rss      tw      fb
Keres

Bolgár György interjúi a Galamusban - 2010. szeptember 7.

Várnai László, a Lehet más a politika zuglói polgármesterjelöltje


Bolgár György:
- Azt olvastam az újságban, hogy a XIV. kerületi választási bizottság határozatban állapította meg, hogy az LMP két képviselője jogsértően gyűjtött ajánlószelvényeket. A határozat szerint a jogsértés folyamatosan történt az ajánlószelvény-gyűjtés időszaka alatt.

Várnai László: - Igen.

- Ez mit jelentett? Mi ez? Magyarázza el nekünk, legyen szíves.

- Ugye a választási bizottságokban a pártok képviselői vannak, aki hamarabb adja le az ajánlószelvényeket, az kerül elsőnek a bizottságba.

- Ez mondjuk a Fidesz volt.

- Nem tudom, ki volt. Nem lehetett az, pont a Fidesz nem volt, de ez vegyesen szokott lenni, hogy panaszt tesznek egymás ellen a pártok.

- Úgy értem, hogy a Fidesz gyűjtötte össze legelőször az ajánlószelvényeit.

- Azt hiszem, itt pont, ha jól emlékszem, az MSZP-sek.

- Tényleg?

- Igen. Tehát mindenki mindenkire lő általában. Az történik, hogy nekünk vannak postaládáink és vannak úgynevezett leadóhelyeink. Ezek különböző boltocskák. Ezt minden párt csinálja. Az a vicces ebben, hogy az a párt tett feljelentést, ez esetben az MSZP, amelyiknek ki tudja, hány száz irodája van a fővárosban és szerte az országban. Tudom, hogy csak itt a kerületben a két nagy pártnak három-három irodája van legalább. Miközben nekünk egyetlenegy fővárosi irodánk van. Tehát ez azt jelenti, hogy elméletileg az LMP csak egyetlenegy helyen gyűjthetne a városban, mindenkinek be kéne hurcolni a Bajcsy Zsilinszky úti irodánkba. Holott közben vannak postaládák vagy bármi. Tehát tulajdonképpen ezek postaládák, amik boltokban vannak, nem gyűjtik ezeket, nem agitálják a vevőket, sem egymást.

- Hanem csak kitettek ládákat, mondván, hogy ide lehet bedobni az LMP ajánlószelvényeit és aztán elvitték onnét.

- Ez az egész ajánlás arról szólna, hogy valaki ajánl valakit. Két módon lehet az ajánlást megszerezni. Vagy becsöngetek, és végigjárom a lakókat sorban egy lépcsőházban, és van, aki szimpátiából, van, aki az első embernek odaadja. Aki csinált már ilyet, az tudja. Ehhez képest ha valaki elviszi egy leadóhelyre, az azt jelenti, hogy ő tényleg komolyan gondolja, hogy azért a pártért ő tesz. Mikor valaki egy fél kerületen átbuszozva vagy átgyalogolva elviszi egy ilyen pontunkra, az azt jelenti, hogy ő tényleg komolyan támogatja az LMP-t. Vagy bármelyik más pártot. Ugye erről szólna ez az egész ajánlószelvény-gyűjtés. Hogy bebizonyítsam, hogy engem elég állampolgár ajánl, szeret és ismer a kerületben, aki rám bízná a kerület sorsát, vagy jelen esetben képviselőnek vagy polgármesternek választana. Most ebből az egész dologból sikerült egy ilyen papírgyűjtési MÉH-telepes dolgot csinálni, ahol az nyer, akinek több telepe van, és akinél úgy alakult, hogy húsz évvel ezelőtt nem kapott pártirodákat, az el se induljon, mert ólomcipőben fut egy függőleges pályán, amelyik felé lejt.

- Ehhez képest Önöknek azért sikerült. Nagyon bizonytalanok voltak sokáig abban Önök is, hogy sikerülni fog-e.

- Igen, nagyon megnehezítették ezt a pályát. Azt hiszem, több mint kétszer annyi cédulát kellett összegyűjteni fele annyi idő alatt, ráadásul ebben benne volt az augusztus 20-ai ünnepség, amikor nagyon sokan elmentek. Én számtalan lépcsőházat végigkopogtattam, kétszer háromszor is, ahol nem volt otthon a lakók fele, kétharmada.

