rss      tw      fb
Keres

Bolgár György interjúi a Galamusban - 2010. szeptember 8.

Mesterházy Attila, az MSZP elnöke


Bolgár György: - Az Orbán-beszédről szeretném majd Önt kérdezni, de előtte még egy frissebb dologról is. Tudniillik Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter egy órája jelentette be, hogy a magyar kormány tartani fogja magát ahhoz, amit még a Bajnai-kormány vállalt és célul tűzött ki, hogy jövőre három százalék alá szorítja az államháztartási hiányt. Az elmúlt hónapokban végig arról beszéltek, hogy ez miért nem lehetséges, miért nem kell, miért volna rossz. Aztán most úgy látszik, hogy éljen a valóság, ahogy Orbán Viktor mondta. Ön mit szól ehhez? Végre hajlandó a kormány szembenézni a valósággal és ez jó-e?

Mesterházy Attila: - Én is talán így fogalmaznám meg, hogy üdvözöljük őket a magyar valóságban. A kormány kommunikációjával, különösen Matolcsy úréval, hogy össze-visszabeszéltek, nagymértékben rontották a forint árfolyamát, és a svájci frank történelmi rekordokat döntött napról napra. Ez több mint 1,7 millió magyar családot hozott nagyon nehéz helyzetbe. Ez tarthatatlan, és ezért követelte most már szinte minden nap az elmúlt napokban a szocialista párt a kormánytól, hogy minél gyorsabban tegyen le az asztalra egy világos költségvetési tervet és hogy kiszámítható gazdaságpolitikát folytassanak, mert a piac bizalmát csak ezzel lehet visszanyerni. Ahogy ezt a Bajnai-kormány egyébként helyesen meg is tette, vállalva persze ennek a politikai következményeit és kockázatait, és jobb helyzetbe tudta hozni az országot az elmúlt egy évben. Csak egy adatot szeretnék mondani. Április 11-én ebben az évben 266 forinton állt az euró-forint árfolyam, most annak örülünk, ha nem lépi át a 290 forintos árfolyamhatárt. Látható módon az a program, amit a Bajnai-kormány végrehajtott, stabilizálta a forintot, egy erősebb forintárfolyamot tett lehetővé, így ez rögtön kisebb költséget jelentett a devizahiteleseknek és nagyon sok más vállalkozónak, akiknek az euróárfolyam fontos mérőműszer. Egyébként ezek az árakban is megjelenhetnek. Úgyhogy azt tudom mondani, hogy össze-vissza beszél a kormány. Ma reggel még Varga Mihály csontvázakról beszélt a költségvetés kapcsán, amiről tartott is gyorsan egy sajtótájékoztatót. Néhány órával később Matolcsy úr pedig arról beszél, hogy tartható az idei évi hiánycél, sőt jövőre is tartható, amit még a Bajnai-kormány elhatározott. A kettő közül valamelyik nem lehet igaz. Az igazság egészen biztosan az, hogy a Bajnai-kormány jól alapozta meg a szocialista frakció támogatásával az idei évi költségvetést és helyes tervet készített a következő évre is.

- Ahhoz képest, hogy a választások előtti időszak óta majdnem tíz százalékkal leértékelődött a forint az euróhoz képest – ami nagyon brutális, mert hogy a svájci frankhoz képest is, az már nem a magyar kormány hibája, mert a frank megerősödött mindenhol a világon, valóban majdnem tíz százalékkal leértékelődött –, ez egyértelműen betudható annak, hogy egyre nagyobb lett a bizonytalanság az Orbán-kormány gazdaságpolitikája körül. Ehhez képest a szocialisták ebből nem látszottak profitálni semmit. Sem a közvélemény-kutatásokban nem látszik ez, sem a mostani önkormányzati választási kampányban. Lehet, hogy még túl közel van a választási vereség, ezért az emberek nem figyelnek Önökre? Vagy Önök nem koncentráltak eléggé erre a problémára? Lehet, hogy nem tudták egyértelművé és érzékelhetővé tenni a közvélemény számára, hogy kérem szépen, mi igyekeztünk rendbe hozni a válság idején az ország gazdaságát, és ezt sikerült három hónap alatt lerombolni.

