rss      tw      fb
Keres

Bolgár György interjúi a Galamusban - 2010. augusztus 19.

Király József, az MSZP kecskeméti szervezetének elnöke


Bolgár György: - Ön a párt polgármester jelöltje is, ugye?

Király József: - Igen. Megkaptam ezt a megtisztelő felkérést, úgyhogy jelen pillanatban is azon dolgozom, hogy ilyen program mentén haladjon majd a politizálásunk.

Most azonban nem erről kérdezem elsősorban, hanem tulajdonképpen valami eszembe jutott a sukorói ügyek kapcsán. Ugye tudjuk, az országos politikában nagy hullámokat ver, hogy van egy olyan országos beruházás, amelyik az elmúlt években kiemelkedő figyelmet kapott, és nagyságrendjében a legnagyobb, nyolcszáz millió eurós a Mercedesé Kecskeméten. Hogy ehhez a beruházáshoz milyen kedvezményeket kapott akár a várostól, akár a megyétől, és tudjuk, hogy az országtól is ez a nagy német autógyár? Hogyan segítették, mivel segítették az ő oda településüket. Mit tud erről? Egyáltalán, ők például hogyan jutottak telekhez? Mert látjuk, hogy Sukoró ügyében is a telek az első és lehet hogy a végső konfliktuspont.

– Én először is azzal kezdeném, hogy itt egy olyan politikai konszenzus volt több mint két évvel ezelőtt, amelyre azt hiszem, a közelmúltban sem volt példa. És úgy látszik, hogy nincs a jelenben sem. Hiszen az akkori miniszterelnökünk és a város vezetése, valamint azok a politikusok, akik ebbe a körbe be lettek vonva, megfelelően éltek azzal a lehetőséggel, hogy nem beszéltek ki, ez nagyon fontos volt, és a megfelelő időpontban hozták közösen nyilvánosságra azt, hogy a Mercedes odajön Kecskemétre.

– Tehát Gyurcsány Ferenc és Kecskemét fideszes polgármestere, Zombor Gábor együtt tudnak működni.

– Zombor Gábor. Ez teljesen így van. És ehhez még hozzá kellett tenni, hogy dr. Balogh László is, aki korábban a megyei elnökünk volt, aki miniszterelnöki megbízottként folyamatosan végigkísérte ezt az ügyet, nagyon jól együttműködtek. Na most ehhez természetesen hozzá kell tenni azt is, hogy kellett hozzá terület is, hiszen ahogy Ön is mondta, azért az én tudomásom szerint egy ilyen négyszáznegyven-négyszázötven hektár egybefüggő terület kellett, ahol megfelelő megközelítés van, vasútvonal van közelben. És ott van ugye az M5-ös autópálya. És ez a terület rendelkezésre állt. Egy magántársaság kezelte. Ebből természetesen nálunk is voltak utóhangok, hogy ki mennyiért meg hogy meg mennyit.

– Itt is az volt a probléma, hogy na most mennyit is ér az a terület. De hát ugye a terület nem mindig örök időkre ugyanannyit ér, főleg ha valakinek éppen szüksége is lesz rá.

– És ráadásul tízszeresét, tizenötszörösét kapták a mindenkori árnak. Tehát utána aztán nézték azt, hogy a végső befektető mennyit kapott. Tehát ez egy ilyen jó magyar betegség úgy látszik.

– Ugye ezek szántóföldek voltak, és a tulajdonosok a szántóföldi vételárnak kapták ezek szerint a tíz-tizenkétszeresét attól a magánbefektetőtől, aki felvásárolta ezeket a területeket, majd továbbadta a Mercedesnek? Így történt ez?

– Így van. Én úgy emlékszem rá, hogy mintegy hetven tulajdonossal meg kellett egyezni kérem szépen. Tehát ez egy hihetetlen nagy munka volt, és ami nagyon fontos, hogy sikerült is. És nyélbe ütötték az üzletet, közben ugye a város időben elindított egy olyan konstrukciót, egy hétmilliárdos kötvénykibocsátást, amivel ki tudta fizetni ezeket a tulajdonosokat. Majd ezt követően a Mercedes kifizette a városnak a vételárat.

– A városnak miért kellett közbeavatkoznia? Tehát miért kellett hétmilliárddal neki kifizetni a tulajdonosokat, ha egyszer ott volt ez a magáncég, amelyik felvásárolta a területet?

– Én ebbe most konkrétan nem tudok belemenni, de tudom, hogy a várossal köttetett és a magyar állammal az egész üzlet.

– Magyarán tehát az állam és a város is benne volt, magántulajdonosok is és korábbi földtulajdonosok. Tehát ez egy bonyolult konstrukció volt ezek szerint.

– Így van. De sikerült.

– Sikerült, bár viták, sőt bírósági ügy is lett belőle. Csak aztán a bíróság úgy döntött, hogy ez egy jogszerű dolog volt, nem tévesztették meg, nem csapták be az eredeti földtulajdonosokat. Ha jól emlékszem.

– Így van, ez így zárult jelen pillanatban.

– Ezen kívül a város például mivel segítette, ha egyáltalán segítette a Mercedest? Adott-e valamilyen kedvezményeket, kedvező elbánást?

– Mindenképpen. Az iparűzési adót a város már megelőzően csökkentette, erről is már cikkeztek korábban, hogy városunkban nem a maximálisat állapították meg. És emellett azért azt el kell mondani, hogy ebbe a narancsos városba meg a narancsos körzetébe, a kistérségbe azért az elmúlt négy évben kétszázharminc-kétszáznegyven milliárd forint jött a szocialista kormányzás ideje alatt, ami még ugye nincs befejezve. Tehát nem tudjuk igazából, hogy mi lesz majd, lesz-e folytatás.

