rss      tw      fb
Keres

Bolgár György interjúi a Galamusban - 2010. szeptember 17.

Czeglédy Csaba, Szombathely MSZP-s alpolgármestere


Bolgár György: - Két napja a magyar médiában elég sok minden olvasható és hallható ezzel a bizonyos szombathelyi "tizeddel" kapcsolatban, vagyis hogy szombathelyi fideszes önkormányzati képviselők állítólag 10 százalékos részesedést kértek vállalkozóktól bizonyos önkormányzati beruházásokban való részvétel fejében. Meglepetésként érte Önt ez a tegnapi Népszava-hír, illetve tudósítás erről, vagy azért egy alpolgármester nem annyira naiv, hogy ne hallott volna már hasonlókról, legföljebb bizonyítékai nem voltak?

Czeglédy Csaba: - Egyrészről a mai világban az ember már nehezen lepődik meg bármin is, de az mindenképpen döbbenetes volt, ezt a lehető legnagyobb őszinteséggel mondom, hogy ilyen jellegű szövegösszefüggésekben hallottuk a város ügyeit vissza, illetve azokat a városi legendákat vagy mendemondákat, amiket ebben a 80 ezres városban élve az elmúlt egy évben hallottunk. Az a hölgy, aki ezen a Népszavában megjelent hangfelvételen beszélt – és én bízom benne, majd ki fog derülni, hogy ki ez –, az a rutin, ahogy beszélt, többször meghallgattuk, már önmagában döbbenetes volt, hiszen hallatszott a hangján, hogy nem most először mondja el a teendőket a pályázatokkal, illetve a cégekkel kapcsolatban. Másrészről pedig az a szomorú, hogy azok a ténybeli állításokat, amik elhangzottak mondjuk a csütörtöki vagy mondjuk a mai, pénteki hangfelvételben, a már folyó önkormányzati belső vizsgálat több pontban már sajnos valósnak találta. Mármint azokat az elhangzott tényeket.

- Igen? Ez mikor történt, mikor volt önkormányzati belső…?

-… A polgármester úr tegnap elrendelte a belső vizsgálatot. Ugye ő is elmondta tegnap a többeknek, illetve a sajtónak is, hogy őt az különösképpen nem érdekli, hogy ki beszél a hangfelvételen, azt majd a hatóságok dolga kinyomozni. De elhangzottak olyan ténybeli állítások, mint például hogy az önkormányzati cég 30 százalékos előleget fizetett még a munka megkezdése előtt a vállalkozóknak, ami eddig egyáltalán nem volt gyakorlat, s még tudnék mondani egy-két példát, de most erre az egyre koncentrálok. Szóval elrendelte a polgármester úr tegnap a belső vizsgálatot, ma megkaptuk 11 óra 30-kor az önkormányzati cég belső jelentését, amit saját maguk írtak alá és pecsételtek le, és ott megdöbbenve láttuk a polgármester úrral, hogy ebben az évben, tehát 2010-ben az összes nyílászáró-cserével kapcsolatos kivitelezési munkára 30 százalék vagy annál több előleget kifizetett az önkormányzati cég. S ez, jelzem, hogy mind az eddigi gyakorlattal, mind az önkormányzat érdekével ellentétes, és sem a polgármester úr, sem én, aki egyébként az ágazatért felelős alpolgármester vagyok, a szociális területért is felelős alpolgármester, ezt nem tudtuk.

- Ez hogy megy, magyarázza el nekem! Ugye szombathelynek szocialista polgármestere van, őt választották meg 2006-ban ismét.

- Így van.

- Ön is szocialista, mint alpolgármester, de az önkormányzati testületben fideszes többség van. Gyakorlatilag az Önök megkerülésével lehet ilyen ügyeket lebonyolítani?

- Sajnos lehet ilyen ügyeket lebonyolítani. Pont a szocialista-szabaddemokrata városvezetés, illetve a fideszes többség között egy komoly törésvonal volt például szociális területen. Ugyanis mi teljesen másképp képzeltük el a közfoglalkoztatás rendszerét, és az önkormányzati cégünk, ezen szociális önkormányzati cég jövőjét, mint például azt fideszes kollégáink tették. Itt egy komoly törésvonal volt. Pont Szakály Gábor, aki állítólag elfogadott ezekből a korrupciós pénzekből, pont ő a szociális bizottság elnöke, és a másfél évvel ezelőtti pici szombathelyi rendszerváltást követően tanácsnoki pozícióba emelkedő Marton Zsolt pedig folyamatosan támogatta őt, hogy Szakály Gábor, mint szociális bizottsági elnök elképzelése érvényesülhessen ezen a területen. Én, mivel nagyon sok ágazatért felelek, és a szociális területen belül például vannak bölcsődék is, azért van nekem bőven feladatom, én nem akartam mindennapos konfliktusokat Szakály úrral. Úgyhogy például ezen a területen, ennél az adott cégnél, ahol ezek a visszaélések történhettek, abszolút a két fideszes, azaz a fideszes tanácsnok és a fideszes bizottsági elnök akarata érvényesült.

