rss      tw      fb
Keres

Bolgár György interjúi a Galamusban - 2010. augusztus 26

Nyakó István, az MSZP szóvivője


Bolgár György: - Jó napot kívánok.

Nyakó István: - Jó napot kívánok, kezit csókolom.

– Ezt most kinek mondta?

– A kedves hallgatóknak. Természetesen.

– Ja, hogy vannak női hallgatók is. Értem. Körülnéztem, hogy van-e itt a stúdióban valaki, akinek kezitcsókolomot lehet köszönni, de nincs. Egyébként nem volna baj, ha lenne. Na szóval akkor.

– Küldünk majd erősítést, Bolgár úr, a pártból.

– Jó. Nagyon rászorulok, köszönöm szépen. Azzal kapcsolatban szeretném Önt kérdezni, hogy valami új dolog történt az MSZP sokat bírált kommunikációjában. Lehet, hogy egyedi eset, lehet hogy véletlen, lehet, hogy egyéni kezdeményezés, de valami más és szokatlan. Mégpedig az, hogy Török Zsolt, volt országgyűlési képviselő tegnap elment Budai Gyula miniszterelnöki megbízott sajtótájékoztatójára, és ott kérdezett. És megjegyzést tett. És ezzel kivívta a kormányzati kommunikációs főnök, majd a miniszterelnöki szóvivő hát legalábbis ellenérzéseit és indulatát. Szóval ez véletlen volt, lesz még ilyen, esetleg elhatározták, hogy az MSZP másképp is megpróbál eljutni a közvéleményhez, akár tetszik ez a kormánynak akár nem.

– Hát ha fogalmazhatok úgy, nem hirtelen felindulásból követtük el, előre megfontolt szándékkal, jelentem. Egyszerű a képlet. Budai úr immáron nem egy pártnak a kommunikációját irányítja egy adott kérdésben, hanem ő bizony közpénzből fenntartott, nevezhetjük úgy is, állami alkalmazott, és ilyenkor úgy illik, hogy ne csak azt mondja el, amit összeollóztak neki a Fidesz-kommunikációban, hanem azt is, amire az emberek kíváncsiak. Tételesen arra, hogy Orbán úr és Lauder úr miről tárgyaltak nem is olyan régen, egy januári napon, zárt ajtók mögött, Martonyi úr társaságában. Többször megkérdeztük mi ezt. Tudom, hogy a sajtó is érdeklődött. Választ nem kaptunk, és azt gondoltuk, remek alkalom, hogy Budai úr ki fog állni sajtótájékoztatóra a nyilvánosság elé. Ha eddig nem sikerült ebben az ügyben megszólalnia, lehet hogy letiltották a válaszadás lehetőségét nála, akkor Török volt képviselőtársam, egyébként az MSZP ügyvivője, odamegy, és személyesen felteszi ezeket a kérdéseket. Véleményem szerint korrekten.

– De hát ez egy sajtótájékoztató, és a nevében is benne van, hogy ilyenkor az újságírók kérdezhetnek. Vagy megkérdezik, hogy mit csinált Orbán Viktor Ronald Lauderrel, vagy nem kérdezik meg. Vagy belenyugszanak Budai Gyula válaszába, vagy nem nyugszanak bele. De Török Zsolt nem újságíró, az MSZP ügyvivője pedig vitatkozhat ugyan a Fidesszel, de biztos hogy a sajtótájékoztató a legmegfelelőbb hely erre?

– Máshol nem kaptunk rá lehetőséget. Megmondom őszintén, ahogy talán Bolgár úr is olvasta, az újságírók maguk is megkérdezték többször, hogy mit tud erről Budai úr, és ilyenkor általában közleményben mer válaszolni azzal a nagy bátorságával. Azt gondoltuk, hogy túl az újságolvasókon, az érdeklődőkön, a Magyar Szocialista Párt szavazói is várják erre a kérdésre a választ. És a Magyar Szocialista Párt szavazói, de azt gondolom, hogy minden szabad gondolkodású ember kíváncsi ezekre a válaszokra, és ha egy állami alkalmazottól nem érkezik erre válasz időben, amikor kell, akkor bizony oda kell menni, talán ezeknek az embereknek az érdekében is, és egy kicsit, hogy mondjam, oda kell lépni. Hát hiszen mégis mekkora média nyilvánosságot kapott a tegnapi eset! Csak hadd hangsúlyozzam azt, hogy amíg egy újságíró kérdezi meg, nem válaszol Budai úr. És ez egy sort sem érdemel, egyik sajtóorgánumban sem.

– Legfeljebb majd megjelenik a Népszavában, hogy már megint nem válaszolt Budai Gyula, és akkor el sem olvassák, mert hiszen ha nem válaszolt, akkor mi benne az érdekes.