- Mennyit kellett Önnek mint kerületi polgármesterjelöltnek összegyűjteni?

- Legalább kétezer-kétszázat kell összegyűjteni. És a végén nekünk több mint háromezer lett Zuglóban, ami nagyon jó eredmény volt. Például a Jobbik polgármesterének nem sikerült a kerületben, aki a Jobbik fővárosi elnöke. Itt az volt a nehéz, hogy tényleg egyrészt nincsenek otthon a lakók, és ha megnézi, igazából a nagy pártok még nem nagyon kezdtek el kampányolni. Nem nagyon tudatosodott az emberekben, hogy kampány van. Az LMP szavazói klasszikus értelmiségi emberek, tehát nem elhivatott, nagyon küldetéstudatos szavazók, akik már reggel ott állnak, hogy elvigyék a szelvényeiket. Hazajön a nyaralásból, van két tucat boríték a postaládában, be kell íratni a gyereket az iskolába, majd valamikor elviszem. És mire magára eszmél, addigra már tulajdonképpen le is járt az a két hét. Ez így nem korrekt. És ami a legérdekesebb ebben az egészben, hogy én magam bejutottam és vagy négy-ötszáz darabot összeszedtem itt a környékről. Tehát nagyon sokan ismernek és támogatnak. Nem tudott a barátnőm úgy körbemenni a babakocsival, hogy valaki ne nyomott volna a kezébe ajánlószelvényt.

- Az nem kevés, négy-ötszázat saját kezűleg összegyűjteni.

- A felét bedobták a házam előtti postaládába. Tehát egy nagyon erős támogatottság van itt, egy civil egyesületet csinálunk már hat-nyolc éve, és az emberek érzik, látják, hogy ezt meg azt csináltuk, hozzánk kötik a kifestett aluljárókat és sok mindent. Csak azt akartam ezzel mondani, hogy ha én be is jutok egy nénihez, aki elmondja, hogy valóban mit kéne az önkormányzatban tenni, és közben elkezd engem kérdezgetni, hogy vajon alkalmas-e ez a majdnem fiatalember polgármesternek, éppen erre nincs idő, mert amint megkapom a cédulát, megyek a következő ajtóhoz. Kéne lennie egy választó és választott közti kapcsolattartásnak, amire pont nincs idő emiatt a nagyon rövid időkorlát miatt.

- Lesz az LMP-nek javaslata a parlamentben, hogy ezt a rendszert tessék megváltoztatni?

- Ezt már tavasszal is javasoltuk.

- Nagy sikerrel, ugye?

- Ehhez képest nem törölték el ezt a dolgot. Ki lehetne találni más módszert, hogy helyben kell lakni, programmal kell indulni. Sok mindent ki lehetne találni. Mondjuk, ha valaki bizonyos eredményt nem ér el, akkor nem kapja vissza a kauciót. Tehát van erre sok javaslat, azt hiszem, nekünk volt is. Ehhez képest ezt a dolgot megnehezítették. Tulajdonképpen lehet látni, hogy ezzel az összes civil szervezetet kiszorították a versenyből és sok helyen nem is tudtunk elindulni. Egész egyszerűen akinek nincs elég embere, pénze, autója, logisztikája ehhez a dologhoz, vagy pártirodája ebben az esetben, annak nincs esélye. Az, amit most művelnek ellenünk, arról szól, hogy akinek nincs pártirodája, az nem gyűjthet.

- Akkor ez a feljelentés Önök ellen miben is állt? Hogy boltokban helyeztek el…

-… Dobozokat, igen.

- És ez jogellenes volna, mert?

- Munkahely.

- Munkahelynek számít és munkahelyeken nem szabad ajánlószelvényt gyűjteni.

- Tehát a törvény arról szólna, hogy ha nekem van egy ötszáz fős varrodám, akkor ne szedjem össze a varrodában dolgozóktól, mint tulajdonos, mondjuk a cédulákat munkaidőben.

- Igen, emlékszem, tavasszal Debreczeni Józseffel ugyanezt a cirkuszt csinálták, hogy könyvesboltban gyűjtött, és az is munkahely.