- Mivel olyan ügyről van szó, ami minden család pénztárcáját érinti egyik hónapról a másikra, ezért ahhoz nem kell szerintem komoly kommunikáció, hogy adott esetben egy család a költségvetésében ezt megérezze, és ne úgy ítélje meg, hogy ez rosszabb helyzet, mint ami pár hónappal ezelőtt volt. Tehát valószínűleg nem a figyelemfelhívással van gond, hiszen sajnálatos módon maguktól is érzik az emberek ennek a felelőtlen gazdaságpolitikának a hatását. Azonban az tény és való, hogy a választások után minden egyes kormányzó pártnak, még ha nem is hoznak semmilyen intézkedést, ami az embereket érintené, vannak úgynevezett mézes hetei. Így volt ez 2002-ben a Medgyessy kormánnyal is. Ez azt jelenti, hogy legalább hat-hét hónapig magasan marad a kormányba vetett bizalom, hiszen mindenki akar adni egy esélyt a kormányzatnak. Ettől függetlenül azt gondolom, hogy sajnálatos módon már látszódik valamilyenfajta eredménye annak, amit itt az elmúlt száz napban elszenvedett az ország. És nemcsak a devizahitelesek érzik ezt, hiszen számos olyan demokratikus ellensúlyt, féket iktattak ki, ami a magyar demokráciát megrengette. És ugyan kicsi, és nem áttörésszerű, de igenis érezhető egy bizonyos lemorzsolódás a Fidesz támogatottságában, és szintén érezhető egy kis erősödés az MSZP táborában. Ez természetesen még nem jelent alapvető változást és nem biztos, hogy tendencia. Tehát azért dolgozunk, hogy az önkormányzati választások kampánya után ez a réteg egyértelmű társadalmi erővé formálódjon a szocialista párt mögött. Én azt mondom, hogy tettük a dolgunkat, és én magam is többször tartottam ebben az ügyben sajtótájékoztatót. A tegnapi Orbán-beszédre való reagálásban pont azt emeltem ki, hogy semmit nem mondott a miniszterelnök arról, mit kíván tenni a hitelesek védelmének érdekében, és mit kíván tenni a forint stabilitásának érdekében. És számos olyan kérdésre is felhívtuk a figyelmet, ami az emberek hétköznapi életét érinti. De ezek közül egészen biztosan ez a legégetőbb probléma.

- A vicc az, hogy itt az elmúlt percekben közösen arra jutottunk, hogy úgy látszik, a valóságot kénytelen elfogadni az Orbán-kormány és a jövő évi hiánycélt három százalék alá vinni, és erre kötelezettséget vállalni. Azonban most kaptam egy friss MTI-hírt arról, hogy Matolcsy György ezen a kormányszóvivő tájékoztatón azt is mondta, hogy a Valutaalappal nem kíván új kölcsönszerződést kötni Magyarország. Vagyis folytatódik ez a kettős játék, holott már minden szakértő, minden külföldi elemző megmondta, és az Európai Unió is azt tanácsolta, hogy tessék tárgyalni a Valutaalappal, mert jobb üzenetet küld a világnak, ha ott van mögöttünk a Valutaalap támogatása, amit szükség esetén igénybe vehetünk, mintha egyedül akarunk bátran szembeszegülni a fenyegető hullámokkal. Szóval úgy látszik, hogy ez a szabadságharc legalább félig-meddig még tovább folytatódik.

