rss      tw      fb
Keres

Bolgár György interjúi a Galamusban - 2010. augusztus 31

Hallgatói telefon


Hallgató: - Jó napot kívánok, Bari Tamás vagyok. Overdose-zal kapcsolatban szeretnék egy pár szót szólni.

Bolgár György:- Igenis.

- Elnézést, lehet, hogy egy picit indulatos leszek, próbálok nyugodt maradni azért.

- Egy ló miatt indulatos lesz?

- Nem, azért, ami történt ott a versenyen. Aki nem látta, Overdose-t nyolc perc alatt sikerült beállítania bokszba. A szabály szerint négy perc után diszkvalifikálni kell a lovat, és el kell indítani a versenyt. Ez a szabály pontosan azért van, mert a ló ilyenkor nagy stressz alá kerül, felmegy a pulzusa, és ez az adrenalinfröccs egy-két perc után elkezdi radikálisan emészteni a ló erejét. Így nem marad ereje a lónak. És ezért húzták meg ezt a négy percet, hogy körülbelül addig még kibírhatja a ló nagyobb károsodás nélkül. Utána már gyakorlatilag esélytelen.

- Tehát a ló védelmében.

- Így van. És a többi ló védelmében is, akik bent állnak a bokszban.

- És idegesek lesznek.

- Tehát Overdose-t nem lett volna szabad elindítani. Joga lett volna a zsokénak azonnal abbahagyni a versenyt, miután ledobta őt a ló. A ló tulajdonosa, Miklóczy azt nyilatkozta, hogy mivel ő túl távol volt, nem tehetett semmit. Nem igaz. Ő maga kérhette volna négy perc letelte után a versenybizottságot, hogy a lovat vezessék el, és rajtoljon a verseny Overdose nélkül. Ő maga megtehette volna, pontosan azért, hogy kímélje a lovat. Most így megsérült. Soumillon pedig hibát követett el, tudniillik a rajtgépbe állás előtt körülbelül egy másodperccel, amikor a ló olyan egy-másfél méterre volt a géptől magától, túl korán levette a csuklyát a ló fejéről. Holott az utóbbi két futamon a ló csuklyával állt be, és csak az után vette le róla a zsoké.

- Igen. Csak a legutóbbi két futamon nem Soumillonnal ment a ló.

- Nem, Gary Hinddal ment az utóbbi két futamon Pozsonyban és Pesten. Gyönyörűen beállt csuklyával a fején, és nagyon jó iramot ment, különösen itt Pesten, már az újabb patkóvesztéshez képest jó idővel nyert. Overdose ezt a futamot is megnyerte volna, több hosszal. Nyolc percen keresztül birkóztak a lóval. Ő ágaskodott, rúgott az emberek felé.

- Igen. Ezt nem is értem. Ez annyira egyértelműnek és logikusnak és közérthetőnek hangzik és bizonyára az is.

- Egy oka van annak, hogy miért kellett mégis futnia.

- Mi az?

- A fogadások.

- Áh. Szóval a pénz. Mindig a pénz.

- Így van. Nagyon sokan fogadtak rá vagy ellene, nem tudom, de valaki biztosan kaszált. Óriási többség első helyre tette Overdose-t, a második vagy a harmadik helyért már hatalmas pénzeket lehetett nyerni. Aki arra fogadott, hogy lefutja a versenyt, és úgy lesz negyedik, hatodik, nyolcadik, az akár száz- kétszázszoros pénzt is nyerhetett. Tehát ki kellett volna zárni.

- De mondjuk tudatosan megtervezni ezt nem lehetett. Azt nem lehetett tudni, hogy a ló ideges lesz-e.

- De azt viszont igen, hogy négy perc után nem zárták ki. Azt tudatos volt. És az is tudatos volt, hogy Soumillon egy tapasztalt világhírű zsoké, és amikor harmadszor ledobja a ló, és tudja magáról, hogy sérült, mert azért érzi, hogy sérült, ha nem is súlyosan, a ló is fáradt, semmi esélyük a háromba kerülni, mégis lefuttatják vele az ezerkétszáz métert.

- És gondolja, hogy a zsokén is valamilyen nyomás volt, hogy bizony ezt le kell futni, mert különben…

- Ezt nem tudjuk. De a zsoké maga megteheti…

-… hogy azt mondja, nem vagyok abban az állapotban.