- Nem úgy menne normálisan egy önkormányzatban, hogy a szembenálló politikai felek kölcsönösen sakkban tartják egymást, tehát figyelnek a másik kezére, nemcsak a szavaira, hogy az egyik ne költsön el előle pénzt, vagy esetleg ne bocsátkozzék valamilyen törvénytelen ügyletbe? Tehát nem az lett volna a normális, vagy nem az a normális, hogy akár a többség, akár a kisebbség figyeli a másikat, hogy mit csinálnak?

- Dehogynem! Önnek ebben teljes mértékben igaza van, és bármelyik rádióhallgató valószínűleg hasonlóan gondolkodik, de egy 80 ezres városban - persze nem egy Budapest vagy nem egy nagyobb megyeszékhely vagyunk, de mi a 80 ezres városunkra is büszkék vagyunk - azért rengeteg feladat és rengeteg teendő van.

Mekkora a költségvetése a városnak?

- 28 milliárd forint, ha a teljes összeget veszem.

- Azért az már nem kevés.

- Nem kevés. Igen, erre kellene, erre kell vigyáznunk. Nem lehet minden részterületre odafigyelni, s azt álmunkban sem gondoltuk volna, hogy egy jó ügyön – mert mondjuk az oktatási intézményekben 30 évvel ezelőtti nyílászárók kicserélése gondoljuk, hogy jó ügy – valakik megpróbálnak kiskapukat keresni. Az önkormányzatnak tehát azt kell ebben az adott ügyben látni, hogy a közgyűlésnek mint legfőbb döntéshozónak és legfőbb ellenőrző testületnek, hiszen csomó ezzel kapcsolatos feladatunk is van, teljesen kivitték a látómezejéből. Másfél év alatt egyébként közel 180 millió forintot költöttünk el, tehát ennek a 180 millió forintnak az elköltését, felhasználását gyakorlatilag szinte teljesen kivitték a közgyűlés látómezejéből. Mi is biztosan szentelhettünk volna erre több időt, de az ember nem abból indul ki, hogy biztos visszaélés van, és ott biztos valami csibészség fog történni, bár ez egy nagyon gyenge jelző erre az esetre.

- Nem akarok ál-naivnak sem látszani, néha a hallgatóim azt mondják, hogy ál-naivat játszom, de néha úgy gondolom, hogy be kell mutatni ezt is, hogy az ember naivan hogy gondolná. Még a mindennapos közbeszédben is, hát még a nyilvánosság előtt, legalább másfél évtizede, de lehet, hogy a rendszerváltás óta lehet hallani, olvasni olyasmiket, hogy mennyire korruptak nemcsak a politikusok, hanem a különböző önkormányzati testületek, szervek. Hogy ahol állami pénz van, vagy önkormányzati pénz van, ott mindenki arra törekszik, hogy megcsapolja ezeket, és mindig, mindennek megvan az ára, hogyan lehet pályázatokat nyerni, hogy lehet megbízásokat szerezni. Vagyis feltételezem, hogy Önöknek mindennapos feladata az, hogy ellenőrizzék, mi történik, mi zajlik, hol érhetik Önöket támadások, vagy hol kerülhet akár saját személyük is veszélybe, hiszen ha nem figyelnek eléggé, vagy nem végzik el azt, ami a munkájuk, akkor még akár büntetőügybe is keveredhetnek, azért, mert elhanyagoltak valamit, vagy nem figyeltek eléggé. Szóval mennyire csak általános szóbeszéd ez az általános korrupció, és Ön, mint egy városnak az egyik vezetője, mennyire találkozott ezzel, vagy ennek a kísérletével?

- Én úgy gondolom, hogy Magyarország nem sokkal jobb vagy rosszabb, mint mondjuk más országok. Érdekesek lehetnének az összehasonlítások, de maradjunk csak Magyarországon. Én meg tudom erősíteni, hogy amik városi legendának, vagy városi mendemondának tűnnek, azok azért sajnos igazak, mert az ember rengeteg olyan üggyel találkozik, amikor szinte érzi, hogy itt valami nincsen rendjén.

- Csak nem lehet bizonyítani, mert nincsenek hangfelvételek, és nincsenek tanúk.

