rss      tw      fb
Keres

Orbán az OÉT-nek

Orbán Viktor miniszterelnök az Országos Érdekegyeztető Tanács ülésén, 2010. szeptember 20-án.*


„Egy kiszámítható, megfelelő parlamenti támogatottsággal rendelkező partner lesz a kormány a következő évek során. Az első száz napban is láthatták, hogy a konzultációkat komolyan vesszük, hiszen azokat a javaslatokat terjesztettük be a parlament elé, amelyeket a megelőző egy év során folytatott konzultációk alapján az emberek a legfontosabbaknak tartottak, és amelyekről megegyeztünk velük a választások során. Az első száz napot mi úgy értékeljük, hogy létrejött az a politikai alap, amelyre föl lehet húzni azt az építményt, amelynek eredményeképpen – és ezt tartom a mi álláspontunk lényegének, akármilyen kérdésről is lesz majd szó a következő évek során  – tíz év alatt egymillió munkahelyet szeretnénk létrehozni. Tehát a mi álláspontunkat az itteni vitákban mindig az fogja befolyásolni, hogy melyek azok a javaslatok, melyek azok az irányok, amelyek sikerrel kecsegtetnek ebből a szempontból… Semmilyen megállapodással nem tudjuk pótolni a hiányzó egymillió munkahelyet, tehát a megállapodásoknak kell legyen a célja az, hogy egymillió munkahely jöhessen létre Magyarországon, és ebben mindenkit partnernek tekintünk.”

„Természetesen semmilyen törvény nem írhatja felül a választói akaratot, és e tárgyban szeretném az Önök figyelmét felhívni arra, hogy mi most egy olyan kormányt képviselünk, amelynek a kormányprogramja teljes egészében tartalmazza a választási programot. Mi nem tudunk eltérni a választói akarattól. Egyébként sem tudnánk, úgy általában sem helyes dolog ez, de miután ez benne van a kormányprogramban, értelemszerűen egy teljes magyar parlamenti választáson megkapott, kétharmados többséggel létező választási program szerepel a kormányprogramunkban, attól mi nem tudunk eltérni, mert a saját választóinkat értelemszerűen nem hagyhatjuk cserbe és nem csaphatjuk be".

„Én a sürgető felhívásokat [az érdekegyeztető fórum összehívására] indokoltnak éreztem, helyesnek éreztem, de ugyanakkor a mi szempontunkat is megfontolandónak tartom… bizonyára látták, hogy nem a nyaralásaink miatt kellett elhalasztani a tanács összehívását, hanem azért, mert rengeteg dolgunk volt.. Az első száz napban csak olyan döntéseket hoztunk, amire világos és egyértelmű felhatalmazásunk volt a választópolgároktól. Azokat akkor is megtettük volna, ha összeültünk volna Önökkel. Mert nem lehet felülírni választói akaratot semmilyen egyeztetéssel. És az első száz napban ezeket az irányokat kijelölő döntéseket hoztunk meg, amelyek, elfogadom, hogy abban a formájában, ahogy megvalósult, nem mindegyikük tetszését nyerte el, ez teljesen világos, de mégis annak a rögzítését szeretném csak kérni, hogy az első száz napban meghozott döntések a választók által legfontosabbnak tekintett és a választók által meghatározott irányba hozott döntések voltak.”

A miniszterelnök emlékeztette az OÉT részvevőit, hogy 1998-2002 között is azt az álláspontot hangoztatta, miszerint "mi nemcsak általában képviseljük a választókat, mi képviseljük a munkaadókat és a munkavállalókat is, mindannyian szavaztak ránk". Éppen ezért véleménye szerint az a szerepmegosztás nem fogadható el, hogy "Önök képviselik a munkaadókat illetve a munkavállalókat, mi pedig önmagunkat, hiszen mi képviseljük a magyar választók választásokon kinyilvánított akaratát, amelyben ott vannak a munkaadók és munkavállalók akarata, (...) tehát ránk nemcsak mint a kormányzópárt képviselőire tekintsenek, hanem mint a választópolgárok képviselőire".

„Nyugat-európai típusú érdekegyeztetés kialakítására vagyunk nyitottak. Nem tekintjük kőbe vésettnek az érdekegyeztetés jelenlegi formáját. Azt az asztal körül ülők akarata fogja eldönteni, hogy milyen formában működjön az érdekegyeztetés" - mondta a miniszterelnök. A kormánynak módja van megváltoztatni az Országos Érdekegyeztetési Tanácsról szóló törvényt, de egyedül nem szeretne változatni, ezért várja az oldalak képviselőit, jutassák el a kormányhoz már elküldött hat-hét javaslaton felül a többi javaslatot is.

***

Zs. Szőke Zoltán, a munkaadói oldal szóvivője:
„Pozitív a kormány hozzáállása. Egy dolgot nem értek talán, de ennek ma már igazán nincs jelentősége, hogy ezt az ülést, ugyanilyen jó hangulatban, előbb is megtarthattuk volna.”


* Az itt közölt részleteket több hangfelvétel alapján szedtük össze (források: MTI, Klubrádió, Gazdasági Rádió, Magyar Rádió). Sajnos nincs sem teljes felvétele, sem leirata az OÉT-ülésnek. A Liga szakszervezetek – A Független Szakszervezetek Demokratikus Ligája – hivatalos honlapján például az OÉT-ülésről szóló hír alatt nem az ülés hangfelvételét vagy szövegét, hanem „A nemzeti ügyek politikája” című Fidesz-programot kínálják letöltésre.Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!