rss      tw      fb
Keres

Bolgár György interjúi a Galamusban - 2010. szeptember 10.

Lugosi Győző, a Kossuth Klub elnöke


Bolgár György: - Azt hallottam ma, hogy a holnap délelőttre tervezett úgynevezett fapados rendezvény, a Fapados Alapítvány rendezvénye, amelyen részt vett volna Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök is, végül is nem lesz meg a Kossuth Klubban, mert Önök, szinte az utolsó pillanatban, nemet mondtak. Igaz ez?

Lugosi Győző: - Így van. A dolog mögött az van, hogy az általunk jóváhagyott és befogadni szándékozott rendezvényről a megrendelés szövegében ez nem szerepelt. Felolvasom Önnek, hogy milyen e-mailt kaptunk, idézem: „A Fapados Alapítvány – nem mondanám az adószámát – civil szervezet szeretné kibérelni a Kossuth Klub nagytermét konferencia rendezvénye céljából. A konferencia nem pártrendezvény, az előadást párton kívüli előadók Bauer Tamás, Göncz Kinga, Debreczeni József tartják, téma szerint a balliberális gondolkodók értékelik Magyarország jelenlegi helyzetét.” Ehhez képest most értesültünk róla, én csak közvetve – nekem nincs televízióm, tehát nem tudom ezt nézni – az ATV-ből, miszerint, idézem Gréczi Zsoltot: Becsapott Magyarország lesz a rendezvény címe és a felsoroltakon kívül Gyurcsány Ferenc, Molnár Csaba és Vitányi Iván vesz ezen részt. Elég jó névsor, érdemes lesz meghallgatni a véleményüket. Tehát ha mi előzetesen tudjuk, hogy ez valójában mégiscsak a jelenleg zajló választási kampány rendezvénye, hiszen mi más lenne a választási kampány időszakban egy olyan rendezvény, ahol a Magyar Szocialista Párt egyébként kiváló politikusai vesznek részt, akkor mi ezt a rendezvényt nem fogadtuk volna be, mert a Kossuth Klub, annak ellenére, hogy szerintünk egy nagyon fontos közéleti fórum, hagyománya szerint a választási kampányban pártrendezvényeket nem fogad be. Úgyhogy sajnos minket – vagy szándékosan vagy én inkább azt feltételezem, tévedésből – nem tájékoztattak a résztvevők személyéről. És hát elég sajnálatos, hogy ezt nekünk igazából egy televíziós műsorból kellett megtudni.

– Kié a Kossuth Klub? Egyáltalán milyen szervezeté, vagy milyen tulajdonosa van, vagy ki működteti? Mi a Kossuth Klub ma? Régen a TIT-é volt.

– Pontosan. De hát ilyen, hogy TIT, már nem létezik, a TIT ma önálló egyesületek szövetsége. Mi magunk is tagjai vagyunk ennek a szövetségnek. A Kossuth Klub a TIT egyesület.
– Tehát Tudományos Ismeretterjesztő Társulat Egyesület. Igen?

– Társulat mint szövetséghez tartozó önálló egyesület. Tehát teljesen önálló egyesület, amelynek – mindjárt tegyük hozzá mert én nagyon fontosnak tartom –, valóban ugye a Petőfi körig visszanyúlóan nagyon fontos szerepe van a magyar közélet, így az egész demokratikus politikai szocializáció folyamatában. De ennek fontos záloga, különösen a rendszerváltozás utáni időszakban, már a többpárt rendszerű struktúrában, hogy ugyan mi nagyon sokféle szellem irányzatnak, politikai irányzatnak is helyet adunk, pártrendezvényeket nem szoktunk befogadni.

– De miért volna az párt rendezvény, ha egy alapítvány, amelynek mondjuk közismerten baloldali kötődései vannak, vagy balliberális kötődései vannak, rendez egy konferenciát, és arra meghív pártpolitikusokat is. Hát attól az miért párt-, pláne miért választásikampány-rendezvény?

– Én azt gondolom, hogy választási kampány időszakában nem az minősít egy rendezvényt, hogy a szervezők azt jelentik ki róla, hogy nem az. A választási kampány időszakában egy párt elnökségének, vezetésének, a meghatározó személyeinek előadásai mindenképpen a választási kampány részét képezik.

– De hát akkor Önnek azt is tudnia kell, hogy Gyurcsány Ferenc, Molnár Csaba és Vitányi Iván nem tartozik a pártjának ma meghatározó vezető személyiségei közé, nem tagja az elnökségnek. Nem mondom azt, hogy ellenzékben van a saját pártján belül, parlamenti képviselők, aztán kész. A korábbi vezetéshez hozzátartoztak, igen.

– Én ezt nem így gondolom, tehát én azt gondolom, hogy ma is a szocialista pártnak – egyébként tényleg nagy formátumú személyiségek mind a három akit említettünk – valóban meghatározó, nagy befolyással rendelkező, vagy mondhatnám meghatározó befolyással rendelkező személyiségei. Szerintem aki politikával foglalkozik, annak számára ez teljesen evidens. Szerintem Ön sem gondolja azt, hogy Gyurcsány Ferenc Molnár Csaba, vagy éppen Vitányi Iván ne lenne ma is az.

– Szocialista? De szocialista.

– Nagyobb befolyással rendelkeznek, még nagyobb súlyú politikusai az MSZP-nek, mint sokan mások.

– Jó. Tegyük fel.

– Ez nem az én dolgom.

