rss      tw      fb
Keres

Bolgár György interjúi a Galamusban - 2010. március 3.

Interjú Kende Péter közíró-ügyvéddel


Bolgár György
: - Azt olvasom a mai Népszabadságban, hogy Kende perli Németh Miklóst. Az már önmagában is érdekes, hogy Te miért állsz perben a volt miniszterelnökkel. De ha valaki elolvasta ezt a cikket - azoknak mondom, akik nem olvasták -, akkor kiderül, hogy Te azért perled őt, mert reméled, hogy az ő birtokában lévő egykori dokumentumok nyilvánosságra hozhatók. Olyan dokumentumokról van szó, amelyekre egy Svájcban élő, magyar származású történész, Oplatka András hivatkozott nemrég megjelent könyvében, és amelyek Németh Miklós, illetve Mihail Gorbacsov, valamint Németh és az egykori szovjet miniszterelnök, Rizskov tárgyalásainak jegyzőkönyvei.

Kende Péter: - Illetve levelezéseik.

- Kezdjük ott, hogy miért érdekelnek téged ezek a dokumentumok? Szeretnéd őket elolvasni, vagy könyvet írsz a rendszerváltás időszakáról?

- Még nem tudom, hogy könyvet írok-e, de az biztos, hogy kutatást folytatok a rendszerváltozás időszakáról. Az egyik téma, amit kutatok, a szovjet csapatkivonás és a szovjet atomfegyverek. Így természetes, hogy mindent elolvasok, ami ezzel a témával kapcsolatos, ezért amint megjelent az Oplatka András-féle könyv, azonnal megvettem és elolvastam. A könyvben egyrészt néhány dolog nem stimmel, de ami most fontos, hogy több lábjegyzetben szerepelnek bizonyos iratok azzal a megjelöléssel, hogy „Németh Miklós archívumában”. Ezek szerint ő hazavitt bizonyos iratokat. Természetesen én a levéltárban mindent végigbogarásztam, hogy kiderítsem, ezek az iratok ott vannak-e, megvannak-e, mert a levéltárban lenne a helyük. Kiderült, hogy nincsenek meg.

- Vagyis lehet, hogy egyetlen példány van belőlük, és Németh Miklós az, aki őrzi őket?

- Ennek két oka lehet. Az egyik, hogy ezek az iratok nem léteznek. A másik, hogy léteznek, de nem maradtak meg a kormány archívumában, ezért a levéltárban sem, mert Németh Miklós az egyetlen példányt hazavitte.

- Lehetséges ilyen, hogy egy miniszterelnök hazaviszi, ami számára fontos?

- Szerintem ilyen nincs, ez megengedhetetlen. Ezért írtam levelet még hónapokkal ezelőtt Németh Miklósnak, és kértem, tegye lehetővé számomra, hogy elolvassam azokat az iratokat, amelyek a birtokában vannak. Ő erre nem válaszolt. Ekkor döntöttem úgy, hogy nincs más lehetőségem, mint iratkiadási pert indítani ellene. Vagyis perben kényszeríteni arra, hogy adja ki nekem a dokumentumokat.

- A bíróságnak ezek szerint abban kell döntenie, hogy azok az iratok, amelyekre az Oplatka-könyv hivatkozik, közérdekű adatokat tartalmaznak, ezért nem lehetnek egy magánszemély birtokában, még akkor sem, ha az a magánszemély korábban miniszterelnök volt. Hanem például egy levéltárban a helyük és neked meg másoknak is joguk van ahhoz, hogy ezeket megtekintsék. Erre vonatkozik a per?

- Igen, erre vonatkozik. Németh Miklós és jogi képviselője két indokot hozott fel arra, hogy miért nem adja ki nekem ezeket az iratokat - ez azt is jelenti, hogy elismerte, nem adta le a levéltárban őket. Az első indok, amire hivatkozott, az volt, hogy ő ma már nem adatkezelő, mert nincs semmilyen állami funkcióban. Ez meggyőződésem szerint nem jó érv, mivel bármennyire nem közszereplő ma már, mindaddig kezelője annak az adatnak - vagyis ezeknek az iratoknak -, ami még a birtokában van. A másik indok még meglepőbb volt számomra. Azt írta le a jogi képviselője, hogy ezek nem közérdekű adatok. Németh Miklós Mihail Gorbacsovval folytatott tárgyalásának magyar jegyzőkönyvéről van szó, amelyben szó esik - szerintem - a szovjet csapatkivonásról, a szovjet atomfegyverekről és a németek előtti magyar határnyitásról.

- Oplatka miket idéz ebből a dokumentumból vagy ezekből a dokumentumokból?

- Nem szó szerinti, hanem tartalmi idézeteket ír.