- Igen, és közben az LMP is pont ugyanabban a boltban gyűjtötte. Pont a kis közösségi gyűjtőpontok a jók, tehát az, hogy egy közösségbe beépült ez az egész. Nálunk például egy biobolt a leadóhely vagy egy kis közösségi patika, pont ezek a pici egységek, amiket az LMP próbál megvédeni. Ők azok, akik segítenek nekünk. Amikor egy boltos ezt felvállalja, akkor ő tudja, hogy esetleg egy fideszes vagy MSZP-s többet nem fog bemenni. Itt beszélgetések alakulnak ki, és kérdezik őt rólam vagy a programunkról. Pont kialakulnak azok az emberi beszélgetések, amire ez az egész alkalmas lehetne.

- A választási bizottság pedig simán azon az alapon döntött, hogy ez munkahely, hiszen ott dolgozik egy vagy két ember, és ha egyszer ott dolgozik abban a bioboltban, akkor ott már nem szabad gyűjteni.

- Az lenne a kérdésem, hogy ha egy pártirodába leadják, ott vajon nincs-e munkahely? Vagy ha mondjuk egy aluljáróban gyűjtik, ott nem dolgozik-e valaki?

- Lehet, hogy ott önkéntesek dolgoznak, nem? A bioboltban meg csak a tulajdonos vagy a fizetett alkalmazottja. Az nem mindegy.

- Több tulajdonos dolgozik, tehát tulajdonképpen ő saját magát alkalmazza, és amikor beviszik  a szelvényt, rámutat a dobozra. Nem a raktárban gyűjtöttük, nem ott, ahol nem tudom, mit csinálnak. Tehát ez nyilván egy kötözködés.

- Mi lesz, vagy mi lehet ennek a következménye?

- Szerintem semmi, mert ilyenkor be kell bizonyítaniuk, hogy hány cédulát gyűjtöttünk mi ott. Ugye Debreczeni úrnál is ez volt, hogy a gyűjtés ténye nem volt bizonyítható.

- Igen, a felsőbb fórumon már neki adtak igazat.

- Igen. Tulajdonképpen az a baj ezzel, hogy persze, ő nyert, de igazából a törvény nem. Tehát az egész ajánlószelvény-gyűjtés nem erről szólna. És most már ez egy teljesen kicsavart dolog, hogy ki hány talicskával viszi be a szelvényeket. Mi dömperrel vittük be a zuglói önkormányzatba, kifigurázva ezt a talicskás dolgot. A III. kerületi polgármester-jelöltünk díszcsomagolásban vitte be, mondván, hogy ő nem talicskán viszi a szavazók ajánlásait, mert ez fontosabb dolog annál, mint hogy talicskán tolják.

- Hány párt vagy mozgalom indít polgármester-jelöltet Zuglóban?

- A Fidesz, az LMP, a Jobbiknak nem sikerült jelöltet állítani a végén. És van az a furcsa nevű ZÉK szervezet, amiben a kerületi SZDSZ emberei tűnnek fel, de van benne MSZDP-s képviselő, meg mindenféle szerzet, és rengeteg pénzük van a kerületben, ki van plakátolva, velük a fél kerület. Janicsák István a Z’Zi laboros…

– Ja, igen, persze. Lehet, hogy egy-egy ilyen ismert ember belépése a politikába segít, nem?

- Most az MSZP színeiben a volt tanácselnök indul, ő mondhatja, hogy az elmúlt húsz év valamelyest hozzájuk fűződik, mert mindig MSZP-SZDSZ-es többség volt a kerületben, bár egyszer volt egy fideszes polgármester is egy másik többségnek az élén. Meg lehet nézni, Zuglóban nem lehet rámutatni száz méterre sétáló utcára. Tehát tényleg az ember végignézi a fővárosi kerületeket és azért lehet látni, hogy Gegesy Ferenc pártszínektől függetlenül csodát tett a IX. kerületben. A XIII. kerületben lehet látni, hogy újraválasztották a polgármestert. Le tudják mérni a lakók, hogy ez a kerület körülbelül mennyit fejlődött a többihez képest.

- Na de Zuglóban sétálóutca nélkül is sok helyen lehet sétálni.

