rss      tw      fb
Keres

Bizniszegyházak?

Tízezer fő alapíthatna csak egyházat Magyarországon, és az új egyházat a Fővárosi Bíróságon kellene bejegyeztetni. Az eddigi egyházak pedig átesnének egy regisztrációs folyamaton, jelentette ki a Magyar Televízió Ma reggel című műsorában Szászfalvi László, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára. Ezzel egy csapásra kiközösített szektává válnának a magyar mormonok, a pünkösdisták vagy a Jehova tanúi.

Az Egyesült Államokat keresztény vallási menekültek hozták létre. Hugenották, kvékerek, mennoniták, akik elmenekültek Európából, éppen azért, mert ott kiközösítették őket. Az amerikaiak számára elfogadhatatlan a vallási intolerancia, az egyházalapítás korlátozása. Nehéz lesz megmagyarázni a Magyarországra látogató mormon vagy pünkösdista politikusoknak, hogy ők – legalábbis az Orbán kormány szerint – egy „bizniszegyház” tagjai. Magyar hittestvéreik nem alapíthatnak új közösségeket, jobb esetben át kell esniük „egy regisztrációs folyamaton”, mielőtt egyházként működhetnek.

Van persze olyan ország Európában, ahol ezt a gyakorlatot magas szinten alkalmazzák. Putyin Oroszországa is hasonló féldiktatórikus módszerekkel korlátozza az egyházak alapítását és működését, az orosz ortodox egyház kivételével, amelyet gyakorlatilag államvallássá nyilvánítottak.

A Washington Post nemrég azt írta, hogy Orbán Viktor ismét nemkívánatos személlyé válhat Amerikában. Befolyásos amerikai egyházak „bizniszegyházzá” nyilvánítása nem fogja kormánya népszerűségét növelni Amerikában. Most már az amerikai keresztények számára is egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy Orbán a putyini úton halad.

(Lázár György)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!