– Jó. Tegyük fel hogy befolyásos szocialista politikusok. De ha holnap jön Önökhöz egy másik alapítvány, amelynek inkább jobboldali kötődései vannak, és azt mondja, hogy szeretnénk egy kis konferenciát tartani itt, és lehet, hogy felszólal akár Orbán Viktor is, akkor Ön azt fogja mondani, hogy már bocsánat, itt aztán politikai rendezvényt nem tartunk. Választási kampány van.

– Pontosan.

– Ezt fogja mondani?

– Így van.

– De miért? Őszintén szólva nem értem. Mondjuk a Kossuth Klub nem az a hely, ahol hatalmas választási gyűléseket lehet tartani. Az a Kossuth tér. A Kossuth klubban elférnek százegynéhányan, lehet hogy kétszázan, ha nagyon bezsúfolódnak. Tehát ott igazán nagy dolgokat, amelyek megrengetik a világot, nem lehet tartani. Nem oszt vagy szoroz választási szempontból, hogy ott liberális vagy baloldali értelmiségiek miről beszélnek. Miért zavarja Önöket hogy a választási kampányban esetleg szidják a kormányt?

–- Ez minket nem zavar, minket ez nem is érint, meg nem tartozik ez miránk. Az, hogy a Kossuth Klub rendezvényei ne lennének politikaformáló tényezők, ezt nem gondolnám, hiszen Ön is jól tudja, hogy a Petőfi kör itteni rendezvényeinek – annak ellenére, hogy egy idő után kiszorultak a Kossuth Klubból – az 56-os forradalom előkészítésében milyen óriási súlyuk volt. Valóban, itt kétszáz ember fér el a mi nagytermünkben, de hát ennek pont emiatt a hagyomány miatt igen nagy jelentősége van. És hát mondom, különösen az elmúlt húsz évben mi rendkívül nagy hangsúlyt helyeztünk arra, hogy kifejezetten pártrendezvények számára a Kossuth Klubot nem bocsátjuk rendelkezésre. Volt nekem ebből már többször is konfliktusom, tehát pár évvel ezelőtt is vagy nem tudom most már, néhány évvel ezelőtt, másik irányból volt konfliktus, amikor ugyanúgy egy számunkra ilyen értelemben elfogadhatatlan rendezvényt nemkívánatosnak tartottunk.

– Tehát október 4-én mehet Gyurcsány, de október 3-áig nem mehet.

– Nem erről van szó. Tehát itt arról szó nincsen, hogy Gyurcsány Ferenc ki lett tiltva a Kossuth Klubból, ahogy ezt talán a felkonferálásban is mondta.

– Nem. Kitessékelték, csak azt mondtam.

– Így van, de hát erről nincsen szó. Sőt, ha már itt beszélgetünk erről, akkor a Kossuth Klub igen nagyra értékeli őt, pont a Kossuth Klub fennmaradása miatt – ebbe most nem fogunk tudni belemenni –, mert Gyurcsány Ferenc mint miniszterelnök nagyon sokat tett azért, hogy a Kossuth Klub fennmaradhasson. Tehát még azt is mondhatnám, hogy az ő miniszterelnöki tevékenységének tényleg meghatározó érdemei vannak abban, hogy ma a Kossuth Klub létezik. Mert egy hajszálon múlt, hogy ne létezzen. Ez azonban nem változtat azon, hogy attól függetlenül, hogy a szervezők nem pártrendezvénynek nyilvánították, és hogy talán nem véletlenül nem közölték ebben az e-mailban, hogy igenis vezető MSZP-s pártpolitikusok ennek a rendezvénynek a főszereplői.

– Mi lett volna akkor, ha nem közlik, hogy előadást tart Gyurcsány, hanem csak ott van, és egyszerre csak jelentkezik szólásra, és elmondja a maga mondandóját.

– Értem. Hát nem, akkor utólag kéne ezt inkorrektnek tartanom. Tehát világos, hogy minket lehet csőbe húzni, de nem… hogy mondjam, nem…

– Na de ezek szerint politikusok nem mehetnek választási kampány idején a Kossuth klubba? És nem szólalhatnak meg? Azért ez elég bizarrnak tűnik.

– Hát lehet, hogy bizarrnak tűnik, de nekünk nagyon fontos, hogy megtartsuk a Kossuth Klubnak ezt a fajta pártsemlegességét. Tehát közéletileg igenis fontos helyszínnek tartjuk, de nem kívánjuk azt, hogy ilyen kiélezett politikai helyzetben, amit egy választási kampány jelent, a Kossuth Klub akármelyik párt számára fórummá váljon. Tehát nincs ebben semmiféle politikai részrehajlás. Egyébként aki ismeri az én személyes politikai attitűdömet, aminek ehhez semmi köze nincs, az jól tudja, nekem nincs ilyen értelemben a baloldallal szemben elfogultságom. De a pártpolitikai rendezvényekkel szemben a Kossuth klub az elmúlt évek során következetesen tartózkodó volt. Tehát nem jutott el általában a dolog ilyen éles helyzetbe, mert időben tudtuk mondani, hogy sajnos ilyen rendezvény céljára nem kívánjuk odaadni a Kossuth Klubot. Rengeteg helyen lehet ilyeneket tartani. Ha időben közölték volna velünk, akkor nem került volna sor erre a sajnálatos helyzetre, hogy utolsó pillanatban kelljen visszamondjuk.


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!

Izsák Jenő karikatúrái