rss      tw      fb
Keres

Bolgár György interjúi a Galamusban - 2010. szeptember 10.

Gréczy Zsolt, Gyurcsány Ferenc korábbi kommunikációs tanácsadója


Bolgár György: - Néhány perccel ezelőtt kiderült a Kossuth Klub elnökével folytatott beszélgetéséből, hogy ő ma tudta meg a televízióból, pontosabban mondták neki, mert ő nem nézte, hogy te ott elmondtad, hogy holnap a Kossuth Klubban tervezett fapados rendezvényen Gyurcsány Ferenc is beszélt volna, meg Molnár Csaba, meg Vitányi Iván, és ettől ez politikai rendezvénynek vagy választási rendezvénynek minősülne, ezért nincs helye a Kossuth Klubban. Ezek szerint olyasmit mondtál, amit nem kellett volna, vagy olyasmit mondtál, amit mindenki tudhatott vagy sejthetett, semmi titok nem volt benne. Csak valamiért valakik mégis más megfontolásra és meggondolásra jutottak?

Gréczi Zsolt: - Az első megjegyzésem az lenne, hogy napok óta tudja a Kossuth Klub vezetése, hogy kik szólalnak fel ezen a rendezvényen. Tehát szerintem nem állja meg a helyét az az állítás, hogy ők az utolsó pillanatban tudták meg. Ráadásul az interneten napok óta kering a hír. Több internetes portálon is megjelent, hogy kik fognak beszélni, hol és miről szól ez a rendezvény. Ráadásul nem lehet pártpolitikai rendezvénynek nevezni egy olyan rendezvényt, amelyet egy civil szervezet hoz létre: nem a Magyar Szocialista Párt rendezi ezt a száz napot értékelő konferenciát, hanem a magyar balliberális alapítvány, a Fapados alapítvány.

- Amely nem indul az önkormányzati választásokon.

Nem indul az önkormányzati választáson. És ők – ezek szerint naivan – abban bíztak, hogy ha meghívnak értelmiségieket, a magyar balliberális közösség színe javát egy ilyen rendezvényre, akkor megkérdezhetnek néhány baloldali politikust is, hogy hogyan látják az Orbán-kormány első száz napját. Én inkább attól tartok, hogy a Fidesz olyan országot teremtett itt száz nap alatt, ahol tisztességes embereknek is, mert én nem kételkedem Lugosi tisztességében, félniük kell. Tehát félniük kell, ha helyet akarnak adni civileknek, esetleg politikusok véleményének is. Azért is furcsa ez az egész, mert Orbán Viktor egy közoktatási intézményben, egy gimnáziumban mondta el a száznapos értékelő beszédét., De azt is furcsállom, hogy mindez Kossuth nevével történik. Pont a liberalizmus, a nyilvánosság és a szabadságharc egyik szimbolikus alakjának nevét viselő intézmény tesz gyakorlatilag lehetetlenné, vagy megpróbál - nem akarok csúnya kifejezést használni, de - betiltani egy ilyen eseményt. Természetesen nem azokra haragszunk, akik esetleg megijedtek vagy esetleg politikai nyomásra cselekedtek, hanem azokra, akik megijesztik Magyarországot.

- Szóval a dolog lényege az, hogy nem tudod, hogy pontosan mi ennek az oka, de szerinted már tudni lehetett egyrészt, hogy miről szól ez a rendezvény, hogy kik lesznek ott, másrészt hogy valószínűleg az általános légkör egyre nyomasztóbbá vagy fenyegetőbbé válása lehet mögötte a kimondott vagy kimondatlan ok.

- Hát a szervezők annál is inkább tisztességesek voltak, mert az előző beszélgetésben te magad vetetted fel azt a lehetőséget, hogy azt a fajta nyilvánosságot úgyis meg lehetett volna teremteni politikai felszólalásnak, ha az ember úgymond megpróbál egy ilyen furcsa csavarral egyszer csak szólásra emelkedni és egy pártpolitikai típusú beszédet mond. Annál is inkább tisztességes volt a Fapados Alapítvány meg a szervezők szándéka, hiszen napok óta lehetett tudni erről a rendezvényről. Hát az interneten, újságban, több helyen megjelent. Tehát ha a Kossuth Klub vezetője ezt ma tudta meg, akkor én azon enyhén szólva csodálkozom.