- Igen, csak az a baj, hogy ennek a szabadságharcnak sajnos magyar áldozatai vannak, mégpedig azok a hitelesek, akiknek a törlesztőrészletét nem tudják fizetni. Emellett ennek a felelőtlen politizálásnak a következménye megjelenik az árakban is, hiszen a benzinár is magas, magas a kenyér ára is, és sok minden másnak is növekedhet az ára. Emellett hozzáteszem, volt már olyan cég, amelyik munkaerőt épített le, tehát embereket kellett kirúgnia azért, mert túl magas volt az euróárfolyam, ezért a költségei megnövekedtek, és a tulajdonos azt mondta, hogy tessék lefaragni ezeket a költségeket. Egyébként ez a kettős beszéd jellemzi az Orbán-kormány elmúlt száz napját, és talán a piac egy kicsit ezt is árazza be, ezt a kettős beszédet. Hiszen nemcsak ezzel kapcsolatban mondanak egyik mondatukban ezt, aztán utána egy teljesen más dolgot, hanem más esetekben is folyamatosan próbálják megtéveszteni a magyar embereket. Én ezért neveztem politikai drogdílernek Orbán Viktort. A saját szavait használtam, mert ő tényleg egy szintetikus boldogságot próbál árulni az embereknek, ami nem más, mint puszta átverés, és egyáltalán nem fejezi be a kormány a hazudozást, hanem minden egyes területen megpróbálja a cselekvésképtelenségét kommunikációval pótolni. Arról beszéltek a választások előtt, hogy lesz pedagógus-béremelés, hogy lesz az egészségügyi dolgozóknak béremelés, és a rendőrök és katonák is több pénzt kapnak majd. Most pedig arról beszélnek, hogy kapott a rendőrség tízmilliárdot, de ha pontosak vagyunk, ezt nem a rendőrség kapta, hanem Orbán Viktor személyes testőrparancsnoka, hogy létrehozzon egy terrorelhárító központot. Ebből Borsodban, Szabolcsban és más helyen, ahol komoly problémák vannak a közbiztonsággal, senki nem fog profitálni, semmivel nem fog növekedni a magyar közbiztonság-érzet. Ráadásul számos más kérdésben is hazudtak. Azt mondták, hogy van kétmillió forintos bérplafon az állami vezetőknél, és közben kiderül, hogy lehet, hogy ott van, de például a Magyar Fejlesztési Bank vezetőjére vagy éppen az Eximbank vezetőjére ez nem vonatkozik. Magyarul van kiskapu, ezért a saját embereik az állami cégek élén nagyobb fizetést is kaphatnak. Tehát ezt a kettős beszédet kell befejezni, mert ezzel lehet tönkretenni az országot.

- Igazából az Orbán-kormány konkrétan nem ígért semmit a választási kampányban, csak sejtetett, érzékeltetett és mindig azt a benyomást keltette a választókban, hogy ha mi jövünk, akkor minden megváltozik. Azt sejtették, hogy majd helyreáll a bizalom a világban, olcsóbban jutunk finanszírozáshoz, hitelhez, lesz pénz egészségügyre, oktatásra, mert ezek a szocialisták vagy tehetetlenek, vagy gazemberek voltak, és ellopták, kivonták a pénzt, de ha mi jövünk, akkor minden lesz. Ezt azonban ki nem mondták vagy bele nem írták sem egy választási, sem egy kormányprogramba, csak ennek az érzetét keltették. Ehhez képest most már az érzet sincs meg, hanem csak azt éreztetik, hogy Magyarországon és a világon helyreállítottuk a demokráciát, a jogállamot, micsoda törvényeket hoztunk, megszűnt az utópiák kora, itt a valóság és ez milyen szép, ha nem is lett azonnal gyönyörű. Tehát Önöknek most rengeteg a muníciójuk, mégis mintha azt érezném, hogy az MSZP még mindig defenzívában van. Miért van ez?

