rss      tw      fb
Keres

Az antiszemitizmus ellen?


Az Orbán-kormány által finanszírozott Tom Lantos intézet Zsidó élet és antiszemitizmus a mai Európában címmel konferenciát rendez Budapesten ezen a héten. Felszólal Orbán Viktor miniszterelnök is. A konferencia vezető témája az antiszemitizmus ellen folytatott küzdelem.


Az eseményt 2013. október 1–2. között Budapesten, a Magyar Országgyűlés impozáns felsőházi termében rendezik meg, és a program szerint ott lesz Jair Lapid izraeli pénzügyminiszter is.


A konferencia programja nem kis meglepetést keltett itt az Egyesült Államokban.


A konferencián ugyanis felszólal Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára is. Az a Németh Zsolt, aki 2008-ban Csepelen leleplezte Wass Albert szobrát! (Itt olvashatunk az avatásról)


Bölcskei Gusztáv püspök a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke a „Vallásközi párbeszéd” szekcióban szólal fel. Bölcskei püspök úr 2008-ban avatta a debreceni Wass Albert szobrot, ott beszédet mondott, és üzent azoknak, akik még „ma is ferde szemmel néznek Wass Albertre”. Úgy tűnik, a püspök úr elfelejtkezett arról, hogy Wass Albert háborús bűnös, akit éppen zsidók meggyilkolása miatt ítéltek halálra. Bölcskei úr Szegeden is felavatta Wass szobrát!


Amikor a debreceniek dühösen tüntettek, mert Bölcskei úr Horthy Miklós emléktábláját avatta az ősi kollégium falán, Bölcskei kijelentette, hogy olyan emberek tiltakoztak a kollégium előtt, akiknek semmi keresnivalójuk nem volt ott. „Azért jöttek, hogy megzavarják, elcsúfítsák a rendezvényt, hogy indulatokat keltsenek.”


Ki hívta meg ezeket az embereket egy antiszemitizmus elleni konferenciára? – morfondírozok magamban.


A konferenciát a Lantos Intézet szervezte, amelynek társelnöke, Gál Kinga fideszes európai parlamenti képviselő, aki a 2007-ben alapított Wass Albert Védnöki Kör tagja, és Békésen avatott Wass Albert szobrot.


Számos meghívott érkezik az Egyesült Államokból is, de nem látom köztük a Nobel-díjas Elie Wieselt, aki magyar származású, és az antiszemitizmus elleni harc világszerte elismert tekintélye.


Nem véletlen ez. Elie Wiesel tavaly visszaküldte magyar állami kitüntetését, egy dühös levéllel együtt, amelyben többek között azt írta, azért teszi ezt, mert olyan fasiszták kultuszát honosította meg az Orbán-kormány, mint Wass Albert. (Wiesel levele itt olvasható, lásd még: Elie Wiesel igazsága.)


Érdekes konferencia lesz!