rss      tw      fb
Keres

Nemzeti Eszközkezelő Humbug

Június végén Matolcsy György bejelentette, hogy augusztus 31-ig kidolgozzák a Nemzeti Eszközkezelő Társaság (NET) koncepcióját, amely a devizahitelesek megsegítésére jön létre. Az eszközkezelő átvállalja a bedőlő hiteleket, a lakásokat pedig az ott lakók visszabérelhetik. Az intézkedés nem lesz hatással a költségvetésre, a fedezetet egy banki alap és az állami garanciavállalás fogja adni. Bencsik János, a nemzetgazdasági minisztérium államtitkára már ki is számolta, tíz-tizenkét év alatt az állam befektetése megtérülhet.

Évtizedes amerikai banktanácsadói gyakorlatommal sem értettem, hogyan tudja a kormány ezt a pénzügyi bűvészmutatványt végrehajtani. Költségvetési pénzek nélkül átvállalni bedőlő hiteleket, visszabérelni lakásokat és még pénzt is keresni a dolgon?

Aztán elérkezett augusztus 31. Izgatottan vártam az eszközkezelő koncepciójának bejelentését. De elmaradt, semmit nem közöltek. Matolcsy György is csak annyit mondott, hogy október 15-ére feláll a szervezet, s azok az ingatlanok kerülnek hozzá, amelyek jelzáloggal terheltek, de az adósok nem képesek törleszteni.

Álljon meg a menet! Szóval most már nincs szó arról, hogy kisegítik a hiteleseket. Nekem ez úgy hangzik, mintha a kormány a bankokat akarná kisegíteni. De akkor miért nem hívják Nemzeti Bankmentő Társaságnak? Meglehet, hogy a kormány egy frappáns választási trükkel egy bankmentő csomagot reklámoz úgy, mintha az a hiteleseken segítene? Ügyes! Csak éppen átverésnek tűnik.

A lakáshitelesek helyében én semmilyen segítségre nem számítanék a kormánytól. Elképzelhető, hogy néhány fotogén bajbajutott hitelét a kormány majd átvállalja és lakásukat is visszabérli, csupán azért, hogy velük forgassák le azokat a reklámfilmeket, amelyek a program sikeréről tudósítanak. De az igazán bajba jutott hitelesek tízezrei ne számítsanak segítségre, ugyanis olyan eszközkezelő, amilyet Matolcsy miniszter bejelentett, nem létezik sehol a világon. Persze Magyarország trükkös ország. Valószínű, hogy a hitelesek egy része színleli hogy bajban van, és a végén ki fogja izzadni tartozását. 2011 érdekes évnek ígérkezik.

(Lázár György)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!