást a mai Népszabadság cikkcímében különösnek nevezi. Mellesleg egyik hallgatónk is ezt tette. Hogy tudniillik hogy lehet az, hogy az MSZP-től a Jobbikig kiállnak a pártok egy politikában nem ismert jelölt mellett, és megteheti-e azt egy demokratikus párt, hogy az alapvetően nem demokratikus Jobbikkal bármilyen szempontból egy platformon van. Úgyhogy kérdezem ezt Öntől is, megteheti?

Nyíri Attila: – Nézze Bolgár úr. Amit előbb mondott, hogy összefogással való támogatás, én azt gondolom, hogy itt inkább egyfajta támogatásról van szó.

– Vagyis a Népszabadság címe akkor ebből a szempontból nem az igazi, nem a valóságot fedi.

– Hát igen, igen, és azt gondolom, hogy tegnap is egy picit nem jól érthető volt, tehát nem úgy csengett le, ahogy szerintem ez valójában van. Nézze, Esztergom egy érdekes helyzet, ahogy Ön is ismeri meg nagyon sokan ismerik. Nem egyszerű a helyzet. Ugye itt egy eladósodott városról van szó, egy romos belváros félbehagyott építéseiről, egy nagyon diktatórikus vezetésről. És ezt a vezetést úgy gondolnánk, hogy le kellene váltani.

– Molnár Csaba volt kancelláriaminiszter itt a műsorban azt mondta, hogy Esztergomban az a különös helyzet, hogy Meggyes Tamás talán a legszélsőségesebb politikus.

– Igen. Ezért szeretnénk mi is nézni a lehetőségeinket és alternatívákat nézni. Természetesen az MSZP-nek is voltak jelöltjei, polgármesterjelöltjei. Illetve még most is van. De azt mondtuk, és mindig azt hallottuk, hogy azt nézzük meg, hogy igazából mikor van a legnagyobb esély arra, hogy tudjunk változtatni a jelenlegi helyzeten. A jelenlegi helyzeten akkor tudunk változtatni, ha egy olyan független jelölt jön a képbe, aki alternatíva lehet a jelenlegi vezetéssel szemben. Na most felbukkant egy ilyen.

– Hogyan? Hogy jelentkezett, hogy került elő ez a független jelölt? Bár beszéltem vele a műsorban, de azért teljesen nem világos ez a kép számomra sem.

– Nézze, ez nem egy nagy város. Tehát azért mennek puhatolózások, mentek különféle, akár ilyen vendéglátói beszélgetések, úgynevezett kocsmai beszélgetések, utcai beszélgetések, amikor felvetődött az, hogy vajon milyen alternatíva lehet Meggyessel szemben. Hát tudjuk nagyon jól, hogy azért a polgármester személye igen erős Esztergomban. Nyilván ez nagyrészt a diktatórikus vezetésnek is köszönhető. Másrészt meg egy erős Fidesz-támogatása van. Na most itt olyan alternatívát kellett keresnünk, vagy olyan lehetőséget kell keresnünk, amely ezzel szemben alternatíva lehet. Beszélgettünk mi is emberekkel ki lenne jó, ki lehetne. És azt mondtuk mi is, hogy ha van olyan független jelölt, ha találunk egyet, vagy jelentkezik egy, vagy előkerül, akkor azt mondjuk hogy megfontoljuk, hogy támogatjuk-e vagy indítjuk a mi jelöltünket.

– Vagyis a dolog fordítva indult. Nem az MSZP talált ki egy jelöltet, mert akkor valószínű az történt volna…

– Hát nem, bevallom őszintén nem.

– …hogy a többi párt eleve azt mondja, na jó, hát az MSZP csak ne adjon nekünk ajánlatokat, ne tegyen ide olyan jelöltet, akit mi támogatni fogunk, mert ezt nem fogjuk megtenni, de ha valahonnét máshonnan előlép egy független jelölt, akkor a mögé adott esetben az MSZP is beállhatott. És ebben az esetben meg az is előfordult, hogy az összes többi párt is ugyanezt tette.

– Nyilván én is ezt gondolom, és mindenki ugyanezt gondolta. Ha van egy jó független jelölt, akkor nyilván nem indít senki jelöltet, hanem besorakozik a jelölt mögé. Ha elfogadja a független jelölt.

– Tegyük fel, hogy valóban jó jelöltet találtak, és ráadásul olyat, aki elfogadható az LMP, az MSZP, az MDF és a helyi Jobbik számára is. De ez nem jelenti azt, hogy ha véletlenül megverné Meggyes Tamást, akkor a városi képviselő testületben ezeknek a pártoknak sikerül a többséget is megszerezniük. Valószínűleg tehát, legalábbis gondolom, a jelenlegi felállás szerint, marad a fideszes többség. Hogy tud akkor egy független jelölt fideszes többséggel szemben a városban bármit elérni?

– Hát bizony ez nagy kérdés nekünk is. Minden körzetben indítunk mi is jelöltet, megpróbálunk a legjobban szerepelni, megpróbálunk körzeteket nyerni.

– Nem gyöngíti az Önök és a többi párt esélyeit is az, hogy nincs saját jelöltjük, hanem egy független jelölt mögé sorakoznak fel? Hiszen akkor az emberek úgy érezhetik, hogy jó, hát ezzel el van intézve, akár támogathatjuk is ezt a független jelöltet, de akkor cserébe viszont nem támogatjuk a pártot vagy az ellenzéki pártokat.

