rss      tw      fb
Keres

OGY - Krónika 4. rész (azonnali kérdések)


MTI 2013. szeptember 30., hétfő 17:54

A közös uniós agrárpolitikáról, a bajai időközi választásról és egy napenergia-pályázatról is beszéltek a képviselők a hétfői azonnali kérdések során a parlamentben.

A közös uniós agrárpolitikáról kérdezett a KDNP

Tarnai Richárd (KDNP) az Európai Unió agrárminisztereinek nyári, közös ülésen kapcsán azt kérdezte, hogy milyen magyar álláspont fog érvényesülni a közös agrárpolitika során.

Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár válaszként azt mondta, hogy a megállapodás nem végleges, de látható, hogy számos ponton sikerült a magyar mezőgazdasági termelők helyzetét erősítő intézkedéseket elfogadtatni. Az egyszerűsített területalapú kifizetési rendszer 2020-ig megvalósuló alkalmazási lehetősége mellett kiemelkedő jelentősége van, hogy a termeléshez kötött támogatások a jelenlegi 3,5 százalékról 13 százalékra fognak emelkedni - hangsúlyozta. Az uniós keret további két százalékkal növelhető a fehérjenövények termesztése érdekében - tette hozzá.

A generációváltás érdekében a mezőgazdasági tevékenységet megkezdő, vagy bizonyos feltételekkel folytató, negyven évesnél fiatalabb termelők közvetlen támogatására is lehetőség lesz - közölte.

Politikusbűnözésről beszélt a Jobbik

Novák Előd (Jobbik) arról beszélt, hogy a „politikusbűnözés törvényesített formái” közül eddig csak a politikusi álláshalmozás volt bevett gyakorlat. A fideszes Kubatov Gábor boszorkánykonyhájában viszont „addig kavartak, míg ki nem sütötték, a kampánycsend-sértés és a cigány szavazók tömeges szállításának tilalmát is el kell törölni, sőt azokat intézményesíteni kell” - jelentette ki.

A bajai időközi önkormányzati választások kapcsán a Jobbik feljelentést tett, mert kampánycsendsértés miatt meg kell ismételni a szavazást az egyik szavazókörben, ugyanis szervezetten szállították az embereket voksolni - közölte. Azt is kijelentette, hogy a „szocionistának itt nem nevezhető” szocialisták „importálták ezt a módszert” 2002-ben Magyarországra, de aztán a Fidesz „fejlesztette tovább a célzott mozgósítást”.

Novák Előd feltette a kérdést, vajon hány képviselő ülhet a parlamentben, akik mandátumukat „cigány szavazók törvénytelen, de büntetlen” szállításának köszönhetik. Hozzátette: „a fehérgalléros cigánybűnözés képviselői ők, hiszen rendszerint a cigányvezetők szervezik meg a láncszavazást”.

Latorcai János levezető elnök ezt követően figyelmeztette Novák Elődöt.

A válaszadó Navracsics Tibor hangsúlyozta, az ítélet egyetlen szóval nem mondta ki, hogy a Fidesz szállította volna szervezeten a szavazókat.

„A politikusbűnözés az ön definíciója szerint már létezik, hiszen ha jól emlékszem, akkor egy Zagyva György Gyula nevű képviselőtársuk azért jelentette be, hogy a következő választáson már nem indul, mert nem akar terhet jelenteni a pártjára a sok büntetőeljárás miatt, ami történt” - mondta a miniszterelnök-helyettes. Hozzátette: a jobbikos Pörzse Sándor egy újpesti lakás tulajdonosa és a fővárosi listáról került be, mégis felveszi a lakhatási támogatást.

Novák Előd viszontválaszában kijelentette, a Legfelsőbb Bíróság is megállapította, hogy jogszerűen használják a „cigánybűnözés” kifejezést.

Navracsics Tibor válaszként közölte: „mi még csak csak megvagyunk, mert mi munkaként hallgatjuk önt, az igazán nehéz helyzete annak lehet, aki az ön szerette vagy éppen barátja, akiknek a szabadidejükben kell hallgatniuk ezeket a rögeszméket”. Hozzátette, Zagyva György Gyulát zaklatás miatt bűnösnek mondta ki a váci bíróság, majd a képviselőt jogosítvány nélkül, műszaki vizsga nélküli autóval kapták el Egerben. „Ha politikusbűnözésről beszélünk, szerintem hívjon össze egy frakcióülést és szűk körben beszélgessenek el egymás közt” - zárta szavait.

LMP: visszaélések történtek a napenergia-pályázatokkal

Vágó Gábor (LMP) az átlátszó.hu portálra hivatkozva azt mondta, hogy súlyos visszaélések történtek a napenergia pályázatok kapcsán a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségnél (NFÜ). Megjegyezte, hogy a négymilliárd forintból kettő és felet „nulla árbevételű", alkalmazottak és szakemberek nélküli cégek kaptak, amelyeknek még referenciáik sem voltak. Az NFÜ-t felügyelő Lázár János már az ügy napvilágra kerülése után leállította a pályázat végrehajtását - mondta Vágó Gábor, aki feltette a kérdést, miért csak akkor történt a beavatkozás, amikor megjelent ez a hír?

A válaszadásra kijelölt Navracsics Tibor bejelentette, hogy a Miniszterelnökség válaszát olvassa fel, mert sem hatásköre, sem az egyes pályázatokra vonatkozó speciális tudása sincs az NFÜ-vel kapcsolatban. A miniszterelnök-helyettes elmondta, olyan tájékoztatást kapott, hogy a pályázat során téves adatokat küldtek meg több résztvevőnek is. A tévedést hetekkel azelőtt korrigálták, hogy az érintett cikk megjelent volna, de az NFÜ honlapján téves adatok jelentek meg - közölte.

Fidesz: megújul a geszti Tisza-kastély

Varga István (Fidesz) arról beszélt, hogy az első Orbán-kormány alatt felújították a Tisza család Geszten található kriptáját. A képviselő azt mondta, most örömmel olvasta a kormányhatározatot, amelyik alapján várhatóan a Tisza-kastély is régi fényében fog ragyogni.

A kormány fontosnak tartja a 20. század viszontagságos évtizedei által elfeledett és történeti súlyához képest méltatlanul háttérbe szorított gróf Tisza István emlékének és örökségének megőrzését - idézte a kormányhatározatot Fónagy János. A nemzeti fejlesztési minisztérium államtitkára azt mondta, a műszaki előkészítő munkák folynak, a költségvetési fedezet biztosítása pedig folyamatban van.