rss      tw      fb
Keres

Kövér: a baloldal lerombolná az elmúlt időszak eredményeit


MTI 2013. szeptember 25., szerda 21:42

A baloldal visszatérve lerombolná azokat az eredményeket, melyeket az elmúlt időszakban sikerült elérni - jelentette ki Kövér László, az Országgyűlés elnöke szerdán Békésen, a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének fórumán.

„Tudjuk, milyen kormány jönne helyettünk, nem ringathatja illúzióba magát senki sem” - mondta Kövér László mintegy százötven ember előtt.

A politikus úgy fogalmazott: ha a baloldal visszatér, és lerombolja azt, „amit könnyekkel és verítékkel kiszenvedtünk magunkból az elmúlt négy évben", ennek az országnak vége.

„Esélyünk utolsó morzsáit söpörtük össze 2010-ben” - hangsúlyozta Kövér László. Szerinte a csodával határos teljesítmény, hogy sikerült visszarántani az országot a szakadék széléről. A házelnök szerint „nemcsak önmagunkhoz képest teljesítünk jobban", hanem az Európai Unió tagországainak jelentős részéhez viszonyítva is.

Az eredményeket sorolva a politikus azt mondta: ma 200 ezerrel többen dolgoznak, mint 2010-ben. Csökkent az államadósság, és a költségvetés hiányát három éve sikerül a GDP 3 százaléka alatt tartani, így megszűnt a Magyarország elleni a túlzottdeficit-eljárás. Részben a rezsicsökkentésnek köszönhetően pedig negyven éve nem volt ilyen alacsony az infláció.

Hoffmann Rózsa köznevelési államtitkár a fórumon hangsúlyozta, hogy az oktatási rendszer megújítása 2010-ben sürgető kényszer volt.

„Nagy körültekintéssel, állva az ütéseket” az elmúlt három évben sikerült megteremteni a kereteket az oktatási rendszer átalakításához. Bár a valós eredmények öt-tíz év múlva jelentkeznek, már láthatók biztató jelek - mondta az államtitkár.

A legfontosabb változásnak azt nevezte, hogy a nevelés a pedagógusi munka központi elemévé vált. A neveléshez - mondta - a szeretet, a türelem és jó módszerek mellett idő is kell, ezért született döntés arról, hogy a heti törvényes munkaidő 80 százalékát a tanároknak pedagógiai munkával az iskolában kell tölteniük.

Szeptembertől százhatvanezer pedagógus kap havonta 30-80 ezer forinttal magasabb bért, és ezt nem hitelből szavazta meg a parlament - ahogy 2002-ben történt -, hanem az országban dolgozó emberek teremtették elő a fedezetét - emelte ki Hoffmann Rózsa.

Mráz Ágoston politológus, a Nézőpont Intézet igazgatója szerint sorsdöntő választás előtt áll Magyarország; a Fidesz-KDNP jó eséllyel indul, de még nem nyerte meg.

Véleménye szerint annak ellenére, hogy a magyar baloldal tagolt, szétesett és válságban van, nem esélytelen a 2014-es választásokon. Mivel számukra is sorsdöntő ez a választás, „minden eszközt be fognak vetni”. Nagyon kemény kampányra lehet készülni, amelyben a baloldal kifinomult eszközöket is használ majd - mondta a politológus.

Mráz Ágoston példaként azokat a baloldali körökből származó felvetéseket említette, amelyek szerint akár ismét kétharmadot szerezhet a Fidesz-KDNP. „Csillámport akarnak a szemünkbe szórni": a baloldal abban érdekelt, hogy a 2002-es forgatókönyvet idézze fel, azt szeretnék, most is bízza el magát a jobboldal - mondta a Nézőpont Intézet igazgatója.