- Tehát nem biztos, hogy látta őket, lehet, hogy csak Németh Miklóstól hallott a tartalmukról?

- Nem kizárt.

- Ez nem derül ki egyértelműen?

- Nem, nem derül ki egyértelműen, ezért nem kizárt. Lehetséges.

- Az a verzió nem elképzelhető, hogy Németh Miklós valóban nem adatkezelő már, mert magánember régóta, viszont mégiscsak vannak olyan adatok nála, amelyeket kezel, erre viszont magánemberként már nem jogosult?

- Egyetértek a kérdésben foglalt állítással, igazad van. Természetszerűen nem jogosult erre. Ezért indítottam a pert. Jövő héten, kedden ítéletet fog hirdetni a bíróság.

- Ilyen gyors ítélet lehetséges?

- Minden iratkiadási per - most az ügyvéd beszél belőlem, nem az újságíró - és közérdekű adattal kapcsolatos per soronkívüliséget kell hogy élvezzen a törvény szerint. Ezért a gyors ítélethirdetés.

- Értem. Ha a bíróság első fokon úgy dönt, hogy Németh Miklós valóban közérdekű adatokat őriz, ezért ezeket ki kell adnia valamilyen arra hivatott állami szervnek, akkor te elégedett leszel, és elkezded kutatni ezt a korszakot?

- Igen, ha megkapom ezeket az iratokat.

- Miért? Lehetséges olyan megoldás is, hogy a bíróság azt mondja, hogy Németh Miklós köteles kiadni ezeket, de valamilyen okból titkosítja az állami adatkezelő? Végül is húsz évvel ezelőtti eseményről van szó.

- Nem, ez kizárt. Adatvédelmi szabályok szerint ez nem lehetséges. De azt lehetségesnek tartom, hogy én megnyerem a pert, és végül nem fogok megkapni semmit.

- Mert szankció nem jár együtt egy ilyen bírósági ítélettel?

- Hát persze hogy nem.

- Lehetséges, hogy a bíróság felszólítja a pervesztest, hogy adja át az iratokat, a pervesztes meg azt mondja, hogy nem?

- Előfordulhat. És akkor én végrehajtást kérek, és a végrehajtó ki fog menni hozzá, és azt fogja mondani, hogy tessék ideadni. Ha erre ő azt mondja, hogy nem adom, akkor nem adta.

- És mi történik, ha nincsenek ilyen iratok vagy rossz helyre tette őket vagy már nem emlékszik, hova tette őket, vagy voltak, de már nem nála vannak. Ha nem tudja odaadni őket, még ha akarná sem, akkor mi történik?

- Akkor semmi.

- Akkor miért indítottad a pert? Abban bízol, hogy mégis előkerül valami irat és többet tudhatunk meg arról, hogy mit tárgyalt Mihail Gorbacsov Németh Miklóssal?

- Ennél azért árnyaltabb a dolog. Azért indítottam a pert, mert szeretném, ha kiderülne az igazság. Kénytelen vagyok egyelőre ilyen dodonaian fogalmazni.

- Értem. Mindenkit érdekel a közelmúlt történelmi igazsága meg a mai igazságok is, ez kétségtelen. Hogy aztán mit hozol ki abból az igazságból, amit esetleg ilyen dokumentumokból megtudsz, vagy nem tudsz meg, azt nem tudom, de van egy másik út is, nem? Nehezebb út, ezt elismerem, de Mihail Gorbacsov él. Lehet, hogy neki is van magánarchívuma, vagy van ott egy állami archívum, és legalább annyit megmondhatnak az orosz illetékes szervek, hogy létezik-e egy ilyen találkozóról jegyzőkönyv.

- Létezik, igen.

- Ennek már utána is néztél?

- Természetesen utánajártam. Létezik ilyen jegyzőkönyv. Ez a jegyzőkönyv a birtokomban van, de erről Németh Miklós azt nyilatkozta Oplatka Andrásnak, hogy ez az orosz jegyzőkönyv egészen mást tartalmaz, mint a magyar. Mégpedig azért, mert ő a tárgyalás egy pontján azt kérte Mihail Gorbacsovtól, hogy állítsák le a jegyzőkönyvezést, mert két-három olyan fontos dolgot szeretne vele megbeszélni, ami kéri, hogy ne kerüljön jegyzőkönyvbe. Ez szerepel az ő nyilatkozatában. És utána ő maga azt állítja a könyvben, hogy hazafelé a repülőgépen a munkatársával készítettek egy magyar jegyzőkönyvet, ami viszont tartalmazza ezeket a kimaradt részeket is. És ez a jegyzőkönyv van állítólag nála.

- De egyelőre te nem találod máshol.

- Máshol nincs. Sem a pártirattárban, sem a kormány irattárában nincs.


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!

Izsák Jenő karikatúrái