– Nem, nem, én azt gondolom ez nem így működik, itt Esztergomban nem így fog működni, itt normális esetben a körzeteknek megvan a maguk jelöltje, az MSZP-nek is van jelöltje. És amikor kimegyünk az utcára, kimegyünk és beszélgetünk az emberekkel, illetve elmegyünk a kopogtatócéduláért, akkor megmondjuk, hogy mi el tudjuk fogadni ezt a független polgármesterjelöltet, és erre kérjük a kopogtató cédulát, illetve hát nyilván magukra a jelöltekre.

– A független jelölt, Tétényi Éva nekem tegnap az interjúban azt mondta, hogy van egy olyan civil egyesület, szervezet is, amely gyakorlatilag fideszesnek tekinthető, amivel arra célzott, hogy a helyi Fideszben is vannak ellenfelei Meggyesnek.

– Így van.

– Mennyire erős ez a belső szembenállás a polgármesterrel?

– Nézze, ez annyira erős, hogy mikor megpróbálták belső politikai üggyé kovácsolni a Meggyes-ügyet, akkor azokat az embereket, akik szembefordultak a Fideszben mondjuk Meggyessel, kizárták a Fideszből. Vagy önként kiléptek.

– Mennyire közéleti kérdés ez, mennyire a politikai és a város életében szerepet vállalók ügye ez, és mennyire az átlagpolgáré? Egyáltalán tudnak arról, hogy vannak ellentétek Meggyes és részben a saját pártja között? Mennyire tűnik fel az átlag esztergominak, hogy Meggyes Tamás vezetése diktatórikus jellegű, hogy sokat olyasmit csinál, ami egy demokráciában enyhén szólva feltűnést keltő?

– Hát nézze, elég nehéz az embereknek ezt elmondani vagy elég nehéz közszemlére tenni. Ugyanis a helyi sajtó, a helyi média a Meggyes kezében van. Na most innentől kezdve azért mi az interneten keresztül elég jól tudjuk informálni az embereket, azért itt az emberek eléggé informáltak. Elég sok ügy van itt, ami kirobbant, az emberek utcára is kimentek többször.

– Volt olyan, hogy Orbán Viktor, akkor még pártelnök, ott volt, és az emberek akkor is tiltakoztak, hogy Meggyes Tamást talán nem kellene indítani a választásokon.

– Így van egyrészt, másrészt azért az emberek most már látják a városban is, hogy a városkép, eleve az összkép nagyon rossz benyomást kelt. Ahogy mondtam, nagyon sok az adóssága a városnak, a belváros közepe egy kész romhalmaz, félbeszakadt szállodaépítések vannak, hosszú-hosszú évek óta nem tudták megoldani a buszpályaudvar kérdését, a piac kérdését. Esztergom útjai, járdái szinte már járhatatlanok. Persze jó néhány utat azért felújítanak meg építenek, de még mindig nagyon sok rossz út van. Egy kicsit lehetne tisztább is a város. Az idegenforgalomban is azt mondják, hogy hát ez bizony nem az igazi.

– Tehát nagyobbak a lehetőségei, ebből sokkal többet ki lehetne hozni.

– Így van. Nekünk egy picit talán a jelölt programja is tetszik, mert ugye ő azt szeretné, amit igazából mi is akarunk. Tehát ezt az eladósodást megállítani, egy jobb városképet kialakítani, akár színezéssel, akár az épületek átrendezésével, vagy tényleg befejezni bizonyos építkezéseket, amivel kicsit élhetőbb lenne ez a város.

– A polgármester magánéletével kapcsolatos ilyen olyan-ügyek, amelyek szintén bekerültek azért a nyilvánosságba, és gyakran botrányos jellegűek is voltak, most függetlenül attól, hogy mi volt éppen a botrányos, de mindenesetre bulvárlapokba illők voltak, ezek foglalkoztatták az embereket vagy erre legyintettek, ez nem téma?

– Hát az embereket ez foglalkoztatta, ezért is kapott elég nagy publicitást ez a dolog. Hát nyilván a családon belüli erőszak kérdése azért megmozgatta az embereket.

– A lényeg viszont az, hogy látnak-e reális esélyt arra, hogy a független jelölttel leválthatják a jelenlegi polgármestert?

– Azt gondolom, Bolgár úr, hogy most nincsen jobb alternatívánk. Tehát ez a lehető legjobb alternatíva. Szembeállítani egy olyan emberrel egy másik olyan embert, aki az ellentéte neki. Tehát egyrészt nem férfi, hanem nő, másrészt gazdasági szakember, diplomával rendelkezik, demokratikusan akarja vezetni a várost. Tehát szóba áll mindenkivel. Mi is beszéltünk nem egyszer Tétényi Évával. Tehát úgy gondolja el, hogy egy közös jelöltről van szó, nem mondom, nem szeretem ezt a szót, hogy összefogás, mert ez nem összefogás. Én azt mondom, inkább közös célokkal vezérelve, megtárgyalva közösen eldöntendő bizonyos kérdéseket, és úgy megvalósítani.

– Még egy kérdésem van. Az MSZP-vel vagy az MSZP vezetésével megtárgyalták ezt? Egyáltalán felvetették a párt vezetésének, hogy nem saját jelöltet indítanak, hanem egy független jelölttel fognak kiállni, és még ráadásul van itt ez a kínos ügy, hogy a Jobbik is ott van a jelölt mögött?

– Nézze, ez úgy működött, hogy mi azt mondtuk, nekünk van jelöltünk, indítjuk, de ha találunk egy olyan független alternatívát, akiben nagyobb esélyt látunk arra, hogy nyerne Meggyes Tamással szemben, akkor mi ezt a lépést lépjük meg. Mi ezt a lépést léptük meg. Természetesen ezt egyeztettük az országos vezetéssel.


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!

Izsák Jenő karikatúrái