– Így van. Így viszont mindenki odafigyel, és talán mindenkinek szöget üt a fejében. Valóban, Budai úrnak közpénzből huszonnégy millió forint körüli összeg fogja ütni a markát, mire a vizsgálatokat lebonyolítja. Huszonnégy millió forintért vajon miért nem kérdezi meg egyszer a párttársát, a frakciótársát, Orbán Viktor urat, hogy ugyan mit beszélt ő Lauder úrral a sukorói beruházás ügyében.

– Honnét tudja ezt a huszonnégy millió forintot?

– Hát Papcsák úr, a másik fő inkvizítor, ennyit fog zsebre vágni, hiszen ketten vizsgálódnak az elmúlt időszakról.

– Na és az ő huszonnégy milliójáról hogy szerzett tudomást?

– Ő maga mondta el. Tehát azt gondolom, hogy erre kell válaszolni, akár kellemes, akár kellemetlen. Ha kormányzati pozícióban van a Fidesz, kormányzati tényezőként kell viselkednie. És nemcsak azokról a kérdésekről kell beszélgetnie és mondania valamit, ami adott esetben neki kényelmes, hanem arról is, ami adott esetben kényelmetlen.

– Azt mondanám, hogy ez végül is egy sajtótájékoztató, egy sajtóértekezlet céljainak megfelel. És a közvélemény tájékoztatásához hozzájárulhat. De hát az eljárás mégis egy kicsikét szokatlan, egy normális demokrácia működésében nem mindennapos, hiszen ott az újságírók végzik a dolgukat, az újságírókat igyekeznek a politikusok, közszereplők kielégíteni, és nincs szükség arra, hogy egy ellenzéki párt a politikusait dobja be az igazság kiderítésére. Vagy legalábbis nem egy olyan műfajban, ami az újságíróké. Szóval a kérdésem arra irányul, nem tart-e attól, hogy majd megtalálják a módját annak, hogy azt mondják, a sajtótájékoztató csak az újságírókra tartozik, úgyhogy MSZP ügyvivőknek a bejáratnál vagy a kijáratnál a helyük.

– Hát kopogtattunk az ajtón, bementünk az ajtón. Török urat kidobták, de vissza fogunk menni az ablakon. És örülök, hogy elhangzott egy kulcsszó Bolgár úr szájából. Normális demokráciába. Hát azért az elmúlt három-négy hónap a normális demokráciához képest nagyon sok kívánnivalót hagy maga után, a Fidesz működésével kapcsolatban. Hát gondoljunk bele, a három legnagyobb közjogi méltóság Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke, Kövér László, a Fidesz választmányi elnöke, a parlament elnöke, és Schmitt Pál, aki nem is olyan régen még a Fidesz alelnöke volt, most köztársasági elnök. Ugyan merrefelé tart a demokrácia, ha súlyok és fékek ennyire nem működnek ebben az országban? Nézzünk rá arra a médiatörvényre, amely nemsokára az Alkotmánybíróság előtt meg lesz támadva, az MSZP részéről biztosan. Hát abban sok minden van, csak normális demokrácia nincs.

– Akkor az MSZP megpróbál új módszereket alkalmazni? A híveik egyébként ezt várják Önöktől, és eddig amiatt voltak frusztráltak, hogy szépen belesimultak ebbe az új helyzetbe, és legfeljebb kétségbeesetten panaszkodtak, hogy semmire se jutnak. De tudatosan gondolkoznak azon, hogy új, váratlan, szokatlan módszerekkel, eszközökkel felhívják magukra és az ügyükre a figyelmet?

– Tessék nézni. Valóban, néha úgy látom, hogy a Fidesz úgy működik, mintha még ellenzéki párt lenne. Gondoljunk csak Kósa úr nyilatkozatára. Kormányzati tényezőként ilyen nyilatkozatot nem tesz az ember. Ha pedig tesz, és több százezer devizahiteles több tízezer forinttal fizet többet az ilyen felelőtlen kijelentés miatt, az a minimum, hogy bocsánatot kér valaki. Szóval néha úgy működnek, mintha felelőtlen ellenzéki párt lennének. Ezt bemutatták az elmúlt nyolc évben. Mi is éreztük, egy picit a lelkünkre, hogy mondjam, komoly bélyeget nyomott az elmúlt nyolc év kormányzati tevékenysége, ezért elárulom, hogy váltottunk: egy új kommunikációs stáb kezdte meg működését a Magyar Szocialista Pártban. Fiatalemberek, Déri Balázs vezetésével, azt gondolom, hogy őket nem terheli az elmúlt nyolc év kormányzati tevékenysége, szabadabban, nyitottabban gondolkoznak, és ennek a gondolkodásnak az egyik – szerintem jó, lehet hogy formabontó, de – jó terméke az, ami tegnap történt.


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!

Izsák Jenő karikatúrái