rss      tw      fb
Keres

Gyurcsány Ferenc






Tízig tud számolni…

Hír: Jövőre az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) az államháztartás finanszírozására összesen 828 milliárd forint nettó finanszírozást tervez – írja a Privátbankár. (Az ÁKK dolga, hogy szervezze az új hitelek felvételét és a régiek törlesztését.)

De valami baj van ezzel a számmal. Hiszen jól emlékszem, hogy a miniszterelnök azt mondta, hála a szocialisták „országromboló tevékenységének” jövőre 2858 milliárd forintunkba fog kerülni az adósságok törlesztése.

Kérem szépen, itt valaki nem mond igazat, vagy nem érti a dolgát. Nem akarom rossz krimiíróként lelőni a poént, de előrebocsátom: nem az ÁKK igazmondásával van a probléma.

Belátom, hogy nem egyszerű átlátni az államháztartás és az államfinanszírozás részleteit, de megjegyzem, a miniszterelnöktől elvárható.

Na, akkor sorjában.

A költségvetést ismerőknek eleve feltűnhetett a 2858 milliárd forintos érték. Ha fellapozzák az idei költségvetést, azt fogják látni, hogy idén adósságszolgálatra 1215 milliárd forintot költünk. Márpedig az nem lehet, hogy egy év alatt több mint megduplázódjon a fizetnivaló! A tájékozottaknak ugyanakkor ismerős lehet  a miniszterelnök által emlegetett szám. Valóban, az ÁKK hivatalos honlapján szerepel egy táblázat, amely megmutatja, hogy a következő években mennyi adósságunk jár le, azaz mennyit kell visszafizetni. Ebben a táblázatban tényleg ez a közel háromezer milliárdos érték szerepel.

Akkor itt ellentmondás van, mondhatnánk. Vagy mégsem?

Nem bizony.

A magyar központi költségvetés adóssága (ez az adat szintén ott van az ÁKK honlapján) valamivel több mint húszezer milliárd forint. Ennek az adósságnak a kamatait a költségvetés fizeti. Ez szerepel a költségvetési törvényben. Emlékeztetőül, idén ez 1215 milliárd. Ha a költségvetés jól áll, akkor arra is van pénz, hogy a tőkéből (abból a bizonyos valamivel több mint húszezer milliárdból) is törlesszünk, ha meg ellenkező a helyzet, akkor további hiteleket veszünk fel.

Az Államadósság Kezelő Központ megnézi, a következő évben hogyan járnak le a hitelek, mennyit kell visszaadni, jut-e pénz a költségvetésből arra, hogy csökkentsük az adósságállományt, vagy hiteleket veszünk fel, hogy visszaadjuk a régieket. Ez utóbbit hívják a lejáró adósság megújításának. Ez majdnem úgy működik, mint a hétköznapi életben. Ha valakinek lejár az adóssága, akkor vagy visszaadja saját pénzéből (persze csak ha van neki), vagy felvesz éppen annyi hitelt, amennyivel tartozik valakinek, ezzel törleszti korábbi adósságát, de az összes hitele egy szemernyit sem változott.

Tegyük akkor világossá: jövőre nem fogunk az adófizetők pénzéből közel háromezer milliárd forintot adósságtörlesztésre fordítani. Így tehát nem igaz az sem, hogy ebből akár megduplázhatnánk a nyugdíjakat, ahogy ezt a miniszterelnök hétfőn a Parlamentben mondta. (Dehogy hazudott! Ő ilyet soha nem tesz. Csak nem ért hozzá. Mindenki döntse el, hogy melyik a rosszabb.) Jövőre is kamatokat fogunk törleszteni, amelyek összege két okból is magasabb lehet az ideinél. Részben azért, mert idén növekedett az adósságállomány (sőt, a kormány még jobban növelni akarta, amikor – emlékszünk – növelni akarta az idei hiányt), részben pedig azért, mert az elmúlt hónapokban (hála kormányunk nagyszerűségének) emelkedtek az elvárt kamatok, azaz drágábban kaptunk hitelt. Összességében valóban megeshet, hogy valamivel (nagyságrendileg mondjuk ötven-százmilliárd forinttal) többet fizetünk adósságszolgálatra, mint idén, de ebből nem lehet kétszeres nyugdíjat fizetni.

És akkor mi lesz a jövőre lejáró adóssággal, azzal a közel háromezer milliárddal? Természetesen az lesz, hogy az ÁKK felvesz annyi hitelt (kibocsát kötvényt), amennyit törleszteni kell, és ahogy a hírben szerepel, ezen felül még további 828 milliárdot, hogy finanszírozza a jövő évi, máshonnan nem finanszírozott hiányt.

A miniszterelnök biztosan tud tízig számolni, de ez sajnos nem elég ahhoz, hogy az állam finanszírozásáról pontos képet adjon nekünk. Ahhoz több kell ennél. Tudás és tisztesség.


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!