rss      tw      fb
Keres

Bolgár György interjúi a Galamusban - 2010. szeptember 3.

Kerpen Gábor, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke


Bolgár György: - Nem akarom megsérteni, de Ön az ostobák vagy a bohócok közé tartozik?

Kerpen Gábor: - Mivel megkeresett a Klubrádió azzal, hogy ebben a műsorban én ezt mondjam el, azt gondolom, hogy fontos lenne azt a másik rádióbeli beszélgetést teljes egységében nézni, amiben ez a mondat elhangzott. Én azért is hallgattam meg azt teljes egészében, mert meg voltam döbbenve, és nem hittem a szememnek, amikor azt láttam a hírekben, hogy ilyen mondatok hangzottak el a jelenlegi oktatási államtitkártól. Éppen azért nem hittem ezeknek a mondatoknak, mert az államtitkárasszony a választások után folyamatosan pedagógusközpontú oktatáspolitikáról beszélt és a pedagógusok megbecsüléséről. Arról beszélt július végén, hogy ő szeretne látni a jövő évi költségvetésben egy legalább gesztusértékű pedagógusi béremelést. Mi egyből felhívtuk a figyelmet arra, hogy természetesen ezt támogatjuk, és fontosnak tartjuk a nem pedagógus kollégáink bérének az emelését is. Ezért voltam nagyon meglepett, amikor ezzel a hírrel találkoztam. De a műsort hallgatva kiderült, hogy a műsor jelentős részében is arról volt szó, hogy az államtitkárasszony béremelést szeretne adni a pedagógusoknak, méghozzá jelentős mértékűt. Én azt gondolom, hogy ebből a szempontból ezek a sajtóban megjelent inkriminált mondatok ezek után indifferensek.

- Mármint amiket kiemeltek ebből a beszélgetésből?

- Igen.

- Vagy indifferensek, vagy ez sarkítása a dolognak és annak a dilemmának, amivel az oktatási kormányzat küzd, és természetesen Hoffman Rózsa államtitkár is és nemcsak a szakszervezetek. Sőt szerintem minden átlagpolgár Magyarországon úgy gondolja, hogy a pedagógusoknak nagyobb anyagi megbecsülésre volna szükségük. Ezt szinte senki nem vitatja el tőlük, mert tudjuk, hogy nagyon sok múlik rajtuk. Az ország jelene és jövője múlik azon, hogyan nevelik a gyereket.

- Most már a jelene is, így van.

- Így van. Tehát ezt senki nem vonja kétségbe. Itt legfeljebb az lehet a kérdés, hogy az elmúlt években a Fidesz ellenzékből mondta azt, amit mondott. Még ezt is részben meg lehet érteni, mert ellenzékből az ember vagy a politikus könnyebben mond bizonyos dolgokat. Azt érzékeltették a pedagógusokkal, hogy csak az kell, hogy megváltozzon a kormány, a Fidesz kerüljön hatalomra, és akkor visszaadják a pénzt az oktatásnak, amit onnan a szocialisták elvettek. Még az utóbbi hetekben, hónapokban is azt mondta az államtitkárasszony, hogy legalább gesztusértékű fizetésemelés lesz, és majd jövőre még nagyobb mértékű. Sőt még ebben az inkriminált rádióbeszélgetésben is azt mondta, hogy nem tartható ez az állapot, hogy ilyen alacsony legyen a fizetés. Tehát ezek után mégis furcsán hangzik az ő szájából egy olyan mondat, hogy bohóc vagy ostoba az, aki ebben a helyzetben radikális béremelést követel.

- Igen. Ezt én sem tudtam mire vélni, de a beszélgetés teljességében, én azt gondolom, hogy ez a pár szó indifferens.

- Azt mondja, hogy ez mindössze egy rosszul sikerült mondat volt?

- Az jött át a beszélgetés teljességéből, hogy megmaradt a pedagógusközpontúság, és megmaradt az is, hogy jelentős béremelésre van szükség a közoktatásban, illetve egyéb forrás bevonására. Az is megmaradt, hogy a jövő évi költségvetésből az oktatási kormányzat folyamatosan keresi a béremelés forrásait. Zárójelben megjegyezném, hogy mi minden kormányzat idején elmondjuk, hogy használják a PDSZ szemléletét, aktivitását, jogi lehetőségeit arra, az oktatási kormányzat részéről, hogy akár a pénzügyi kormányzattal szemben segítsük az oktatási kormányzatot, a pedagógusok, a többi oktatási dolgozó, illetve a diákok és az oktatás egészének érdekeiben megfogalmazott céljaik elérésében.