- Nem tudom, hogy Ön miért érzi ezt, én nem érzem így. Azt látom, hogy a héten pontosan ezeket a témákat vetettük fel. Megnyilatkoztunk gazdasági témában, oktatási témában, devizahitelesek témájában és nincs olyan fideszes közlemény vagy hír, amire az MSZP ne reagálna. Az egy másik kérdés, hogy ezeket miért nem közli néhány médium, és miért nem tartják fontosnak, hogy adott esetben a szocialista párt véleményét is bemutassák a közvéleménynek. Ezen érdemes elgondolkodni, mert az valóban a demokratikus működést is veszélyeztető folyamat, amit itt tapasztalunk. Tehát én azt látom, hogy van egy nagyon erős törekvés, hogy a médiát is keményen kézben akarja tartani a kormány, megfélemlítéssel, jogszabályokkal és megpróbálja kiszorítani azokat a véleményeket, amelyek nem egyeznek az övével. Éppen ezért szerveztem újra egyébként a párt kommunikációs részlegét, hátterét, mert egy nagyon offenzív kommunikációt szeretnénk folytatni. Olyat, amiben egyértelműen, határozottan és keményen kritizáljuk a kormány tevékenységét és tesszük mellé természetesen a saját javaslatainkat is.

- Pontosan erre gondoltam. Nem lehet, hogy ezt kellene hangsúlyosabbá tenni? Tehát azt mondják, hogy szerintünk ez rossz, szerintünk itt a Fidesz vagy hazudott, vagy tévedett, vagy félrevezette az embereket, hiszen azt mondják, amit ők hallani akarnak. De közben azt is hozzá kéne tenni - talán hangsúlyosabban az eddiginél -, hogy ezzel szemben az MSZP meg azt mondja, hogy például a költségvetési problémák kezelésénél ezt kellene tenni, például az oktatásban ez volna jövőre a legsürgősebb megteendő lépés vagy éppen az eddigit kéne folytatni. Így az emberek érzékelnék, hogy van alternatíva és létezik olyan párt, amely az alternatívát meg tudja mutatni.

- Pontosan ezt tesszük. Az első száz nap arról szólt, hogy a kormánynak elő kellett állnia úgymond a farbával, és javaslatokat kellett tennie. Mi ezekről mondtuk el a véleményünket, és ezekhez adtunk be módosító javaslatokat. Minden egyes parlamenti vitában ott voltunk, elmondtuk a véleményünket, javítottunk és javítani akartunk bizonyos javaslatokon. Hiszen a saját javaslatainkból semmit nem fogadtak el a parlamentben. De hát azért azt is tudomásul kell mindenkinek vennie, hogy a magyar parlamentben a szocialista pártnak vagy bármely más ellenzéki pártnak nincsen eszköze megakadályozni a Fidesz hatalomgyakorlását. Egyszerűen látni kell, hogy a kétharmados többség a parlamentben egyértelműen mindent lehetővé tesz a Fidesz-kormány számára, hozzáteszem azért, hogy ez felelősséggel is együtt jár. Tehát mindenben egyedül tudnak dönteni, éppen ezért kell a pártnak mindent nem csupán parlamenti eszközökkel bemutatni, hanem parlamenten kívüli eszközökkel is, mind kritikai, mind tartalmi javaslatokkal. Mert a parlament egyszerűen most már sajnos nem alkalmas tér erre, pusztán apropót szolgáltathat arra, hogy mi milyen kezdeményezéssel élnénk, és utána a ház falain kívül kell ezeket a javaslatokat bemutatni. Tegnap például pont gazdaságpolitikai kérdésekben tettünk javaslatot, pénteken pedig szociális foglalkoztatási ügyekben fogunk sajtótájékoztatót tartani arról, hogy milyen törvénykezdeményezésekkel élünk. Tehát az őszi törvényhozási időszakban a szocialista párt most már sokkal inkább saját kezdeményezéssel fog élni, éppen ezért sajnáltuk azt, hogy a Fidesz-kormány a parlamenti többség birtokában úgy döntött, hogy csak szeptember 13-án lesz parlamenti ülés. Mi örültünk volna annak – ezt a mai házbizottság ülésén is javasoltam –, ha az önkormányzati választásokig minden nap lenne hétfőnként parlamenti ülés, hiszen ketté lehet választani az önkormányzati kampányt és a parlamenti munkát. Ehhez a többi ellenzéki párt nem volt partner, és a kormánypárt sem.


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!

Izsák Jenő karikatúrái