rss      tw      fb
Keres

Újabb sportmilliárdok – a Videoton is „jobban teljesít”



Tíz napja 16 kiemelt sportág kapott a kormánytól 12,5 milliárd forintot (a focit és társait az állam azzal támogatja, hogy lemond a társasági adó egy részéről), tegnap egymilliárdot csoportosított át a kormány a tartalék terhére stadionokra, sportcsarnokora és a Zsóry Futball Club fejlesztésére. A 2012-ben toronymagasan a legtöbb pénzzel (több mint kétmilliárd forinttal) gazdálkodó Videoton már az első fordulóban kiesett az Európai Ligából.

2013. július 1., hétfő
Több mint 12 milliárd forintot kap az idén a 16 kiemelt sportág

Az idén 12,5 milliárd forintot kap a kormány döntése értelmében a 16 kiemelt sportág. A 2014-től 2020-ig tartó időszakban összesen 135 milliárd forintot biztosít az állam ezeknek a sportágaknak.

A 16 érintett sportág az asztalitenisz, az atlétika, a birkózás, az evezés, a cselgáncs, a kajak-kenu, a kerékpársport, a korcsolyasport, az ökölvívás, az öttusa, a röplabda, a sportlövészet, a tenisz, a torna, az úszás és a vívás. Ezek a sportágak nem jutnak hozzá a társasági adókedvezményből (TAO) befolyó összegekhez, amelyeket az öt látvány-csapatsportág, a labdarúgás, a kosárlabda, a kézilabda, a jégkorong és a vízilabda használhat fel.

Öt szempont, a versenysport, az utánpótlás, az egyesületek, a sportlétesítmények fejlesztése és az edzők teljesítményének értékelése alapján döntöttek a támogatásról. A kifizetések már július elsején elkezdődtek és várhatóan az év végéig befejeződnek. „A cél a világos, egyértelmű fejlődés a 2020-ig tartó időszakban, a sportért és ifjúságért felelős államtitkárság pedig szigorú odafigyeléssel ellenőrzi majd a támogatások felhasználását”, mondta Simicskó István EMMI-államtitkár. Emellett 140–150, az utánpótlásban és a versenysportban dolgozó edző kap majd kiemelt fizetést, amire korábban nem volt példa a magyar sport történetében.


Orbán, a stadionépítő – itt a debreceni stadion építkezésén (Facebook)

2013. július 11., csütörtök
Négymilliárdot felsőoktatásra, egymilliárdot sportcélokra csoportosított át a kormány

Négymilliárd forintot csoportosított át a kormány a felsőoktatási intézmények finanszírozási problémáinak kezelésére, összesen egymilliárddal pedig a Nemzeti Olimpiai Központ beruházásainak előkészítését, valamint a mezőkövesdi futballklub fejlesztését támogatják a tartalékból.

A Nemzeti Olimpiai Központ beruházásához plusz 587 millió forintot biztosítanak, megnövelve ezzel a Nemzeti Sportközpontoknak szánt költségvetési forrást. Ebből beruházásokra eredetileg 4,8 milliárd forintot fordíthattak volna idén, ám ezt most megemelték további félmilliárddal. A Nemzeti Olimpiai Központ-beruházás része egyebek mellett a Puskás Ferenc Stadion és a Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnok átépítése, továbbá a Körcsarnok és a Millenáris Velodrom felújítása. A kormány határozott arról is, hogy 400 millió forintot csoportosít át a Mezőkövesd Zsóry Futball Club fejlesztésére*, 475 milliót pedig a hajdúsámsoni állami köznevelés feltételeinek megteremtésére, iskolaépítésre.

* A hvg.hu ehhez a következőket fűzte hozzá: „Feljutott az NB I-be a Tállai András államtitkár által vezetett focicsapat, és a kormány azonnal a segítségére is sietett: 400 millió forint támogatást kapnak. A Mezőkövesd Zsóry FC már korábban a társasági adókedvezményekből is kapott egy jelentősebb összeget, de az MTK ellen már úgy állhat ki, hogy teljesen biztos lesz az anyagi háttere.” „A csapatot működtető gazdasági társaság egyetlen tulajdonosa a Mezőkövesdi Zsóry Sportegyesület, amelynek elnöke Tállai András, a Belügyminisztérium önkormányzatokért felelős államtitkára, a város korábbi polgármestere.”


2013. július 11., csütörtök

A Videoton FC, Orbán kedvenc focicsapata is jobban teljesít

„A legnagyobb költségvetésű magyar futballklub toronymagasan a székesfehérvári Videoton FC, amelynek 2012-es árbevétele meghaladta a kétmilliárd forintot”, írta a Napi Gazdaság június 6-án. „Jól jelzi a fehérvári klub üzleti dominanciáját, hogy a második helyezett FTC árbevétele alig harmada volt a Videotonénak”, 748,1 millió forint.

Ez a Videoton esett ki csütörtökön az Európa Liga első fordulójából, amikor csütörtökön 1–0-ra kikapott a Mladost Podgorica csapatától (összesítésben 2-2 – idegenben rúgott góllal jutott tovább a montenegrói csapat).