- Mindenesetre, amit Önök javasoltak, az a majdnem négy év alatt radikális, körülbelül ötven százalékos béremelést irányoz elő.

- Még többet.

- Többet, mint ötven százalék?

- Így van. Mi már a választások előtt elmondtuk, amikor letettük a tizenkét pontunkat, hogy mit várunk a következő kormánytól. A tizenkettőből a második hat szólt arról, ami jelentős forrásbevonást igényel. Erre azt mondtuk, hogy a 2011-es költségvetéstől kezdődően lehetne forrásokat bevonni, és megfogalmaztuk, hogy legalább huszonöt százalékos általános közoktatási dolgozói, ezen belül pedagógusi béremelésre, és egy szintén legalább huszonöt százalékos a minőségi munkát kiemelten honorálóra lenne szükség ebben a ciklusban.

- És akkor ezt minősíthetjük radikálisnak.

- Ez nem radikális, ez egy ésszerű követelés.

- Hát akkor nem is Önre gondolt az államtitkárasszony, mint olyanra, aki radikális béremelést követel. De ha ez nem radikális, akkor vannak olyanok a politikai életben vagy a szakmában, akik ennél jóval radikálisabban követelnek? Én nem tudok róla.

- Így van. Mi is megfogalmaztuk ezzel párhuzamosan a legutóbbi tanévkezdő sajtótájékoztatónkon, hogy ez hozzávetőleg egy bruttó háromszáz-háromszáztízezer forintos átlagbért jelent. A mostani nagyon alacsony. Egy kezdő pedagógus bruttó bére nem éri el a százharmincezer forintot, ami megalázóan alacsony. Erre mondtuk mi azt, hogy minél hamarabb szükség van jelentős béremelésre. De azt is hozzátettük, már a választások előtt is, hogy ez nyilván a 2011-es költségvetéstől kezdődjön, tehát a következő években valósulhat meg.

- Ön például találkozott az elmúlt hónapokban Hoffman Rózsa államtitkárral?

- A közoktatáspolitikai ülést megelőzően, már nyáron egy olyan informális találkozón vettünk részt az összes közoktatási szakszervezettel és más oktatási szakszervezetek vezetőivel együtt, Hoffman Rózsa meghívására, ahol feltettük ezeket a kérdéseket. Ezen a találkozón mindenki részt vett, de informális volt. A Közoktatáspolitikai Tanács ülésén is volt erről szó, és ha jól tudom, sajnos pontosan ugyanabban az időben tartott sajtótájékoztatót az államtitkár asszony, illetve a helyettes államtitkár úr, amikor ez az ülés volt. Tehát megkezdődtek a formális érdekegyeztetések. Mi azt kértük a Közoktatáspolitikai Tanács ülésén, hogy már október-novemberben kerüljön elő a költségvetés elveiről szóló javaslat, hogy az elvekről szóló vita kapcsán tudjuk még befolyásolni a jövő évi költségvetés oktatási kereteit, ne pedig majd a meglévő megismerése után. Emellett nyilván a jövő évi költségvetés számainak a megismerése előtt kell megvitatnunk formálisan azt is, hogy ez az oktatási költségvetési kör mekkora béremelést tesz lehetővé mind a pedagógusok, mind a nem pedagógusok számára.

- A mostani államtitkári nyilatkozat tükrében Ön mennyire optimista?

- Én a szándékok tekintetében nagyon optimista vagyok. Az előző időszak tényei tekintetében szeretnék emlékeztetni arra, hogy az előző időszakban már annak is örültünk volna, ha csak bent hagyják a dolgozók zsebében az eredeti fizetésüket. Azonban inkább csökkentették egyhavi illetménnyel, illetve csak a 2010-es évre, kivontak negyvenöt milliárd forintot a közoktatásból.

- Ez a válság miatti közalkalmazotti bércsökkentés volt.

- Így van, a válságra hivatkozva vonták ki ezt az összeget a közoktatásból. Én azt mondom, hogy abban a törekvésében az oktatási kormányzatnak, hogy a jövő évi költségvetésben bízik, abban mi mindenképp segítünk, hogy ez a bizalom valóra váljon. Meg kell ismételnem, mi minden törvényes eszközzel segíteni kívánjuk az oktatási kormányzatot, akár a pénzügyi kormányzattal szemben is.

- Úgy, mintha ezt a két rossz jelzőt nem is hallotta volna.

- Hallani hallottam, de mint mondtam, a teljes szöveg ismeretében indifferens.


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!

Izsák Jenő karikatúrái