- Így van. Az adott ügyben is, mi gyakorlatilag egy éve érezzük egy csomó információból, hogy valami nincs rendjén ennél a szociális intézménynél, a szociális cégünknél a kivitelezésekkel, vagy az építőipari munkákkal. Azt hiszem, a Népszabadságnak nyilatkoztam úgy, hogy már az alaphelyzet is agyrém, és gyakorlatilag a korrupció melegágya lett kialakítva ennél a cégnél, ahol el kell mondanom, hogy a Savaria Rehab Teamnél dolgozóknak a többsége vagy szinte mindenki, egy-két embert leszámítva, ha igazak lesznek az állítások és a gyanúk, nagyon tisztességesen és becsületesen a szociális ellátórendszerünk munkatársaként dolgozik. Tehát az az agyrém, hogy ez egy szociális ellátó intézmény. Ez a cég, illetve előtte a nonprofit szervezet elődje gyakorlatilag Szombathely szociális ellátórendszerét működteti, s a fideszes képviselőtársaink találták ki, hogy valahogyan, teljesen gellert kapva, nekiálltak építőipari munkákat csináltatni az önkormányzati, egyébként szociális területen dolgozó céggel. Tehát ennek a cégnek vagy az ott dolgozó vezetőknek még az immunrendszere sem alakulhatott ki az elmúlt egy évtizedben arra, hogy bekerülnek az építőipar sűrűjébe, ami szerintem a korrupcióval egyik legjobban fertőzött terület. Tehát vannak szociális területen dolgozó vezetők, akik egyszer csak azt vették észre, hogy az elmúlt bő egy évben részben építőipari céget akarnak belőle a fideszes képviselőtársaink varázsolni. És rengeteg visszaélésről és furcsaságról hallottunk közbeszédet vagy városi legendát. Ez a két hangfelvétel is, ami eddig nyilvánosságra került, de úgy tudjuk, hogy állítólag még vannak hangfelvételek, ezek sajnos ezeket a mendemondákat látszanak igazolni.

- Amikor hallották ezeket a mendemondákat, akkor próbálták közgyűlés elé vinni, vagy próbálták közvetlenül az illetékes fideszes politikusokkal vagy a cég vezetőivel megtárgyalni ezeket?

- Vizsgálóbizottságot is állítottunk föl, tehát egy szintén ehhez a céghez kötődő másik építőipari ügyben is megpróbáltuk elmagyarázni, hogy mennyire nonszensz az, amit egyébként egy teljesen rendbe lévő dolognak akarnak nekünk beadni az érintettek. Tehát konkrétan ezen önkormányzati szociális területen dolgozó cég esetében az én javaslatomra állt fel a bizottság, amely bizottságnak a munkáját egyébként pont a Marton és Szakály urak gőzerővel próbálták akadályozni. Tehát volt egy másik szintén építőipari munka, amit ez az önkormányzati, jelzem, szociális területen dolgozó cégünk bevállalt, és ott nagyon komoly disznóságokat sejtettünk a háttérben. A vizsgálóbizottság munkája ezt jórészt beigazolta, de odáig nem jutottunk el, hogy egy feljelentést vagy bármit megalapozhatott volna. De az biztos, hogy nem volt rendjén, és a dolog látszata sajnos nagyon rossz volt, hiszen annál az ügynél is az önkormányzat pénze, azaz az adófizetők pénzének legalább 40 százaléka vándorolt – közel 40 millió forint 40 százalékáról beszélünk, tehát egy komoly nagyságrend vándorolt – magánzsebekbe. De természetesen azért minden le volt úgy papírozva és úgy volt kitalálva a rendszer, hogy ne lehessen a feljelentés irányába elterelni.

- Tehát korrupciót nem lehetett igazolni.

- Korrupciót nem lehetett igazolni, csak csúnya volt a megoldása a dolognak, és mondom, ebben vizsgálóbizottságban is voltak jelek, és nem most kaptuk fel a fejünket.

- Voltak jelek és próbáltak utánajárni. Annyit mondjon meg végül alpolgármester úr, hogy Szombathelyen mekkora visszhangot keltett ez az ügy? Végül is egy országos napilapban jelent meg, de lehet, hogy Szombathelyen a Népszavát csak néhány százan olvassák. Mennyien tudtak róla? Most már azért bekerült az egyéb médiumokba is.

- Szerintem mindenki tudott róla, ez egy nagyon komoly téma, engem mással szinte nem is állítottak meg az utcán az elmúlt másfél napban. És a média egésze foglalkozott vele, ha jól tudom, bent volt a Magyar Televízió reggeli lapszemléjében, bent volt a Déli Krónikában, a rádiócsatornák is foglalkoztak vele. Az Index nevének említése talán nem reklám, tehát a komolyabb portálokon is mind fenn volt. Szerintem aki újságot olvas, vagy híreket hallgat, az erről tegnap és a mai nap folyamán értesült. Ez nagyon felkorbácsolta a hangulatot Szombathelyen. A két említett úr eddig sem az ártatlan bárány kategóriába tartozott Szombathelyen, tehát mondjuk a szombathelyiek egy része ezen nem is csodálkozik, hogy ők ilyen ügyekbe keveredhetnek.


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!

Izsák Jenő karikatúrái