rss      tw      fb
Keres

Folytatja a reformokat a kínai központi bank


MTI 2013. szeptember 29., vasárnap 13:53

Folytatja a jüan árfolyamának szabályozását és az alapkamat meghatározását módosító reformokat a kínai központi bank (PBOC). A PBOC vasárnapi közleménye szerint a gazdaság teljesítménye és az infláció stabil, de lesznek nehézségek és kihívások.

A PBOC monetáris tanácsának negyedéves ülése után a szervezetnél úgy nyilatkoztak, hogy a felelős monetáris politika mellett ügyelni fognak a gazdasági növekedés stabilitására is. A központi bank elkötelezett a piacorientált kamatreformok irányába, valamint javítani akarnak a devizaátváltás rendszerén is, a jüanárfolyam stabilitásának megőrzése mellett.

A kínai kormányzat a vasútépítési befektetésekkel, a szociális lakásépítések élénkítésével, valamint a kisvállalkozások megsegítésével akarja elkerülni a gazdasági növekedés lassulását. A külső megfigyelők ezeknek a lépéseknek tulajdonítják az augusztusban megugrott gyári termelést és kiskereskedelmi eladásokat.

A programtól függetlenül a PBOC az elmúlt héten 155 milliárd jüan tőkét pumpált a pénzügyi piacokba, hogy csökkentse a hitelszükségleteket az októberi nemzeti ünnep előtt.

A kínai kormány hivatalos célszáma szerint 2013-ban a GDP 7,5 százalékos bővülését kell elérni. Külföldi megfigyelők szerint ez a növekedési ütem reálisnak számít. A Világbank szerint elérhető a 7,5 százalékos növekedés, míg a svájci UBS, a német Deutsche Bank és a japán Nomura szerint 7,6 százalékos GDP-bővülés is lehet.