- Hát az biztos, hogy ez nem egy választási gyűlés. Tehát akár részt vesz rajta szocialista politikus, akár nem, ez nem választási gyűlés. Politikáról szól. Nyilván a választást is megemlítik. De itt nem a választók megnyerésére és agitálására irányul, hanem értelmiségiek, politikusok vagy politikában…

-… Így van. 150-200 meghívott lesz. Ez nem egy nagygyűlés, ahol esetleg kárt tesznek valamiben, vagy tömegek vannak az utcán.

- Nem a választókat akarják itt megnyerni bármivel, nem agitálnak, nem meggyőznek, hanem egyszerűen arról van szó, hogy megbeszélik a magyar politikai helyzetet, speciel egy választás közeledtével. Lehet, hogy még jól is jön akár Gyurcsánynak, Molnár Csabának, a többieknek, vagy az MSZP-nek, hogy hirtelen nagyobb figyelmet keltettek egy olyan rendezvény iránt, amelyről eddig lehet hogy viszonylag kevesen tudtak, nem?

- Igen, ez is lehetséges, de ez egy nem kívánt hatás. Az lett volna jó, ha az eredeti helyszínen meg tudjuk tartani. Ráadásul Lugosi úr elmondja, hogy a Kossuth Klub pártsemleges, elmondja, hogy Gyurcsány Ferencnek milyen sokat köszönhet a Kossuth Klub, majd ezek után közli, hogy Gyurcsány Ferenc itt ne beszéljen. Azért ebben enyhén szólva ellentmondást vélek felfedezni.

- Van benne valami logika, azt mondja, hogy választási kampány időszakban ne beszéljen itt semelyik pártnak senkije.

- De most tehetek én arról, vagy tehetnek a szervezők arról, hogy a választás mostanra esik? A száz napot értékeli a kormány. A száz napot értékelik az ellenzéki pártok, a száz napot értékelik civilek, értelmiségiek, uram bocsá’, a választók, a devizahitelesek, a nyugdíjasok és így tovább és így tovább. Ez egy értékelő alkalom lett volna és lesz is arra, hogy megbeszéljük, mit művelt ezzel az országgal Orbán Viktor és kormánya. Természetesen ettől mi nem riadunk meg, csak nagyon el vagyunk keseredve és szomorúan látjuk ezt a fejleményt.

- Nem tudom, emlékszel-e arra, hogy valamikor, szerintem a választási kampány időszakában, tehát a választás előtt a Demokratikus Charta tartott egy rendezvényt a Kossuth klubban.

- Igen.

- És ott beszélt Gyurcsány is.

- Gyurcsány Ferenc ott nem beszélt. De pártpolitikusok részt vettek azon az eseményen, és mégsem volt ebből probléma.

- Akkor lehet, hogy Gyurcsány a hibás. Tudniillik azzal, hogy ott van egyáltalán. Lehet, hogy ha az ő neve nem tűnt volna fel, akkor talán elmegy ez a rendezvény is.

- Jó, mert ez azt jelenti, hogy Gyurcsány Ferenc változatlanul tényező a magyar politikában, sőt egyre inkább az lesz meggyőződésem szerint.

- Jó, hát ez egy dolog, a jövőbe egyikünk sem lát. Az, hogy tényező, az kétségtelen. Hogy egy olyan névvel és egy olyan szereplő-e, akire megmozdul az ellenfél, esetleg dupla erővel és megkétszerezett erővel támad rá és igyekszik ellehetetleníteni, ez is lehetséges, az is lehet, hogy túlbecsülik az ő erejét és jelentőségét. De mindenesetre, hogy számít valamit és megmozdulnak rá sokan, ez biztos, pro és kontra. De most akkor mi lesz ezzel a rendezvénnyel?

- A rendezvényt természetesen megtartjuk, hiszen mások nem ijednek meg attól, hogy esetleg ott olyan mondatok hangzanak el, amelyek uram bocsá’ a kormány bírálataként vagy a kampány részeként értékelhetőek.

- Az a lényeg, hogy a nemzeti együttműködés szellemében hangozzanak el a mondatok. Bírálni lehet, de ez a minimum.

- Gondoltam én is, hogy kitesszük minden folyosóra és falra a Nenyit, hogy minden résztvevő tekintete odarévedjen, de szerintem azok, akik itt felszólalnak, nem ijedős emberek. Bauer Tamás, Debreczeni József, Göncz Kinga és a három említett politikus azt hiszem, már elég sok mindent megélt és megtapasztalt, úgyhogy nem rejtik majd véka alá a véleményüket. Tehát holnap megtartjuk ezt a rendezvényt, Száz nap – becsapott Magyarország címmel.


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!

Izsák Jenő karikatúrái