– Mármint kétszázharminc-kétszáznegyven milliárd forint befektetés jött be?

– Az elmúlt négy évben, tehát nem a két évben, amióta a Mercedes itt van. De nyilván a Mercedesnek nagy szerepe volt abban, hogy kiemelt kórház lett a kecskeméti kórház és egy mintegy tizenegy milliárdos fejlesztési lehetőséghez jutott. Az északi elkerülő utunk, a vasúti megállónak, hiszen a Mercedesnek a vasúti leágazásához is a magyar állam adott pénzt. És a város azért nem keveset tett hozzá, hiszen az építési engedélyezések hihetetlenül gyorsan lettek elintézve. Tehát itt a helyi jegyző asszony is kitett magáért, és mindenki, aki ebben részt vett. Ami szintén nem szokványos Magyarországon.

– Tehát ha rosszhiszeműek akarnánk lenni, akkor azt mondhatnánk, hogy itt a város is, meg a megye is, meg az állam is egy csomó dolgot elvesztett, ami normális vagy normális körülmények között elvárható jövedelem vagy bevétel lehetett volna. Mert kedvezményeket adott, igyekezett megkönnyíteni a Mercedes letelepedését, beruházását és működését. Csakhogy ez a kieső jövedelem aztán sokszorosan megtérül a nagy beruházás és a nagy fejlődés miatt.

– Mindenképpen. Hiszen nyolc-tíz-tizenkétezer emberről beszélnek, és ha ezt négy fővel beszorzom, az mintegy harmincezer embert fog érinteni, reméljük, hogy ezek nem fognak idejönni, hanem az ittenieket is fogják használni, az itteni munkaerőt, mert azon dolgoznak a helyi erők. De Kecskemét mindenféleképpen egy hihetetlen fejlődés előtt áll most. És ezzel az ország is, azért nem kell mondani, hogy a Mercedes világviszonylatban egy nagyon jelentős cég.

– Ha azt mondhatjuk, hogy ezek magyar Mercedesek, az mindenki számára előnyös, és az ország imázsát mindenképpen javítja. No szóval csak arra akartam kilyukadni, hogy elvileg ugyan lehet azt mondani, hogy vesztett a város valamit, meg vesztett valamit a megye, meg vesztett valamit az ország, mert nem szed be olyan díjakat, amelyeket kellene, vagy olyan adókat, amilyeneket kellene, de ezt éppen egy nagyobb haszon reményében teszi. Viszont ha ez egy ilyen komoly fejlesztés, és most már tényleg megállíthatatlannak tűnik, egy még súlyosabb nemzetközi világválság kellene hozzá, hogy ez abbamaradjon, ami remélhetőleg nem következik be, akkor Ön hogyan tud kampányolni, hogy végre rátérjek arra is, ami Önt most ezekben a hetekben nyilván különösen foglalkoztatja. Hogyan tud kampányolni egy szocialista polgármesterjelölt? Hiszen ezt a sikert nyilván a fideszes polgármester fogja bezsebelni magának. Ön ezt nem is tudja támadni, nem is akarja, noha a dolog szocialista kormányzat alatt született, és annak nyilvánvalóan az egyik sikere. De ezt a sikert a fideszes helyi vezetés is magáénak tudhatja.

– Ön ezt tökéletesen jól látja, és azt hiszem, az egy óriási probléma volt, hogy annak idején nem éltünk ezzel a lehetőséggel, mint ahogy az ellenfelünk rendszeresen él vele, hogy jól csinálja a különböző dolgait. És ez ráadásul ez egy teljes sikertörténet. Hát nézze, attól függetlenül, hogy itt azért nagyon nagy együttműködés volt, és tényleg nagyon jól sikerült minden, azért ugyanúgy, mint az összes többi nagyobb városban, megyei városban, nekünk is vannak problémáink. És itt azért négy évig a Fidesz vezette ezt a várost, és itt is ugyanazok a problémák vannak, mint például egy több mint tizenegyszeresére nőtt város költségvetésének az eladósodottsága. Itt is van presztízsberuházás, ami egy élményfürdőt jelent, s ez szintén jelentősen megnöveli majd az elkövetkezőkben a kiadásokat.

– Inkább viszi a pénzt, mint hozza.

– Így van. Központi közbeszerzések kapcsán, ugye elsősorban nem városi cégektől intézményektől. Tehát azért van itt téma, de ami mellett mi szeretnénk kampányolni, az mindenféleképpen az, hogy egy olyan fejlesztési lehetőségekkel élő Kecskemétet akarunk, ahol a fiatalokat jobban bevonjuk, és több lehetőséget adunk nekik. És hát rengeteg mással, a programunkat nem akarom most elmondani Önnek.

– De azt mondja, hogy van tere még az ellenzéki politikának, abban a reményben, hogy nemcsak ellenzéki marad, hanem akár nyerhet is?

– Hát nyilván úgy állunk hozzá, és a mostani képviselőjelöltjeinknek is ezt nagyon szeretném elmondani, akik hatvan százalékban harmincöt év alatti fiatalok. És én azt gondolom, hogy bennük van a jövő. Azon dolgozunk, hogy minél jobban megismerjék őket, és az előzőekben megismert politikusokat, hátha sikerül lecserélni a szocialistákra a kecskeméti vezetést.


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!

Izsák Jenő karikatúrái