rss      tw      fb
Keres

Kéri László

Csütörtök: Még Az este is más…


A hír
: „A Magyar Televízió (MTV) kedden hat munkatársának mondott fel - erősítette meg Kert Attila, a televízió kommunikációs osztályának vezetője az Index értesülését… Kert Attila azt is megerősítette, hogy Mészáros Antónia a jövőben nem vezetheti tovább az Este című politikai műsort, helyette más - általa választott - műsorban folytathatja a munkáját. Az MTV osztályvezetője azt is megjegyezte, hogy egyelőre még az sem dőlt el, hogy Bombera Krisztina megtartja-e a Híradó műsorvezetői székét.”

***

A választások éjszakáján magától a Nemzeti Ügyek Felelősétől tudhattuk meg, hogy ezután még a Nap is másként süt, ennek örömére azonnal be is borult napokig, s az istennek sem akart kisütni. Gondoltam is, hogy ebből még baj lehet, és előbb-utóbb megtalálják azokat  a későkomcsi összeesküvőket, akik ezekben az emelkedett történelmi pillanatokban sem engedik a Nap nevű égitestből kibontakozni a benne szunnyadó forradalmi/kétharmados energiákat. Teltek-múltak a napok, sőt, a hetek is, és a Nemzeti Együttműködés egyre több területen kezdte éreztetni gyümölcshozó hatásait, de akik ezt nem vették időben észre, azon kaphatták magukat, hogy nincs rájuk szükség. Ezt a dermesztő felismerést tegnap éppen a nemzeti televízió különféle műhelyeiben voltak kénytelenek többen is átélni. Némelyikük felmentése rövid időre a vezető hírek közé került, például az is, hogy Mészáros Antónia – a televízió kommunikációs vezetőjének szíves közlése szerint – mától nem vezetheti Az este című műsort.

Eddig vezethette, mától azonban valami oknál fogva nem lett alkalmas a feladat végzésére. A Magyar Televízió kommunikációs vezetőjének lakonikus nyilatkozatából az nem derült ki, hogy mi lenne az a szakmai/emberi/politikai gond, ami miatt Antónia mától nem alkalmas az eddigi műsorvezetői szerepkör betöltésére. Gondolom, később sem fogunk kapni semmiféle érdemi magyarázatot, mert mindez bőven belefér a fülkeforradalmárok által megteremtett vadonatúj keretek kitöltésekor kifejtett – tudjuk – „embert próbáló” erőfeszítések világába.

Én, az egyszerű fülke-ellenforradalmár azonban biztosan megengedhetem magamnak, hogy kissé elmorfondírozzak e rapid döntés értelmén.

Az egyik irány az, hogy a választásokon megszerzett páratlan többség ürügyén vajon hol van, hol lehet az a mélység, ahol még különösebb indoklás nélkül lehet megtenni bármiféle személycserét. Ahol még mindenféle korlátozás nélkül be lehet avatkozni, és könyörtelenül le lehet cserélni az ott ülőket? Nem is annyira azért, mert nem tetszik az, amit ők ott műveltek, hanem sokkal inkább a magunk kiéhezett és koncra vágyó harcosai foglalási kedvének csillapításáért. Ha ez lenne az alapvető megfontolás, akkor érthető mindaz, ami a legkülönfélébb területeken mostanában történik: oda kell küldeni egy elkötelezett fideszes szimpatizánst, mert ő majd magától is fogja tudni, hogy mi az, amit a Másképpen Sütő Nap szeretne megvilágítva látni. Hát nem. Nem fogja tudni. El fogja véteni a feladatát, mert a bizonyítási kényszer nyomása alatt számtalan őrültséget fog produkálni, és olyan alkalmakkor is látványos cseréket fog lebonyolítani, amikor ennek az égvilágon semmi értelme nincs – mármint az önmagáért kierőszakolt váltás örömén túl.

Visszatérve Antónia esetéhez, a Magyar Televízió két-három év munkájával megtalált, kinevelt és sikeresen működtetett egy olyan műsorvezetői típust, amelyik előbb vagy utóbb a nézők elsöprő többségének megelégedésére végezte feladatát. Ha kellett, akkor keményen kérdezett, estéről estére kellően felkészült a várható szócsatákra, és nem ritkán kellemetlen perceket szerzett a stúdióba behívott politikusoknak – miközben kiszolgálta a nézők közszolgálati igényeit. Nagyon valószínű, hogy e munka során jó néhány fideszes vezetőnek szálkaként maradt meg az emlékezetében, s a leváltásakor nem fognak túlzottan szomorkodni. Ilyenkor persze az elfelejtődik, hogy a behívott szocialista/kormánypárti vezetőkkel szemben hasonlóan felkészülten és számonkérően viselkedett, de ez most nem érdekes, mert a megvert és legyőzött ellenfél nem számít. (Csak a saját sérelem számít, de az nagyon.)

Most még nem tudom, kik lesznek majd Antónia helyén, kik fogják a jövőben a meghívott politikusokat faggatni, s helyettünk is kérdezni őket. Azt viszont nagyonis jól tudom, hogy az eddig megígért változtatások nyomán nem lesz a hazai nemzeti tévé működése semmivel sem különb, mint akkor, amikor a Fidesz ugyanilyen médiafoglalásba kezdett 1999 elején, s rövid időn belül roppant nagy hatékonysággal formálta át a köztévét a maga pillanatnyi kormányzati propagandaigényeinek szolgálatára. Meg is lett az eredménye, mert az MTV nézettsége, befolyása, hatása a korábbiak töredékére zsugorodott. Most sem számít majd más, csak az az egyetlen szempont, hogy ez is a miénk…

Úgy is felfoghatjuk mindezt, hogy a Fidesz roppant nagy hajlamot mutat az évtizeddel ezelőtt is bemutatott rossz szokásainak, kiáltóan durva hibáinak felmutatására, ezért aztán – akár bizakodóak is lehetnénk. Hátha, megint ugyanaz lesz a vége… A peremfeltételek azonban ezúttal egészen más jellegűek. A mostani helyzetben kialakult intézményi körülmények folytán sokkal több durva tévedés és hiba elkövetését/hatását is könnyebben semlegesíthetik, mint egykoron.

Az Este azonban mindenképpen más lesz ezután. Talán olyan, mint a Reggel – kicsit unalmas, kicsit álmosító, álságos és elegánsan szervilis. (Néha szervilisen elegáns – nem is tudom, hogy melyik a rémesebb.) Nekünk meg maradhat a kettő közti Nap, reggel és este között hátha tényleg másként süt majd.

(Jut eszembe, egy réges-régi Illés-dal: „Este, ha látod, hogy lemegy a Nap, képzelj helyébe egy mááásikaaaat…” Negyvenkét évvel ezelőtt nem értettem, miről van szó, most meg hirtelen értelme lett ennek is. Hálás lehetek a Fidesznek.)


Kéri László, 2010. szeptember 8., szerda


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!