- Hát igen, de Zuglóban azért semmi nem épül. Tehát tényleg nem tud igazából rámutatni egy-két EU-s pénzből rendbe rakott játszótéren kívül, csak egy ötmilliárd forintos kötvénykibocsátásra.

- Meg a nagy veszekedésre a Bosnyák tér körül, nem?

- Hát ott a plázapénz eltűnt, eltűnt a sportpálya, eltűnt a tanuszoda. A mi egyesületünk akkor alakult, amikor itt egy óriási plázát terveztek a földalatti végállomásánál. Egyirányú egysávos utcácskák által körbevett területre terveztek egy ötvenezer négyzetméteres bevásárlóközpontot. Az ellen jöttünk létre. Itt volt a Thököly út, amin tankkal is alig lehetett végigmenni. Most visszabetonozták a villamossíneket. És itt a Bosnyák tér, amiből egy olyasfajta teret kéne csinálni, mint a város szíve az V. kerületben. Ehhez képest egy százezer négyzetméter fölötti cipősdobozt terveznek, és az ellenzék és a koalíció együtt adta el a területet négy évvel ezelőtt. És se pénz nincs, se tanuszoda nincs, se városközpont nincs.

- Még a végén mondja meg nekem, bár ez nem az ingyen propaganda helye, de azért kíváncsi vagyok, hogy mit csinálna egy ilyen civil, aki most ráadásul LMP-s polgármester-jelölt? Hiszen Önt is kötik ugyanazok a korlátok, ugyanaz a pénzszegénység, ugyanúgy próbálna innen-onnan támogatást szerezni, beruházót szerezni. Mit csinálna?

- Én azt gondolom, hogy azért pénzszegénység nincsen. Pont beszélgettünk a kerület pénzügyi helyzetéről, harmincmilliárd forintos költségvetésben azért nagyon sok helyütt folynak el pénzek. Nagyon sok tanácsadói szerződés van, majdnem százötven millió forint értékben adtak tanácsot Zuglóban az idén. Talán emlékszik, volt egy ilyen keret-tanácsadási szerződéses dolog, hogy a mi polgármesterünknek az a vágya, hogy az adjon tanácsot, aki most Hunvald úrral ül előzetesben, vagy talán most már nem, és ugyanígy fordítva, az SZDSZ-es zuglói önkormányzati képviselő adott tanácsot Hunvald úrnak. Most az ő fia csinálta a civil egyesületet itt hirtelen. Különben nagyon sok ilyen civil egyesület jött létre a fővárosban álcivilekből. Szerintem nagyon sok mindent lehetne Zuglóban csinálni. Ez egy gazdag kerület, középosztálybeli polgársággal, nagyon értékes területekkel. Itt van egyedül ez a zöldövezeti rész a pesti oldalon, ahol tényleg magasak a négyzetméter-árak. Ide a középosztály költözik, nincsen barna zóna a kerületben. Egyszerűen csak használni kéne a kerületnek az adottságait, de a gazda hiányzik innen. Ugye az előző polgármesterünk mogyoródi volt, a mostani fideszes polgármester-jelölt sosem lakott Zuglóban. Szerintem ez hiányzik, ezek azok, amitől megváltozna a kerület, hogy egyszerűen használjuk az értékeit és rendbe tesszük. Itt tulajdonképpen főleg építési szabályok változtatásáról van szó, hogy ne monstrumok épüljenek, hanem inkább új óvodák kellenek és felelősebb gazdálkodás.

– Magyarán Önnek nincsenek nagyra törő tervei, hanem csak olyan normális civil mindennapi törekvések.

– Nézze, tologatjuk itt a babakocsit most már hat hónapja. És azt látjuk hogy nincs hova leülni. Tehát nincs egy pad, ahova leülne az ember, amikor elfárad. Mikor kimegyek a játszótérre, akkor látom a hároméves gyereket, amint beviszik a bozótba pisilni. És az a sok kis apróság, amitől egy kerület lakható, hogy tető van a buszmegállón, hogy nem esik orra az ember a járda a szélén. Amit csak az a polgármester ismer, aki maga is orra esik, ha a járda nincs jól lebetonozva.


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!

Izsák Jenő karikatúrái