rss      tw      fb
Keres

Új Szó: Kövér László csak az MKP-val fog találkozni, a Hidat kikosarazta

MTI 2010. szeptember 29., szerda 7:52

Nem kíván találkozni a Híd párt képviselőivel Kövér László. Az Országgyűlés elnöke csütörtökön érkezik Pozsonyba kétnapos látogatásra, ám a szlovákiai magyar pártok közül csak a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) elnökével tárgyal majd - írja az Új Szó című pozsonyi magyar napilap szerdán.

A magyar politikus pénteken részt vesz a V4-es országok házelnökeinek találkozóján. Hivatalos programjából kiderül, hogy nem lesz Bugár–Kövér találkozó.

Mi próbáltuk kezdeményezni, először azt a választ kaptuk, hogy talán húsz percet sikerül szorítani az elnök úr programjából, végül azt mondták, hogy ilyesmire nem lesz lehetőség” – mondta a lapnak nyilatkozva Bugár Béla, a Híd elnöke.

Kövér László csütörtök délután az MKP székházába látogat, ahol Berényi József pártelnökkel közös sajtótájékoztatót tart.

Örülök, hogy hozzánk eljön, azt, hogy a Híddal találkozik-e vagy sem, nem kívánom kommentálni” – közölte Berényi.

Kövér a közelmúltban többször bírálta a Hidat, egy hónapja elfogadhatatlannak nevezte azt, hogy Bugár kijelentése szerint a szlovákiai magyarok autonómiájának kérdése jelenleg nem aktuális.

Sajnálatosnak tartom, hogy a magyar kormány egy szlovákiai magyar parlamenti párt véleményére nem kíváncsi, és egy parlamenten kívüli párt kétes információi alapján tájékozódik a szlovákiai politikáról. De ez az ő döntésük. Mi hajlandóak vagyunk találkozni vele, de csak partnerként" - szögezte le Bugár.

"A pártelnök nem hiszi, hogy az lenne Kövér és a Fidesz problémája, hogy a Híd nem színtiszta magyar párt. Romániában az RMDSZ-szel sem ápol jó viszonyt a Fidesz, pedig abban egyetlen román sincs" - írja a lap.

Ha nem működnek velünk együtt, nem tudjuk őket tájékoztatni bizonyos kérdésekben, erre pedig talán szükségük lenne. De ez az ő döntésük, amivel 150 ezer szlovákiai magyar szavazó véleményét hagyják figyelmen kívül” – magyarázta Bugár.

A magyar kormányzás szlovákiai stratégiai partnerének az MKP-t tekinti, az elnök úr látogatásán a házelnöki találkozó hivatalos résztvevőin kívül csak a stratégiai partnerrel kíván találkozni” – válaszolta a lap kérdésére Kövér kabinetjének sajtófőnöke.

Ravasz Ábel politológus szerint a Fidesz és a Híd viszonya a szlovákiai önkormányzati választásokig biztosan nem változik. Addig még próbálják a felszínen tartani az MKP-t, ha itt is elbuknak, akkor talán a Fidesz, pragmatikus párt lévén, változtatni fog stratégiáján. De a következő lépést mindenképp nekik kell megtenniük” – vélekedik a politológus.