rss      tw      fb
Keres

Kopits György megzabolázza a Fideszt

A Költségvetési Tanács vezetőjével, Kopits Györggyel nem lesz könnyű dolga a kormánynak. Sőt, nekem úgy tűnik, ő fogja diktálni a fideszeseknek a kormány gazdaságpolitikáját.

Kopits György ezen a hétvégén ott volt az USA Wyoming államában, a Jackson Hole-ban tartott jegybankári csúcstalálkozón, ahol számomra meglepő nyilatkozatot adott. Megjegyezném, hogy Simor András MNB-elnök is ott volt, de eddig nem szólalt meg. Ben Bernanke, az amerikai központi bank vezére világosan elmagyarázta nekik, hogy baj van, az USA-ra ne számítsanak, Amerika nem fogja kihúzni a világgazdaságot a slamasztikából. Ez a válság akár egy évtizedig is eltarthat.

Kopits a Reutersnak virágnyelven kijelentette, hogy a magyar „pénzügyi elvárásokat rögzíteni” kell. Ez szerintem azt jelenti, hogy ragaszkodni fog egy nagyon kemény nadrágszíj-meghúzáshoz a 2011-es költségvetésben.

A mézesheteknek vége van, népszerűtlen intézkedések jönnek, amelyek drámaian csökkentik majd a kormány népszerűségét. Nem lennék meglepve, ha a brutális megszorítások nyomán a Fidesz tervei közül szinte semmi sem valósulna meg. Jó, ha zavargások nélkül megússza az ország a jövő évet.

A 67 éves Kopits elszántnak tűnik. Nem lesz könnyű dolga.

(Lázár György)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!