rss      tw      fb
Keres

Vigyázó szemetek Bakura vessétek!A 444.hu szerint figyelemre méltó hír, amit a Washington Post blogja írt meg, hogy az azeri választási bizottság egy nappal korábban közölte a végeredményt, mint ahogy a választásokat egyáltalán megtartották volna. Egy okostelefonokra készült applikáción keresztül a választási bizottság korábban kiküldte az eredményeket. Ezek szerint Aliyev 76,84 százalékos eredménnyel győzött.


Az adatokat visszavonták, és a hivatalos magyarázat szerint véletlenül a legutóbbi, 2008-as információkat küldték ki. Ez persze hihetetlen, mert a kiszivárgott eredmények az idén induló jelöltekről szóltak. A másnap megrendezett választásokon aztán Aliyev az eredetileg kiszivárgott eredményekhez képest is fényes győzelmet aratott.


De nem is igazán ez a fontos hír.


Az sem tűnt fel sokaknak, hogy Aliyevet csont nélkül választotta idén a Transparency International a földkerekség legkorruptabb politikusává. Máskor szoros a verseny, sok tehetséges jelölt harcol a nemes címért, de idén nem volt vita – Aliyev a legkorruptabb a világon.


Aliyev könyörtelenül elfojtotta az ellenzéket, a kritikus médiát, ha kellett, börtönbe csukatta az ellenfeleit, míg családja, barátai, politikai hívei milliárdokat lopnak. (Ismerős?) A lenyúlásokat nem is nagyon palástolják, nincs azon mit szégyellni. Különben is, Aliyevnek nem kétharmada, hanem négyötöde van, és bármikor tudna belőle akár 100 százalékot is csinálni – ha akarna.


De ez is régi hír.


Az igazán fontos hír az, hogy Aliyevék a választások előtt egy nagyszabású „független” felmérésben megkérdezték az azeri embereket, hogy kit tartanak legalkalmasabbnak az államelnökségre. És az azeriak nem palástolták a véleményüket, 83,7 százalékuk kitörő örömmel fogadta, hogy Aliyev újra elvállalja a posztot. (A felmérés eredményét bejelentő sajtóértekezletről itt olvashatnak.)


A felmérést egyébként az amerikai Arthur J. Finkelstein végezte, aki sajtóhírek szerint a budapesti Századvég csoporttal áll szerződéses kapcsolatban.


Na ez az a fontos hír, amiről az MTI nem jelentett!