rss      tw      fb
Keres

Zuglói hangfelvétel - A zuglói önkormányzat megrendezett támadást lát, az ellenzék vizsgálatot sürget - ÖSSZEFOGLALÓ


MTI 2013. szeptember 25., szerda 18:45

Papcsák Ferenc zuglói polgármester rágalmazás, becsületsértés és hamis vád bűncselekmények alapos gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen feljelentést tett a nyilvánosságra került hangfelvétel miatt, amelyen feltételezhetően egy építési vállalkozó tájékoztatja Ferdinandy István zuglói alpolgármestert Papcsák Ferenc általa vélt korrupciós gyakorlatáról. A XIV. kerületi önkormányzat szerint megrendezett beszélgetésről van szó, és a történtek mögött a vállalkozó és az alpolgármester személyes indítékai állnak. Az ellenzéki pártok kivizsgálnák az ügyet, álláspontjuk szerint Papcsák Ferencnek kell tisztáznia magát a korrupciós vádak alól.

A kedden nyilvánosságra került hangfelvétel szerint a vállalkozónak egy közbeszerzéssel megvalósult félmilliárdos zuglói beruházás húsz százalékát kellett letennie az üzletért, vagyis - mint fogalmazott - összesen százmillió forintot „hordott vissza”.

Papcsák Ferenc (Fidesz-KDNP) rágalmazás, becsületsértés és hamis vád bűncselekmények alapos gyanúja miatt tett feljelentést az ügyben. „A rágalmazó felvételen két olyan sértett személy hallható, akiket az önkormányzatnál végrehajtott pénzügyi és vagyongazdálkodási átvilágítások és átszervezések gátolnak abban, hogy tovább sütögessék a saját pecsenyéjüket” - fogalmaz az önkormányzat közleményében, hozzátéve: „az egyikük egy olyan sértett vállalkozó, aki a megszigorított zuglói vagyongazdálkodási és teljesítésellenőrzési rendszerben nem tudja folytatni a korábbi illegális módszereit”.

„A másik személy pedig a jogköreitől tavasszal megfosztott, jelenleg is belső vizsgálat alatt álló, tetteivel már huzamosabb ideje a baloldalt segítő Ferdinandy István alpolgármester” - írják. Megjegyzik azt is, hogy korábban Papcsák Ferenc szorgalmazott vizsgálatot és tett feljelentést a Zuglói Zrt.-ben tapasztalt szabálytalanságok miatt, valamint a polgármester kezdeményezte a volt vezérigazgató elleni vagyonosodási eljárást is.

Lukács Zoltán MSZP-s frakcióvezető-helyettes napközben bejelentette, hogy feljelentést tesznek a zuglói hangfelvétel miatt. A szocialisták hangsúlyozták, Orbán Viktor miniszterelnöknek is meg kell szólalnia a kormánypártot érintő feltételezett korrupciós ügyben. A politikus ezt azzal indokolta, hogy a miniszterelnöknek elhangzott a neve, ezért tisztáznia kell: „melyek voltak azok az ügyek, amelyeket meg lehetett vele beszélni, van-e összeghatár vagy más módon van elosztva, hogy melyik korrupciós ügy nem tartozik Orbán Viktor fennhatósága alá”. Hozzátette: a miniszterelnöknek azért is meg kellene szólalnia az ügyben, mivel a felvétel Zugló fideszes vezetését hozta gyanúba.

A Jobbik is azt szeretné, ha haladéktalanul hatósági vizsgálat indulna az ügyben. Mirkóczki Ádám, a párt szóvivője szerint a rendőrségnek és az illetékes ügyészségnek azonnal lépnie kellene, kivizsgálva a hanganyagban hallhatók szerepét.

A Jobbik úgy gondolja, a hanganyag esete tökéletes kórtörténete a fideszes „el nem számoltatásnak", hiszen a most korrupció gyanújába keveredett politikus korábban elszámoltatási kormánybiztosként már csúfosan megbukott.

Az LMP a legfőbb ügyésznél ismeretlen tettes ellen bűnszövetségben üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés gyanúja miatt tesz feljelentést. Schiffer András, az ellenzéki párt frakcióvezetője azt mondta, hogy ha valaki komolyan veszi a hangfelvételt, akkor az arról szól, „hogy a kormánypárt maffiaszervezet-szerűen működik”.

Az Együtt-PM szövetség véleménye szerint Polt Péter legfőbb ügyésznek hivatalból vizsgálatot kell indítania a zuglói hangfelvétel ügyében. Dorosz Dávid független országgyűlési képviselő úgy fogalmazott: a felvételek alapos gyanút ébresztenek, hogy a „fideszes maffia” Zuglóban is működik, és „Papcsák Ferenc uralma alatt törvénytelenségek sora valósult meg”.

A Demokratikus Koalíció írásban szólítja fel Polt Péter legfőbb ügyészt, hogy hivatalból kezdjen nyomozást az ügyben.

Az ügyészség azt közölte, hogy szerda délutánig nem érkezett hozzájuk feljelentés. Fazekas Géza, a Legfőbb Ügyészség szóvivője elmondta, hogy 2012. szeptember 20-án hűtlen kezelés miatt nyomozás indult a Budapesti Rendőr-főkapitányságon a zuglói vagyonkezelővel összefüggésben, de annak az eljárásnak még nincs gyanúsítottja. Az ügyészségi szóvivő szerint jelenleg még nem lehet megállapítani, hogy van-e összefüggés az egy éve indult nyomozás és a most nyilvánosságra hozott hangfelvétel között.

Az MTI szerdán napközben többször is eredménytelenül kereste Ferdinandy Istvánt, Zugló ugyancsak kormánypárti alpolgármesterét.