rss      tw      fb
Keres

Angol, angol, angol – ne hallgassanak Hoffmann Rózsára!

Remélem, a magyar szülők nem hallgatnak Hoffmann Rózsa oktatási államtitkárra, aki azt mondta, hogy az iskola ne úgy táncoljon, „ahogy a szülő fütyül”. Bár az angol nyelv oktatására nagy a szülői igény, Hoffmann kijelentette, hogy „itt élünk Kelet-Európa közepén egy nyelvi sokszínűségben (...), ebből kiszakadni egyoldalú angol orientációval vétek és bűn”. Még Orbán Viktor sem hallgatott Hoffmannra, a miniszterelnök ugyanis csak egyetlen nyelvet beszél jól a magyaron kívül, és ez éppenséggel az angol.

Ha tetszik, ha nem, tudomásul kell venni, hogy angol nyelvtudás nélkül semmilyen munkát nem fognak kapni a jövőben a most felnövő magyar fiatalok. Gyári munkás, de még szállodai szobalány sem lehet majd az, aki nem rendelkezik angol nyelvi ismeretekkel.

A magyar munkaerőnek nem a némettel vagy a svéddel kell versenyeznie, hanem a kínaival meg az indiaival. A dunaújvárosi hankookosok, a kínai Jiangsuban és Jianxingben lévő Hankook gyárak munkásaival vetélkednek, a pécsi Elcoteq dolgozói is mexikói és kínai munkásokkal versenyeznek. És azok a munkások tudnak angolul, nagyon könnyen odavándorolhat a magyar munkahely ebben a globális világban. Amikor néhány évtizede a kínai vezetők azon tanakodtak, hogyan tudnák elindítani országukat a felemelkedés útján, első intézkedésük az volt, hogy az angol nyelv oktatását prioritássá emelték. A kínai kommunisták(!) elérték azt, hogy a hatalmas országban ma már 250 millióan értik valamilyen szinten az angolt.

A japánok ugyanezt tették évtizedekkel korábban. A hollandok, a svédek, a finnek és még a franciák számára is elképzelhetetlen, hogy ne beszéljenek angolul. Ezekben az országokban egyre ritkábban fordítják le az angolul publikált könyveket. India, Pakisztán vagy éppen Nigéria együttesen milliárdos embertömegei angolul kommunikálnak. Az üzlet nyelv, a számítástechnika, a légi közlekedés vagy a tudomány nemzetközi nyelve az angol. A Magyarországon működő nemzetközi cégek belső kommunikációja angolul zajlik. Északi szomszédunk, Szlovákia már az általános iskola harmadik osztályától kötelezővé (!) tette az angol nyelv oktatását. Érdemes elolvasni Balogh S. Éva nagyszerű írását a nyelvtudás témájában a Galamuson.

Ha a magyar szülők azt akarják, hogy gyermekeik boldoguljanak az életben, akkor tanítsák meg őket angolul, és tegyék ezt minél előbb. Az angol globális közvetítőnyelv, szerepe a jövőben nem csökkenni, hanem növekedni fog. Ne hallgassanak Hoffmann Rózsára!

(Lázár György)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!