- De ilyen nincs, hogy egy ló kétszer ledob egy zsokét, és mégis megy. A lényeg, hogy letelt a négy perc. A ló a nyolc perc viaskodás után hullafáradt. Képzelje el, hogy nyolc percig a pulzusa annyi volt, mintha végigvágtázott volna az ezerkétszáz méteren. Az adrenalin miatt szépen a vércukorszint lemegy, a szív fárad, és a ló hullafáradtan indul el. És kilencszáz méterig így is vezetett a ló. Lassan mentek el mellette.

- Fogadás ide, fogadás oda, egyszerűen nem értem, hogy a verseny rendezői miért nem vezettették el a lovat négy perc után.

- Miklóczy is szólhatott volna. Az nem igaz, hogy túl messze volt. Mobiltelefonon egy pillanat alatt odacsörög, és azonnal elvezetik a lovat.

- Lehet, hogy a verseny szervezői a fogadások miatt nem akartak beleszólni? Mert úgy érezték, hogy ebből nagy zűrzavar lesz, ha a lovat visszaléptetik? Én nem tudom, mi történik a fogadásoknál ilyenkor, nyilván visszafizetik a pénzt. Nem?

- Igen. Ha valaki fogadott arra, hogy a Dózi lefutja, de nincs benne a háromban, az hatalmasat kaszál.

- Igen, de az iroda szintén.

- Nem, az semmit. Nagyon sokan fogadtak arra, hogy Dózi nyer. Azok meg elvesztik a pénzüket.

- Persze, persze, úgy gondoltam, hogy az iroda viszont bevesz egy csomó pénzt azoktól, akik a nyerésre fogadtak.

- Akik arra tettek, hogy a Dózi első, esetleg második, ne adj’ Isten, harmadik.

- …azok pénze az irodánál marad, tehát az iroda mindenképpen nyert azzal, hogy a ló futott. Mert ha visszaléptették volna, akkor vissza kellett volna fizetni a pénzt. Ennek is annak is.

- Így van. És ezért vártak a végtelenségig. És tudván tudták, hogy Overdose-nak semmi esélye arra, hogy harmadik vagy negyedik legyen akár. És ezt Soumillon is tudta és Miklóczy is tudta, a versenyszervezők is tudták, és mindenki, aki ért a lósporthoz.

- És azt nem tudta vajon sem Miklóczy, sem Soumillon, hogy ezzel a ló esélyeit talán egy életre ellőtték?

- Nem, ők tudniillik úgy kalkulálhatnak, hogy a következő versenyen, ha mégis indul a ló, szintén lehet fogadni rá. Tudniillik akkor már teljesen kiszámíthatatlan. És ha véletlenül éppen jól sikerül, és nem fogja leszedni előtte majd Soumillon a csuklyát, és Overdose nyer, akkor viszont majd azért fizetnek nagy pénzt.

- Mert akkor meg váratlanul nyerni fog.

- Mert Overdose esélytelenül indul majd. Tehát itt lehet kavarni a kártyát, ezt nem tudjuk biztosan. Egy tény, hogy ezzel veszélyeztették a zsoké egészségét is, a ló egészségét is és a verseny tisztaságát is. És egyáltalán, sportszerűtlen, etikátlan, csúnya dolog volt.

- És az vajon mit jelenthet, amit Miklóczy nyilatkozott, hogy ezek után nem nemzeti szimbólum lesz, hanem csak versenyló.

- Ezt nem tudom. Ez egy üres duma, már bocsánat. Ez annak az elkendőzése, ami történt.

- Az is lehet, hogy hagyjanak békén most már.

- Így van, és ez azért van, hogy ne arról beszéljenek, ami történt, amit elmondtam, hogy Dózit sajnos diszkvalifikálni kellett volna, elindítani nélküle a versenyt, és pihentetni. És úgy néz ki, hogy Dózi nem akart versenyezni, erőltették, ezért kellett a csuklya az előző két versenyen. És én nem tartom véletlennek, hogy Soumillon korábban vette le a csuklyát, mint az előző két futamon, ahol szépen rajta hagyták, beállt, és Overdose nyert. Ilyen véletlen nincs, hogy a beállás előtt, a gép előtt leveszem róla a csuklyát.

- Ilyen tapasztalt zsokék esetében nyilván nincs véletlenül.

- Így van. Ő egy tapasztalt, világhírű zsoké. Itt semmi nem volt véletlen. Nem lehet véletlen.


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!

Izsák Jenő karikatúrái